Josh Walet

Wijkagenten 2.0: defensie-mentaliteit als troef om inbreker te betrappen

Overdag vertoeven ouderen en gezinnen er graag, maar ’s nachts is de sfeer op het complex van Volkstuindersvereniging Ridderspoor in Alphen compleet anders. Het afgelopen half jaar is er namelijk meermaals ingebroken. Om de inbreker op heterdaad te kunnen betrappen, bedachten wijkagenten Stefan en Dennis een strategisch plan. En met resultaat, want er zit momenteel een verdachte vast.

Sinds een half jaar zagen de wijkagenten van Alphen Noord, Stefan van Ellinkhuizen en Dennis Brink, hoe er langzaamaan steeds meer meldingen binnenkwamen van inbraken bij de tuinhuisjes van Volkstuindersvereniging Ridderspoor. Doordat er een stijgende lijn zichtbaar was, besloten Stefan en Dennis actie te ondernemen. Dennis legt uit: “We hadden geen duidelijk beeld van de inbreker, daarom zijn we overgegaan tot onderzoek. Iets wat past bij onze mentaliteit. Vanuit onze achtergrond bij defensie zijn we namelijk gewend om tot actie over te gaan in plaats van een afwachtende houding aan te nemen. We noemen onszelf dan ook wel wijkagenten 2.0.”

Strategisch plan

De invloed van hun verleden bij defensie blijkt ook uit het strategische plan dat Stefan en Dennis bedachten om de inbreker op heterdaad te betrappen. Regelmatig bivakkeerde het duo namelijk in de bosjes op het complex van de tuinhuisjes. Wijkagent Dennis heeft zich zelfs meerdere keren ingegraven in de hoop iemand op heterdaad te betrappen. “Dan liggen we daar te luisteren tot we iets horen. Soms liggen we daar wel uren, wachtend op het moment dat er een takje breekt of ergens een raampje wordt ingetikt”, vertelt Dennis. “Op een gegeven moment werd het een soort kat-en-muisspel; dan lagen we de ene avond in de bosjes te surveilleren en op die avond erna sloeg de inbreker toe. Dat was wel frustrerend.”

Doordat er bezuinigd is op verlichting, is het op het hele complex ook pikdonker. Daarom behoorde een nachtkijker met warmtedetectie ook tot de uitrusting van de wijkagenten. “Dit apparaat is ideaal als het zo donker is. Als we dan wat horen, kunnen we met de nachtkijker het gebied scannen. Binnen een afstand van ongeveer 50 meter kunnen we dan zien of er iemand loopt. Maar ook als er bijvoorbeeld een deurklink net is aangeraakt, zien we dat ook op de nachtkijker.”

Tekst loopt door onder de foto.

inbraken tuinhuisjes Alphen Noord_Josh.jpeg

Weinig aangiftes

Met het strategische plan in het achterhoofd en de juiste benodigdheden op zak, waren de wijkagenten dan ook regelmatig ’s nachts te vinden op het complex. “Het is eigenlijk heel apart hoe de sfeer ’s nachts verschilt van overdag. Als het licht is zie je mensen lekker klussen, maar ’s nachts struint er dan iemand rond die kijkt wat er te halen valt.” Opvallend is dat het geen dure spullen zijn die gestolen worden. “De inbreker neemt juist de genotsmiddelen mee als buit. Denk hierbij aan wijn of kaas, maar ook koffie en zakjes suiker. Omdat dit producten zijn die relatief goedkoop zijn, waren er in eerste instantie weinig eigenaren die aangifte wilden doen van de inbraken. Het voelde voor hun overbodig omdat de spullen eenvoudig vervangbaar waren.”

Van veel inbraken is dan ook nog geen aangifte gedaan. “In totaal zijn de eigenaren van tientallen huisjes het slachtoffer geworden van de inbraken. Bij sommige inbraken kwam zelfs fors geweld aan te pas en zijn hele deuren vernield. Daarop zeiden veel eigenaren dat ze hun deur bij voorbaat maar open lieten, anders hadden ze nog meer schade. Dat is natuurlijk wat wij als wijkagenten niet willen”, fronst Stefan. Maar met hulp van de voorzitter van de volkstuindersvereniging deden uiteindelijk steeds meer eigenaren aangifte. “Op een dag stonden er zelfs vijftien mensen tegelijkertijd op de stoep om aangifte te doen. Dat heeft ons geholpen om er echt een zaak van te maken. Collega’s werden daardoor ook steeds gemotiveerder om de dader te pakken. Maar we weten wel dat het totale aantal aangiftes, wat nu op een kleine 35 staat, eigenlijk veel meer zou moeten zijn.”

Herkend door een tattoo

Maar goed nieuws voor de eigenaren van de tuinhuisjes in Alphen Noord, want de dader lijkt nu gepakt te zijn. “Er was een wildlifecamera opgehangen en daarop zagen we hoe een man bij een van de tuinhuisjes inbrak. Doordat het beeld zwartwit was, konden we helaas niet alles goed zien. Maar wat wel opviel was de tattoo rechts in zijn nek”, vertelt Dennis. “Toen we later iemand op heterdaad betrapten van koperdiefstal, dachten we dat we hem hadden, maar dit bleek toch niet de dader te zijn.”

Maar op dinsdag 21 juli was het raak. “Om 05:00 uur ’s ochtends reden onze collega’s langs en troffen zij een persoon aan met inbrekerswerktuig en twee tassen aan genotsmiddelen. Ook had hij een tattoo rechts in zijn nek. Hij zit momenteel vast en sinds dat moment hebben er geen nieuwe inbraken plaatsgevonden. Ons vermoeden is dan ook sterk dat de dader nu achter slot en grendel zit”, vertelt een trotse Stefan. “We hebben echt respect voor hoe iedereen dit heeft opgepakt. Zo zie je dat we samen een hoop kunnen bereiken!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!