Gemeente Alphen aan den Rijn

Wethouder ziet financiële kansen voor komende jaren

Ondanks een negatief resultaat voor januari tot en met april 2023 van een kleine 5 miljoen euro is wethouder Gert van den Ham niet negatief over de gemeentelijke financiën: "Ik zie veel kansen om de zaken op niveau te houden. Je moet wat scherper zijn. Inwoners gaan hier nu in ieder geval niets van merken."

Over het jaar 2022 is er positief resultaat van 16,7 miljoen euro. Daarvan is 7,1 miljoen een overheveling van vorig jaar naar dit jaar omdat zaken wel financieel waren gepland in 2022, maar pas in 2023 zullen worden uitgevoerd. Met het opschuiven van de uitvoering, schuiven ook de passende financiën mee. De oorzaak voor dit grote bedrag is over het algemeen een personeelstekort veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt.

Op ietwat langere termijn doemt er overigens wel een probleem op, gekscherend Het Ravijn genoemd. "Vanaf 2026 moeten we de gemeentelijke financiën op een andere manier behandelen. Tot nu toe kregen we meer geld als de Rijksoverheid meer geld binnenkreeg en minder als de Rijksoverheid minder 'verdiende'. Hoe het nieuwe systeem gaat werken weten we nog niet. Daarom is het ook zo lastig om ons voor te bereiden."

Dure CAO voor ambtenaren
Naar verwachting zal er de komende jaren minder geld te besteden zijn dan in 2022. De meevaller van 2022 komt doordat het Rijk heel laat heeft uitbetaald en meer dan verwacht. Omdat het bedrag vooraf niet bekend was, was er een ongunstige aanname geboekt.

De verwachting voor dit jaar, 2023, is dat er te weinig geld is om alle plannen zomaar uit te voeren. Dat komt vooral door een aanzienlijk duurdere CAO voor ambtenaren dan vooraf was ingeschat. Een gemeente kan hier niet of nauwelijks invloed op uitoefenen.

Ombuigingen in 2024
Voor 2024 worden grotere ombuigingen verwacht. "Als coalitie willen we wel het een en nader neerzetten. Tot nu toe ging dat om laaghangend fruit, veel effect voor weinig geld. Maar in 2024 komen er grotere projecten, zoals de fietsknooppunten, een sportaccommodatie in De Bijlen en er moet achterstallig onderhoud worden weggewerkt aan het wegenstelsel en het groen in de gemeente."

Geen verhoging OZB
Van den Ham is heel stellig over het niet verhogen van de OZB. "We verhogen uitsluitend met de inflatiecorrectie op basis van de cijfers van het CBS. Daar doen wij niets bovenop."

De rioolbelasting wordt overigens wel verhoogd, omdat er een half miljoen is gereserveerd voor kwijtscheldingen voor mensen met de laagste inkomens. "Dat is een realistische inschatting." De verhoging wordt doorgevoerd omdat de daadwerkelijke kosten van de riolering worden verdeeld over de gebruikers.

Luxe uitdagingen
"Het is een luxe dat we in Alphen aan den Rijn kunnen zeggen dat we onze ambities uit het coalitieakkoord willen waarmaken. Dat moet wel zorgvuldig om een solide financiële basis te behouden", zegt de wethouder. "Er is geen vanzelfsprekendheid. Het is realistisch om te zeggen dat we echt het een en ander tot stand gaan brengen. We zijn een solide gemeente en dat blijft zo!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.