Hooftstraat

Wie waren Cornelis de Vlaming en Claesje Hooft?

Hoe komen Alphense straten en locaties aan hun naam? Dat is een raadsel voor nog veel mensen. Om hier achter te komen, moet je vaak ver terug in de tijd. Deze week gaan we terug naar de zeventiende eeuw.

In het centrum van Alphen loopt de Hooftstraat. In het dorp Oudshoorn was dit de belangrijkste straat. Hoewel sommigen denken dat de straat daarom de Hooftstraat heeft, komt de naam ergens anders vandaan. Voorheen heette de weg de Dorpsstraat. Bij de samenvoeging van Oudshoorn en Alphen werd de straat hernoemd. De straat werd toen vernoemd naar Claesgen ‘Claesje, Nicola’ Hooft. Zij was de echtgenote van een belangrijke man uit Amsterdam en Oudshoorn: Cornelis de Vlaming.

Ook naar hem is een straat vernoemd. Dit is een zijstraat van de Hooftstraat en loopt parallel aan de Willem de Zwijgerlaan en de Koningin Julianabrug. Maar wie was Cornelis de Vlaming, en wat heeft hij betekent voor Alphen aan den Rijn? De Vlaming werd geboren in een rijke Amsterdamse familie, zijn vader was burgemeester. Ook Cornelis zelf werd burgemeester van Amsterdam. In die tijd maakte de stad een economische ontwikkeling door. In 1644 trouwde hij met Claesje.

Ambachtsheer van ‘Oudtshoorn’

Ook in Oudshoorn was Cornelis de Vlaming een belangrijke man. Daar was hij ambachtsheer. Ook heeft hij een grote invloed gehad op de gemeente Alphen aan den Rijn. De Vlaming liet namelijk een belangrijk en kenmerkend gebouw bouwen: de Oudshoornsekerk. Dit vanwege een meningsverschil met de ambachtsheer van Alphen, Hendrik Stevin, over kerkelijke zaken. De Stevinstraat is later vernoemd naar de ambachtsheer van Alphen in die tijd.

De familie van De Vlaming en Claesje Hooft is in de grafkelder van deze kerk begraven, waaronder de 18-jarige zoon van het echtpaar. Daarnaast zijn nog 21 mensen in de grafkelder bijgezet.

Lees ook: Oud Alphen: De Parel van Alphen, de Oudshoornsekerk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.