Alphens EV

Wethouder Van Velzen: “Ik had de framing niet voorzien”

Wethouder Kees van Velzen en in zijn kielzog wethouder Han de Jager kregen in de raad van donderdag 26 november vragen over de lift in de bibliotheek van Alphen aan den Rijn. Van Velzen wees op wat er wel is: "Wat ik in alle publiciteit mis, is de betrokkenheid en dienstverlening van de bibliotheek."

De SP stelde vragen over de publiciteit rond de lift in de bibliotheek waar een bepaald groot type scootmobiel niet in past. De VVD stelde vragen over de dienstverlening in de bibliotheek aan mensen met een beperking. Beide fracties wilden weten hoe het nu moest met door bepaalde publiciteit gekwetste inwoners.

Wethouder Van Velzen is als projectwethouder verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe bibliotheek in het Alphense Stadshart. De in het pand aangebrachte lift voldoet aan de verplichtingen die de gemeente heeft. Desondanks vindt de wethouder het een misser dat is verzuimd om betrokkenen mee te laten kijken.
De Jager, sociale zaken, vult aan: “De lift wijkt niet af van het bouwbesluit. In de bibliotheek is verder juist heel veel gedaan om iedereen toegang te geven. Zo is bijvoorbeeld de verlichting aangepast aan slechtzienden en is er veel dienstverlening vanuit de medewerkers.”

Framing
Dit laatste, de goede service en dienstverlening ook voor mensen met een beperking, is waarom wethouder Van Velzen een blog op Alphens.nl op zijn eigen facebookpagina heeft gedeeld. "Er was heel veel eenzijdige publiciteit over een systeem, de lift. Maar bij inclusie gaat het om mensen, service en dienstverlening. De blogger is de enige die hier juist wel op wees. Ik had de commotie en de framing rond de blog niet voorzien."
De wethouder legde aan de gemeenteraad voor dat noch hijzelf noch de blogger de woorden 'gehandicapten zijn zeiksnorren' hebben gebruikt. In de blog is een opbouw ‘als dit...dan dat’ gebruikt. Zo meldt Van Velzen en: "Afgezien van de bewoording heeft de columnist in de blog de spijker op de kop geslagen."

Adviezen
De Jager voegt hieraan toe dat Alphen aan den Rijn bezig is met het betrekken van iedereen bij de samenleving en dat juist de bibliotheek hierbij voorop loopt. "De lift wijkt niet af van het Bouwbesluit en is een gepasseerd station. Er is geen reden voor gedoe. De dienstverlening van de bibliotheek  bestaat uit veel meer aspecten dan alleen een lift, zodat mensen zo maximaal mogelijk mee kunnen doen."
De wethouder van sociale zaken wil overigens voortaan de Adviesraad betrekken bij soortgelijke nieuwbouwplannen. De Jager en Van Velzen gaan sowieso met de Adviesraad in gesprek.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.