Wie draagt op 4 mei zijn of haar gedicht voor op de Dam?

Op zaterdag 7 maart vinden de finales van Dichter bij 4 mei en de 5 mei-kinderlezing plaats in het Parkvilla Theater in Alphen aan de Rijn. Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Dit jaar vindt de wedstrijd plaats in de provincie Zuid-Holland, omdat de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei begint in deze provincie. Tien jongeren uit Zuid-Holland dragen hun gedichten voor; een deskundige jury kiest de winnaar. Deze winnaar mag op 4 mei zijn of haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Drie andere winnaars dragen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Ook de finale van de 5 mei-kinderlezing vindt aankomende zaterdag 7 maart plaats. In het kader van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei, vindt de 5 mei-lezing plaats in het Kunstmuseum in Den Haag. Sinds 2014 wordt aan de 5 mei-lezing een kindervariant verbonden: de 5 mei-kinderlezing. Hierin geeft een kind (tot 13 jaar) zijn/haar visie op het thema Vrijheid. Vijf kinderen uit Zuid-Holland staan in de finale op 7 maart; de winnaar mag zijn of haar verhaal op 5 mei uitspreken tijdens de uitzending van de NOS.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.