Wie draagt op 4 mei zijn of haar gedicht voor op de Dam?

Op zaterdag 7 maart vinden de finales van Dichter bij 4 mei en de 5 mei-kinderlezing plaats in het Parkvilla Theater in Alphen aan de Rijn. Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Dit jaar vindt de wedstrijd plaats in de provincie Zuid-Holland, omdat de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei begint in deze provincie. Tien jongeren uit Zuid-Holland dragen hun gedichten voor; een deskundige jury kiest de winnaar. Deze winnaar mag op 4 mei zijn of haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Drie andere winnaars dragen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Ook de finale van de 5 mei-kinderlezing vindt aankomende zaterdag 7 maart plaats. In het kader van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei, vindt de 5 mei-lezing plaats in het Kunstmuseum in Den Haag. Sinds 2014 wordt aan de 5 mei-lezing een kindervariant verbonden: de 5 mei-kinderlezing. Hierin geeft een kind (tot 13 jaar) zijn/haar visie op het thema Vrijheid. Vijf kinderen uit Zuid-Holland staan in de finale op 7 maart; de winnaar mag zijn of haar verhaal op 5 mei uitspreken tijdens de uitzending van de NOS.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek gisteren 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca 11 jul. 2020 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier."