Josh Walet

Winterzwemmen in het buitenbad van De Hoorn: “Het is mooi om zo’n vol bad te zien”

Donderdag kreeg zwembad De Hoorn toestemming van de gemeente om het buitenbad te openen. Dat het buiten behoorlijk fris is, hield veel mensen niet tegen om direct op vrijdagochtend in alle vroegte banen te zwemmen. Ook wethouder Gert-Jan Schotanus was van de partij. Hij nam als één van de eersten een duik in het buitenbad.

Vrijdagochtend 07:00 uur. De eerste enthousiaste zwemmers springen het buitenbad in van zwembad De Hoorn. Zij mogen 50 minuten lang banen zwemmen en hebben daarna 10 minuten om zichzelf weer om te kleden. Daarna is het tijd voor de volgende lichting, die al bij het hek staat te trappelen om het water in te gaan. “Ik weet niet hoe goed idee ik dit vind”, lacht een van de bezoekers die aan komt lopen. Met alleen zwemkleding aan is het door de kou buiten bibberen, maar eenmaal in het verwarmde buitenbad van 21 graden is het heerlijk vertoeven.

Al snel liggen er zo’n dertig bezoekers in het water. Dat het winterzwemmen erg in trek is, blijkt uit de vele reacties en aanmeldingen. Alleen al op het artikel op Alphens.nl is zo’n 500 keer gereageerd. “Zodra bekend werd gemaakt dat we het buitenbad mochten openen, werden we overspoeld met reacties. Ook de aanmeldingen stroomden binnen. Voor dit weekend zitten we al helemaal vol. Daar zijn we echt heel blij mee”, vertelt Jessica Seijsener van De Thermen2. “Veel van onze vaste bezoekers namen vanochtend al een duik. Zij waren net zo blij als wij zijn!”

Voorbereidingen

Het buitenbad van De Hoorn sloot op 1 oktober de deuren, wat al later was dan normaal het geval is. “Er waren toen nog zoveel mensen die aangaven dat ze het heerlijk vonden om ook met koudere temperaturen buiten te zwemmen”, zegt Seijsener. Maar tot twee weken geleden was het buitenbad nog een modderpoel. Dat is nu wel anders. En dat heeft alles te maken met de voorbereidingen. Voordat het besluit werd genomen dat De Thermen2 het buitenbad mocht openen, waren ze al volop bezig met de voorbereidingen.

“Vorige week zijn we hier al mee gestart. We moesten het buitenbad schoonmaken en verwarmen, en alles natuurlijk coronaproof inrichten.” En dat is gelukt. Bezoekers kunnen zich bij het hek bij de parkeerplaats naar het buitenbad melden en zich omkleden bij de overkappingen die geplaatst zijn langs het bad. Toezichthouders zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Ook in het buitenbad zijn er drie verschillende banen ingericht, een recreatieve baan, een snelle baan en een borst- en rugcrawlbaan.

Tekst loopt door onder de foto

buitenzwemmen de hoorn_josh.jpeg

Een voorbeeld voor andere gemeenten

Wie ook stond te springen om een duik te nemen in het buitenbad was wethouder Gert-Jan Schotanus. “Fijn om de dag zo te beginnen”, zei hij bij aankomst. Even later stond hij in zijn zwembroek op de duikplank. Rond 09:00 uur ging hij het water in. Niet met een salto, wel met een ‘sierlijke’ sprong van de duikplank. “Het is wel koud buiten”, bibbert Schotanus, nadat hij uit het water klimt.

Trots is hij wel. “Ik ben een gelukkig en blij mens. Het is zo fijn dat we dit voor elkaar hebben kunnen krijgen. Echt iets waar we blij om kunnen zijn”, vertelt hij niet veel later, wanneer hij met zijn badjas aan langs de kant staat. “De opzet is fantastisch. Dat we in deze tijd voor elkaar hebben weten te krijgen dat mensen op deze manier nog kunnen bewegen is geweldig. Ik ben als wethouder trots dat we in Alphen tot de kopgroep horen van zwembaden die dit voor elkaar hebben gekregen.”

Zwembad De Hoorn is het derde zwembad in Nederland die het buitenbad opent. Alleen De Mirandabad in Amsterdam en Aquacentrum Den Helder gingen het Alphense zwembad voor. “Ik heb gehoord dat niet alleen Alphenaren tijdsloten hebben gereserveerd, maar ook mensen uit de wijde omgeving zoals Delft en Bleiswijk”, zegt Schotanus. “Dat geeft aan dat er veel behoefte aan is. Ik wil dan ook een oproep doen aan andere gemeenten om dit voorbeeld te volgen en ook het buitenzwembad te openen. Kijk hoeveel mensen daar enthousiast van worden!”

Wil jij ook winterzwemmen? Vergeet dan niet om vooraf een tijdslot te reserveren via DeThermen2.nl. In verband met de coronamaatregelen is dat namelijk verplicht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.