Gemeente Alphen aan den Rijn

Wethouder ziet financiële kansen voor komende jaren

Ondanks een negatief resultaat voor januari tot en met april 2023 van een kleine 5 miljoen euro is wethouder Gert van den Ham niet negatief over de gemeentelijke financiën: "Ik zie veel kansen om de zaken op niveau te houden. Je moet wat scherper zijn. Inwoners gaan hier nu in ieder geval niets van merken."

Over het jaar 2022 is er positief resultaat van 16,7 miljoen euro. Daarvan is 7,1 miljoen een overheveling van vorig jaar naar dit jaar omdat zaken wel financieel waren gepland in 2022, maar pas in 2023 zullen worden uitgevoerd. Met het opschuiven van de uitvoering, schuiven ook de passende financiën mee. De oorzaak voor dit grote bedrag is over het algemeen een personeelstekort veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt.

Op ietwat langere termijn doemt er overigens wel een probleem op, gekscherend Het Ravijn genoemd. "Vanaf 2026 moeten we de gemeentelijke financiën op een andere manier behandelen. Tot nu toe kregen we meer geld als de Rijksoverheid meer geld binnenkreeg en minder als de Rijksoverheid minder 'verdiende'. Hoe het nieuwe systeem gaat werken weten we nog niet. Daarom is het ook zo lastig om ons voor te bereiden."

Dure CAO voor ambtenaren
Naar verwachting zal er de komende jaren minder geld te besteden zijn dan in 2022. De meevaller van 2022 komt doordat het Rijk heel laat heeft uitbetaald en meer dan verwacht. Omdat het bedrag vooraf niet bekend was, was er een ongunstige aanname geboekt.

De verwachting voor dit jaar, 2023, is dat er te weinig geld is om alle plannen zomaar uit te voeren. Dat komt vooral door een aanzienlijk duurdere CAO voor ambtenaren dan vooraf was ingeschat. Een gemeente kan hier niet of nauwelijks invloed op uitoefenen.

Ombuigingen in 2024
Voor 2024 worden grotere ombuigingen verwacht. "Als coalitie willen we wel het een en nader neerzetten. Tot nu toe ging dat om laaghangend fruit, veel effect voor weinig geld. Maar in 2024 komen er grotere projecten, zoals de fietsknooppunten, een sportaccommodatie in De Bijlen en er moet achterstallig onderhoud worden weggewerkt aan het wegenstelsel en het groen in de gemeente."

Geen verhoging OZB
Van den Ham is heel stellig over het niet verhogen van de OZB. "We verhogen uitsluitend met de inflatiecorrectie op basis van de cijfers van het CBS. Daar doen wij niets bovenop."

De rioolbelasting wordt overigens wel verhoogd, omdat er een half miljoen is gereserveerd voor kwijtscheldingen voor mensen met de laagste inkomens. "Dat is een realistische inschatting." De verhoging wordt doorgevoerd omdat de daadwerkelijke kosten van de riolering worden verdeeld over de gebruikers.

Luxe uitdagingen
"Het is een luxe dat we in Alphen aan den Rijn kunnen zeggen dat we onze ambities uit het coalitieakkoord willen waarmaken. Dat moet wel zorgvuldig om een solide financiële basis te behouden", zegt de wethouder. "Er is geen vanzelfsprekendheid. Het is realistisch om te zeggen dat we echt het een en ander tot stand gaan brengen. We zijn een solide gemeente en dat blijft zo!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.