Hooftstraat

Wie waren Cornelis de Vlaming en Claesje Hooft?

Hoe komen Alphense straten en locaties aan hun naam? Dat is een raadsel voor nog veel mensen. Om hier achter te komen, moet je vaak ver terug in de tijd. Deze week gaan we terug naar de zeventiende eeuw.

In het centrum van Alphen loopt de Hooftstraat. In het dorp Oudshoorn was dit de belangrijkste straat. Hoewel sommigen denken dat de straat daarom de Hooftstraat heeft, komt de naam ergens anders vandaan. Voorheen heette de weg de Dorpsstraat. Bij de samenvoeging van Oudshoorn en Alphen werd de straat hernoemd. De straat werd toen vernoemd naar Claesgen ‘Claesje, Nicola’ Hooft. Zij was de echtgenote van een belangrijke man uit Amsterdam en Oudshoorn: Cornelis de Vlaming.

Ook naar hem is een straat vernoemd. Dit is een zijstraat van de Hooftstraat en loopt parallel aan de Willem de Zwijgerlaan en de Koningin Julianabrug. Maar wie was Cornelis de Vlaming, en wat heeft hij betekent voor Alphen aan den Rijn? De Vlaming werd geboren in een rijke Amsterdamse familie, zijn vader was burgemeester. Ook Cornelis zelf werd burgemeester van Amsterdam. In die tijd maakte de stad een economische ontwikkeling door. In 1644 trouwde hij met Claesje.

Ambachtsheer van ‘Oudtshoorn’

Ook in Oudshoorn was Cornelis de Vlaming een belangrijke man. Daar was hij ambachtsheer. Ook heeft hij een grote invloed gehad op de gemeente Alphen aan den Rijn. De Vlaming liet namelijk een belangrijk en kenmerkend gebouw bouwen: de Oudshoornsekerk. Dit vanwege een meningsverschil met de ambachtsheer van Alphen, Hendrik Stevin, over kerkelijke zaken. De Stevinstraat is later vernoemd naar de ambachtsheer van Alphen in die tijd.

De familie van De Vlaming en Claesje Hooft is in de grafkelder van deze kerk begraven, waaronder de 18-jarige zoon van het echtpaar. Daarnaast zijn nog 21 mensen in de grafkelder bijgezet.

Lees ook: Oud Alphen: De Parel van Alphen, de Oudshoornsekerk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.