Josh Walet

Winterzwemmen in het buitenbad van De Hoorn: “Het is mooi om zo’n vol bad te zien”

Donderdag kreeg zwembad De Hoorn toestemming van de gemeente om het buitenbad te openen. Dat het buiten behoorlijk fris is, hield veel mensen niet tegen om direct op vrijdagochtend in alle vroegte banen te zwemmen. Ook wethouder Gert-Jan Schotanus was van de partij. Hij nam als één van de eersten een duik in het buitenbad.

Vrijdagochtend 07:00 uur. De eerste enthousiaste zwemmers springen het buitenbad in van zwembad De Hoorn. Zij mogen 50 minuten lang banen zwemmen en hebben daarna 10 minuten om zichzelf weer om te kleden. Daarna is het tijd voor de volgende lichting, die al bij het hek staat te trappelen om het water in te gaan. “Ik weet niet hoe goed idee ik dit vind”, lacht een van de bezoekers die aan komt lopen. Met alleen zwemkleding aan is het door de kou buiten bibberen, maar eenmaal in het verwarmde buitenbad van 21 graden is het heerlijk vertoeven.

Al snel liggen er zo’n dertig bezoekers in het water. Dat het winterzwemmen erg in trek is, blijkt uit de vele reacties en aanmeldingen. Alleen al op het artikel op Alphens.nl is zo’n 500 keer gereageerd. “Zodra bekend werd gemaakt dat we het buitenbad mochten openen, werden we overspoeld met reacties. Ook de aanmeldingen stroomden binnen. Voor dit weekend zitten we al helemaal vol. Daar zijn we echt heel blij mee”, vertelt Jessica Seijsener van De Thermen2. “Veel van onze vaste bezoekers namen vanochtend al een duik. Zij waren net zo blij als wij zijn!”

Voorbereidingen

Het buitenbad van De Hoorn sloot op 1 oktober de deuren, wat al later was dan normaal het geval is. “Er waren toen nog zoveel mensen die aangaven dat ze het heerlijk vonden om ook met koudere temperaturen buiten te zwemmen”, zegt Seijsener. Maar tot twee weken geleden was het buitenbad nog een modderpoel. Dat is nu wel anders. En dat heeft alles te maken met de voorbereidingen. Voordat het besluit werd genomen dat De Thermen2 het buitenbad mocht openen, waren ze al volop bezig met de voorbereidingen.

“Vorige week zijn we hier al mee gestart. We moesten het buitenbad schoonmaken en verwarmen, en alles natuurlijk coronaproof inrichten.” En dat is gelukt. Bezoekers kunnen zich bij het hek bij de parkeerplaats naar het buitenbad melden en zich omkleden bij de overkappingen die geplaatst zijn langs het bad. Toezichthouders zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Ook in het buitenbad zijn er drie verschillende banen ingericht, een recreatieve baan, een snelle baan en een borst- en rugcrawlbaan.

Tekst loopt door onder de foto

buitenzwemmen de hoorn_josh.jpeg

Een voorbeeld voor andere gemeenten

Wie ook stond te springen om een duik te nemen in het buitenbad was wethouder Gert-Jan Schotanus. “Fijn om de dag zo te beginnen”, zei hij bij aankomst. Even later stond hij in zijn zwembroek op de duikplank. Rond 09:00 uur ging hij het water in. Niet met een salto, wel met een ‘sierlijke’ sprong van de duikplank. “Het is wel koud buiten”, bibbert Schotanus, nadat hij uit het water klimt.

Trots is hij wel. “Ik ben een gelukkig en blij mens. Het is zo fijn dat we dit voor elkaar hebben kunnen krijgen. Echt iets waar we blij om kunnen zijn”, vertelt hij niet veel later, wanneer hij met zijn badjas aan langs de kant staat. “De opzet is fantastisch. Dat we in deze tijd voor elkaar hebben weten te krijgen dat mensen op deze manier nog kunnen bewegen is geweldig. Ik ben als wethouder trots dat we in Alphen tot de kopgroep horen van zwembaden die dit voor elkaar hebben gekregen.”

Zwembad De Hoorn is het derde zwembad in Nederland die het buitenbad opent. Alleen De Mirandabad in Amsterdam en Aquacentrum Den Helder gingen het Alphense zwembad voor. “Ik heb gehoord dat niet alleen Alphenaren tijdsloten hebben gereserveerd, maar ook mensen uit de wijde omgeving zoals Delft en Bleiswijk”, zegt Schotanus. “Dat geeft aan dat er veel behoefte aan is. Ik wil dan ook een oproep doen aan andere gemeenten om dit voorbeeld te volgen en ook het buitenzwembad te openen. Kijk hoeveel mensen daar enthousiast van worden!”

Wil jij ook winterzwemmen? Vergeet dan niet om vooraf een tijdslot te reserveren via DeThermen2.nl. In verband met de coronamaatregelen is dat namelijk verplicht.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Terrasdomper

We hebben het allemaal moeilijk met dat hele jaar corona. Ondernemers hebben het echter nog een graadje moeilijker en dan vooral ondernemers die zich bezighouden met kunst, cultuur, evenementen en horeca. Er is gewoon amper perspectief.

Sport vandaag 18:43

SERA en Alphens.nl sponsoren Fort Alpha

Bij het outdoor sportpark Fort Alpha kun je naar hartenlust sporten in de buitenlucht. SERA en Alphens.nl sponsoren naast de benummering van alle obstakels ook beide een obstacle. Hiermee hopen we dat Ricardo kan blijven uitbreiden en individuen en groepen kan blijven motiveren om te sporten.

Gemeente vandaag 16:22

Gemeente vraagt inwoners naar hun visie op toekomstbestendig begraven

De huidige begraafplaatsverordening moet worden geoptimaliseerd, dit met het oog op toekomstbestendig begraven. Dit voorjaar wordt hier een beleidsvisie voor gemaakt. Om dit samen te stellen vraagt de gemeente naar de visie van inwoners op toekomstbestendig begraven.

Cultuur vandaag 14:57

De grote Alphense roman van schrijver Erik Jan Harmens

Schrijver Erik Jan Harmens brengt dit najaar een roman uit met de plek waar hij opgroeide als speelveld, Alphen aan den Rijn. Het boek genaamd Rigolettohof is een ode aan zijn familie én aan Alphen.