Josh Walet

Wijkagenten 2.0: defensie-mentaliteit als troef om inbreker te betrappen

Overdag vertoeven ouderen en gezinnen er graag, maar ’s nachts is de sfeer op het complex van Volkstuindersvereniging Ridderspoor in Alphen compleet anders. Het afgelopen half jaar is er namelijk meermaals ingebroken. Om de inbreker op heterdaad te kunnen betrappen, bedachten wijkagenten Stefan en Dennis een strategisch plan. En met resultaat, want er zit momenteel een verdachte vast.

Sinds een half jaar zagen de wijkagenten van Alphen Noord, Stefan van Ellinkhuizen en Dennis Brink, hoe er langzaamaan steeds meer meldingen binnenkwamen van inbraken bij de tuinhuisjes van Volkstuindersvereniging Ridderspoor. Doordat er een stijgende lijn zichtbaar was, besloten Stefan en Dennis actie te ondernemen. Dennis legt uit: “We hadden geen duidelijk beeld van de inbreker, daarom zijn we overgegaan tot onderzoek. Iets wat past bij onze mentaliteit. Vanuit onze achtergrond bij defensie zijn we namelijk gewend om tot actie over te gaan in plaats van een afwachtende houding aan te nemen. We noemen onszelf dan ook wel wijkagenten 2.0.”

Strategisch plan

De invloed van hun verleden bij defensie blijkt ook uit het strategische plan dat Stefan en Dennis bedachten om de inbreker op heterdaad te betrappen. Regelmatig bivakkeerde het duo namelijk in de bosjes op het complex van de tuinhuisjes. Wijkagent Dennis heeft zich zelfs meerdere keren ingegraven in de hoop iemand op heterdaad te betrappen. “Dan liggen we daar te luisteren tot we iets horen. Soms liggen we daar wel uren, wachtend op het moment dat er een takje breekt of ergens een raampje wordt ingetikt”, vertelt Dennis. “Op een gegeven moment werd het een soort kat-en-muisspel; dan lagen we de ene avond in de bosjes te surveilleren en op die avond erna sloeg de inbreker toe. Dat was wel frustrerend.”

Doordat er bezuinigd is op verlichting, is het op het hele complex ook pikdonker. Daarom behoorde een nachtkijker met warmtedetectie ook tot de uitrusting van de wijkagenten. “Dit apparaat is ideaal als het zo donker is. Als we dan wat horen, kunnen we met de nachtkijker het gebied scannen. Binnen een afstand van ongeveer 50 meter kunnen we dan zien of er iemand loopt. Maar ook als er bijvoorbeeld een deurklink net is aangeraakt, zien we dat ook op de nachtkijker.”

Tekst loopt door onder de foto.

inbraken tuinhuisjes Alphen Noord_Josh.jpeg

Weinig aangiftes

Met het strategische plan in het achterhoofd en de juiste benodigdheden op zak, waren de wijkagenten dan ook regelmatig ’s nachts te vinden op het complex. “Het is eigenlijk heel apart hoe de sfeer ’s nachts verschilt van overdag. Als het licht is zie je mensen lekker klussen, maar ’s nachts struint er dan iemand rond die kijkt wat er te halen valt.” Opvallend is dat het geen dure spullen zijn die gestolen worden. “De inbreker neemt juist de genotsmiddelen mee als buit. Denk hierbij aan wijn of kaas, maar ook koffie en zakjes suiker. Omdat dit producten zijn die relatief goedkoop zijn, waren er in eerste instantie weinig eigenaren die aangifte wilden doen van de inbraken. Het voelde voor hun overbodig omdat de spullen eenvoudig vervangbaar waren.”

Van veel inbraken is dan ook nog geen aangifte gedaan. “In totaal zijn de eigenaren van tientallen huisjes het slachtoffer geworden van de inbraken. Bij sommige inbraken kwam zelfs fors geweld aan te pas en zijn hele deuren vernield. Daarop zeiden veel eigenaren dat ze hun deur bij voorbaat maar open lieten, anders hadden ze nog meer schade. Dat is natuurlijk wat wij als wijkagenten niet willen”, fronst Stefan. Maar met hulp van de voorzitter van de volkstuindersvereniging deden uiteindelijk steeds meer eigenaren aangifte. “Op een dag stonden er zelfs vijftien mensen tegelijkertijd op de stoep om aangifte te doen. Dat heeft ons geholpen om er echt een zaak van te maken. Collega’s werden daardoor ook steeds gemotiveerder om de dader te pakken. Maar we weten wel dat het totale aantal aangiftes, wat nu op een kleine 35 staat, eigenlijk veel meer zou moeten zijn.”

Herkend door een tattoo

Maar goed nieuws voor de eigenaren van de tuinhuisjes in Alphen Noord, want de dader lijkt nu gepakt te zijn. “Er was een wildlifecamera opgehangen en daarop zagen we hoe een man bij een van de tuinhuisjes inbrak. Doordat het beeld zwartwit was, konden we helaas niet alles goed zien. Maar wat wel opviel was de tattoo rechts in zijn nek”, vertelt Dennis. “Toen we later iemand op heterdaad betrapten van koperdiefstal, dachten we dat we hem hadden, maar dit bleek toch niet de dader te zijn.”

Maar op dinsdag 21 juli was het raak. “Om 05:00 uur ’s ochtends reden onze collega’s langs en troffen zij een persoon aan met inbrekerswerktuig en twee tassen aan genotsmiddelen. Ook had hij een tattoo rechts in zijn nek. Hij zit momenteel vast en sinds dat moment hebben er geen nieuwe inbraken plaatsgevonden. Ons vermoeden is dan ook sterk dat de dader nu achter slot en grendel zit”, vertelt een trotse Stefan. “We hebben echt respect voor hoe iedereen dit heeft opgepakt. Zo zie je dat we samen een hoop kunnen bereiken!”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 16:12

Rolstoeltennis-topper Esther Vergeer bij TV Nieuwe Sloot

Op 9 juni geeft de Esther Vergeer Foundation een tennis clinic aan de rolstoeljeugd van Tennisvereniging Nieuwe Sloot, aan aspirant rolstoeltennissers en aan kids die het gewoon eens willen proberen vanuit een rolstoel. Voormalig Grand Slam winnares Esther Vergeer is ook bij het event aanwezig.

Dronefotografie gisteren 14:37

Alphen vanuit de lucht: de groene long van Kerk en Zanen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Europapark, de groene long van de wijk Kerk en Zanen.

Blog Opinie 14 mei 2021 20:01

MINERVA Miljoenentekort

De tekorten bij alle gemeenten lopen op. De zalvende woorden van de CDA-wethouder van Alphen aan den Rijn ten spijt: hier ook! Ik denk zomaar dat het om vele miljoenen aan tekorten gaat. Misschien wel een stuk of 10 en dat bovenop de toch al geplande ombuigingen, lees bezuinigingen.