Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Winkelcentrum Ridderhof gaat op de schop

De plannen liggen klaar, de planning is rond, de financiering is geregeld. Niets weerhoudt de initiatiefnemers ervan om aan de slag te gaan met de verbouwing en renovatie van winkelcentrum Ridderhof.

Waarom een renovatie?

Dat vernieuwing van het winkelcentrum gewenst is en zelfs nodig, was al langer bekend. Het ontwerp, de inrichting en de constructie uit de jaren ’70 voldoen niet meer aan de wensen en behoeften van het winkelend publiek in de 21ste eeuw, en ook niet aan de veiligheidseisen van deze tijd. Dat geldt ook voor de openbare ruimte rond winkelcentrum Ridderhof.

Te weinig diversiteit in het winkelaanbod, leegstand en achterstallig onderhoud, maar ook onoverzichtelijke entrees en een sleets interieur hebben geleid tot het verminderde bezoekersaantal. Daarbij moet natuurlijk ook de schietpartij in 2011 genoemd worden. Ook dit jaar nog is die herdacht, en na de verbouwing zal er nog steeds plek zijn om daarbij stil te staan.

Meer dan een boodschappencentrum

De renovatie moet zorgen voor een eigentijds en compleet boodschappencentrum, waar méér mensen dan voorheen zullen komen, niet alleen om boodschappen te doen maar ook om even te blijven hangen, elkaar te ontmoeten en iets te eten of te drinken. “Eén winkelcentrum voor de hele wijk, een plek waar je graag naar binnen wil, waar je graag wil zijn”, aldus Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer.

De betrokken partijen

De Vereniging van Eigenaren sprak zich in 2018 al uit voor een rigoureuze opknapbeurt. Het moest beter, maar kon ook kleiner. Michiel Postma van de VVE zegt: ”Ik ben blij dat we met 10 eigenaren hetzelfde denken over het centrum en wat we ermee willen.” Caspar Wortmann van Ovidius Vastgoed- en Gebiedsontwikkeling voerde voor de VVE een haalbaarheidsonderzoek uit. “Voor mij was duidelijk: winkelcentrum Ridderhof verdient beter.”

Toen in 2020 Hoogvliet Beheer zich aansloot, werd de samenwerking compleet. In 2021 kwam de financiering rond. Bovendien stemde de gemeente er eind 2021 mee in om de openbare ruimte – de parkeerterreinen, pleinen en de toegangen tot het winkelcentrum – aan te pakken. En dan zijn er nog de plannen voor een woontoren. 

Begin dit jaar werd reclame- en mediabureau Buro Toob ingeschakeld om te onderzoeken wat de betekenis van winkelcentrum Ridderhof voor inwoners van Alphen kan zijn. Meer dan 500 volledig ingevulde enquêtes gaven de houvast om het winkelcentrum opnieuw in de markt te zetten en positief kleur te geven, een merkidentiteit te ontwikkelen met pakkende kernwoorden en een nieuw logo.

“We zijn klein begonnen”, zegt Michiel Postma. “We hebben de handschoen opgepakt en zijn gekomen tot ware gebiedsontwikkeling.”

Tekst loopt door onder het foto album

Foto album

Winkelcentrum Ridderhof - Garage (foto: Winkelcentrum Ridderhof)
Winkelcentrum Ridderhof - Aïdaplein (foto: Winkelcentrum Ridderhof)
Winkelcentrum Ridderhof - Carmenplein (foto: Winkelcentrum Ridderhof)
Winkelcentrum Ridderhof - Troubadourweg (foto: Winkelcentrum Ridderhof)
Winkelcentrum Ridderhof - Burgemeester Bruins Slotsingel en President Kennedylaan (foto: Winkelcentrum Ridderhof)

Wat gaat er gebeuren?

De vier grote trekkers – Albert Heijn, Aldi, Hoogvliet en Action – zijn er en blijven ook. Dat de supermarkten investeren in grotere winkels zegt wel iets over hun vertrouwen in de renovatieplannen. Andere winkels zijn of worden nog verplaatst en er zijn contacten gelegd met nieuwe zaken.

Eind 2022 is in het leegstaande gedeelte gestart met het uitvoeren van lichte sloopwerkzaamheden. De echte renovatie start begin 2023. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Winkelcentrum Ridderhof blijft open, al moeten bij ingrijpende constructies sommige winkels hun deuren misschien kort sluiten. De directe omgeving wordt tijdig geïnformeerd.

En dan...

Winkelcentrum Ridderhof nieuwe stijl zal compacter zijn, veiligheid uitstralen, duidelijke toegangen hebben, directe verbinding hebben met de parkeerterreinen en pleinen eromheen, één open geheel vormen, en herkenbaar zijn. “Het gaat gebeuren! In de loop van 2023 zal de grote stap gezet zijn”, vertelt Caspar. “Wij hopen dat weer meer mensen de weg naar winkelcentrum Ridderhof weten te vinden én er trots op kunnen zijn.”

Als je kijkt naar de uitgangspunten van alle partijen, de grondige, eenduidige aanpak en de sfeerimpressies, dan zal dat zeker gebeuren.

Save the date

Wil je meer weten over de vernieuwing, werkzaamheden en de ideeën voor de openbare ruimte? Kom woensdag 11 januari 2023 langs bij de informatiemarkt, tussen 15:00 en 19:00 uur. Locatie: winkelcentrum Ridderhof. Kijk voor meer informatie op: www.winkelcentrumridderhof.nl

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

 

 

 


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.