Gemeente Alphen aan den Rijn

Wie verdient er volgens jou een Koninklijke Onderscheiding?

Welke inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn verdient volgens jou een Koninklijke Onderscheiding? Geef hem/haar op voor de Lintjesregen 2021!

Ken jij iemand die zich al een lange periode op een bijzondere manier inzet voor de samenleving? Je kunt die persoon voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Tot 1 juli 2020 kun je iemand voorstellen voor de Lintjesregen in 2021.

Er gaat een heel proces aan vooraf voordat iemand een lintje opgespeld krijgt. Wil je dat de uitreiking plaatsvindt tijdens een andere gelegenheid dan de Lintjesregen, dan dien je jouw voorstel minimaal zes maanden van tevoren in. De gemeente informeert je een maand tot twee weken van tevoren of de persoon in aanmerking komt voor de onderscheiding.

Ken je iemand die absoluut een lintje verdient? Lees dan de stappen voor het voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding door:

Bel met de gemeente

Neem contact op met de gemeente via 14 0172. Een medewerker die de aanvragen voor de lintjes behandelt, kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn om in aanmerking te komen voor een Koninklijke Onderscheiding en legt de criteria uit. Ook wordt precies uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

Gegevens verzamelen

Als de verdiensten inderdaad voldoen aan de criteria, kun je starten met het verzamelen van de benodigde gegevens. Vul het voorstelformulier in en stuur dit met de bijlagen naar koninklijkeonderscheidingen@alphenaandenrijn.nl of per post naar: Gemeente Alphen aan den Rijn, t.a.v. Bestuurssecretariaat, postbus 13, 2400 AA, Alphen aan den Rijn.

Beoordeling aanvraag

Allereerst beoordeelt de burgemeester of de aanvraag gerechtvaardigd is. Vervolgens wordt het voorstel voorzien van een advies en voorgelegd aan de commissaris van de Koning. De commissaris van de Koning brengt vervolgens een advies uit aan het Kapittel voor de Civiele Orden. Het Kapittel stuurt het voorstel vervolgens met advies aan de minister ‘die het aangaat’ om goedkeuring te geven. Uiteindelijk tekent Zijne Majesteit de Koning de onderscheiding en volgt de uitreiking.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 15:21

Museumpark Archeon is gesloten, maar de werkzaamheden gaan gewoon door

Vanwege de coronamaatregelen is museumpark Archeon momenteel gesloten, maar dit betekent niet dat er niks gedaan wordt in het museumpark. Archeon is namelijk volop bezig met werkzaamheden, zoals het onderhoud en behoud van hun archeologische voorwerpen en reconstructies.

Coronavirus in Alphen vandaag 14:08

Alphense Dionne is demonstrant, geen relschopper: “Vernielingen aanrichten gaat aan de boodschap voorbij”

Tijdens de avondklokrellen werden relschoppers hard aangepakt door de Mobiele Eenheid (ME). Maar in hun midden waren ook demonstranten die juist een vreedzaam protest willen. Op Facebook roept de Alphense Dionne Severijn mededemonstranten daarom op om tijdens komende demonstraties te gaan zitten, zodat de ME onderscheid kan maken tussen demonstranten en relschoppers.

Advertorial Onderwijs vandaag 13:14

Leer het Scala College kennen met de online Scala Kennisquiz

Deze week heeft het Scala College al vele basisschoolleerlingen online mogen ontvangen. Via webinars en meet & greets hebben zij kennis kunnen maken met de school. Als afsluiting organiseren ze vrijdag 29 januari een leuke Scala Kennisquiz!

Alphense Zendmast vandaag 12:25

Alle lampen van de Alphense zendmast doen het weer

Het hield veel Alphenaren afgelopen periode nogal bezig, de ene lamp van de Alphense zendmast die defect was. Maar goed nieuws: de lamp is weer gemaakt, dus de zendmast schijnt weer als nieuw.