Nico Meeuwenoord en Coen van Stralen

Wijkagenten wensen Alphenaren een fijne vakantie: ''Maar blijf opletten''

Vandaag leest u de derde column van wijkagenten Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord. In deze column willen wij de vakantieperiode in en rondom Alphen aan den Rijn onder uw aandacht brengen. Aangezien veel inwoners thuisblijven, is het belangrijk om rekening met elkaar te houden.

De zomerperiode is aangebroken met de daarbij behorende school vakanties. Gezien de coronaperikelen zullen veel mensen de vakantie doorbrengen in eigen land. Ook wij hopen op een periode met goede weersomstandigheden zodat een ieder van zijn of haar vakantie kan genieten. Voor de bewoners die thuis blijven in Alphen aan den Rijn zijn er voldoende locaties waar men zich kan vermaken en gebruik kan maken van dagrecreatie.

Zegerslootgebied

Denk hierbij even aan het Zegerslootgebied waar men kan zwemmen, sporten en wandelen. De gemeente heeft hiervoor ook een aantal voorzieningen in dit gebied geplaatst. Ook heeft men een groot deel van het gebied aangewezen als voetgangersgebied. Fietsers mogen ook van de voetpaden gebruik maken mits zij rekening houden met de voetgangers. Op de borden staat aangegeven dat de fietser te gast is. Snor- en bromscooters mogen geen gebruikmaken van de voetpaden.

Ook willen wij u er op wijzen dat ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen er nog wel enkele van kracht zijn, zoals de 1,5 meter afstand houden. 

Gaat u naar de Zegerplas, stel u dan op de hoogte van de kwaliteit van het water. De provincie controleert met enige regelmaat de kwaliteit van het zwemwater in verband met blauwalg. Indien de provincie een negatief zwemadvies geeft, ga dan ook niet het water in. Een deel van de bewoners heeft een boot of bootje en zoekt dan verkoeling in en rond de Rijn. Ook zien wij dat er veel mensen gaan zwemmen. Er kunnen zich wat situaties voordoen die gevaarlijk zijn als je in de Oude Rijn gaat zwemmen.

Graag willen wij nog even wat spelregels op en rond het water duidelijk maken.

Weet dat het verboden is om te zwemmen:

  • in de vaargeul van rivieren en kanalen.
  • In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken van schepen.
  • Bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn.
  • Ook springen van bruggen is verboden.

Voor de schippers van de boten die gebruik maken van de Rijn: het centrum van Alphen heeft meerdere bruggen. Ook hier zien wij het vaak (bijna) fout gaan. Voor u gaat varen, stel u dan goed op de hoogte van de verkeersregels die op het water van toepassing zijn.

De wijkagenten Nico en Coen tijdens een vaarsurveillance op de Oude Rijn.

Op vakantie

Mocht u toch buitenshuis in of buiten Nederland op vakantie gaan, dan willen wij de woninginbraken onder uw aandacht brengen. De vakantieperiode is in heel het land en dus ook in Alphen aan den Rijn en omstreken de een toptijd voor inbrekers. Voor inbrekers is het vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. De inbrekers letten dan onder andere op uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan. Het advies is dus: geef het huis een bewoonde indruk als je van huis bent.

Wees u verder bewust van het feit dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, maar ze zijn tegenwoordig ook veelvuldig te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding op Twitter, Instagram, Facebook, Myspace of op uw blog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Indien u dit wel doet maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

Hier enkele preventietips voor vakantiegangers:

  • Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.
  • Vraag aan de buren of zij hun auto af en toe op uw oprit parkeren.
  • Vraag een familielid om enkele dagen in uw huis te verblijven. Breng uw kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.
  • Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
  • Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
  • Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.
  • Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.
  • Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.
  • Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vluchtgegevens. Geef het merk, type en kenteken van uw auto op.
  • Maak geen melding op Twitter, Instagram, Facebook, Myspace of op uw blog dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw emailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, en pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
  • Gebruik op sociale media zoals Twitter, Instagram en dergelijke niet uw volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting. Controleer uw profielen en bekijk ook op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals naam, adres en telefoonnummer van uzelf is terug te vinden. Verwijder uw persoonlijke informatie.
  • Als de caravan wordt ingeladen, doe dat dan op een parkeerplaats dichtbij huis, niet op de oprit. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe projecten uit te zoeken. Een caravan ergens anders inpakken, brengt de dief allicht in de war.
  • Plaats camera’s. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig en betaalbaar om uw woning door middel van camera’s vanaf uw smartphone in de gaten te houden.
  • Zorg voor verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar. Hang de lampen op een plaats die lastig te bereiken is, zodat ze niet gemakkelijk te vernielen of af te dekken zijn.

Rest ons nog om u alvast een fijne en veilige vakantie te wensen.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn

Alle blogs van de wijkagenten lees je hier


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.