Josh Walet

Wonen, werken en recreëren komen straks samen in de Rijnhaven

De Rijnhaven is volop in ontwikkeling. Het moet straks een gebied worden waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Maar hoe komt dat er straks uit te zien?

Alphen is sinds de jaren ’50 in etappes flink uitgebreid met bedrijventerreinen en woonwijken. Begin jaren ’70 is de Rijnhaven uitgegraven om een bijzonder industrieel aanbod te verkrijgen. Karakteristiek voor het gebied was toen de voormalige chocoladefabriek de Baronie, waar tegenwoordig het winkelcentrum De Baronie staat. De Alphense zendmast is vandaag de dag ook een herkenbaar punt, zowel binnen als buiten Alphen.

Het Rijnhavengebied is nog volop in ontwikkeling. Er zijn veel mogelijkheden om straks een mix te creëren van wonen, werken en recreëren aan het water. Het moet een plek worden voor watersporters, recreanten, bewoners, lunchende werknemers van het bedrijventerrein, dagjesmensen, nieuwsgierige Alphenaren, bootjesmensen, gezinnen die willen ontspannend en vrijdagmiddagborrelaars. Kortom, een plek waar alles en iedereen straks samenkomt.

Tekst loopt door onder de foto

De Rijnhaven - een impressie

Wonen, werken, recreëren

In 2020 zijn de woningen van Dok2404 gerealiseerd. Om nog meer woningen te realiseren, is de gemeente in zee gegaan met Vink Bouw en BPD Ontwikkeling om de nieuwe woningbouwlocatie te realiseren in Rijnhaven-Oost. Er komen zowel senioren- als starterswoningen en eengezinswoningen. Het gebied krijgt, zoals op de impressiefoto's te zien is, een speels, stedelijk karakter. Het water speelt hierbij een grote rol. Er worden in totaal circa 670 woningen gerealiseerd met het project Havenfront.

Het doel is om ondernemers die in het Rijnhavengebied werkzaam zijn, trots te maken op de locatie waar zij ondernemen. Werknemers kunnen in hun pauze een rondje lopen langs het water of lunchen bij een van de horecagelegenheden. En denk aan de vrijdagmiddagborrel waar werkgevers en werknemers samenkomen.

Tekst loopt door onder de foto

De Rijnhaven - een impressie

De Rijnhaven moet straks een plek worden waar een breed publiek terecht kan om te recreëren. Denk aan jonge gezinnen die gaan waterfietsen, een stadsstrand, grote strandstoelen, picknicktafels, festivals, drijf-in cinema en een foodmarkt. Maar ook horecagelegenheden moeten volop aanwezig zijn in het gebied. Als culturele hotspot is daar De Werf.

Stoer en robuust

De bestaande haven wordt in de nieuwe Rijnhaven gebruikt als troefkaart. Oud en nieuw zullen hier naast elkaar bestaan, waardoor er ook ruimte is voor tijdelijk en wisselend gebruik. De invulling en programmering van het gebied kent geen vast eindbeeld, maar er zijn wel impressies gemaakt om een beeld te geven van het ontwikkelde gebied.

Tekst loopt door onder de foto

De Rijnhaven - een impressie

Wat in ieder geval vaststaat, is dat er een openbare kade komt. Hiermee wordt de huidige achterkantbeleving vanaf het water ten goede wordt gekeerd in een meer representatieve voorkant. Besloten, stedelijke ruimtes worden gestimuleerd in het gebied. Aan de Oude Rijnoever wordt wel gestreefd naar een meer open bebouwingsstructuur. Dit moet namelijk refereren aan het buitenplaatsenmilieu zoals dat vanouds ook langs de Oude Rijn te vinden was.

Bij de soort architectuur is ook al een beeld gevormd. Om aan te sluiten bij het gebied krijgt de architectuur een stoere en robuuste uitstraling. Maar een specifieke en eenduidige stijl wordt niet nagestreefd. De gemiddelde bouwhoogte zal uitgaan van ongeveer vier bouwlagen, met hier en daar een uitzondering van maximaal 35 meter. Belangrijk hierbij is dat de Alphense zendmast boven alles uit blijft stijgen, zodat iedereen in de wijde omtrek weet waar de Rijnhaven is. Parkeren zal voornamelijk plaatsvinden op eigen terrein, voor bezoekersparkeren is beperkt ruimte.

De Rijnhaven - een impressie


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.