Woning verduurzamen in Alphen aan de Rijn

De gemeente Alphen aan de Rijn stimuleert huishoudens om energiebesparende maatregelen te treffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Wat veel woningeigenaren niet weten, is dat er verschillende subsidies en leningen beschikbaar zijn voor mensen die hun woning willen verduurzamen.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Woningeigenaren die willen beginnen met het verduurzamen van de woning, kunnen het beste beginnen van de isolatie van de woning. Als de woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren via bijvoorbeeld het dak of de muren. Dit zorgt weer voor een hoger energieverbruik en een hogere energierekening. Het isoleren van de woning is niet goedkoop, maar het zorgt wel direct voor een forse besparing. Zo zorgt spouwmuurisolatie voor een energiebesparing van 450 euro per jaar. De terugverdientijd is ongeveer vijf jaar. Huishoudens die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is tot 31 december 2020 aan te vragen bij het RVO.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Alle huishoudens in Nederland moeten in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we moeten overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie. Dat is verwarmen zonder uitstoot van CO2. Denk hierbij aan warmte uit duurzame stroom of biogas of warmte uit diepere aardlagen. Op dit moment wordt er per gemeente gekeken op welke manier de woningen verwarmd gaat worden. Woningeigenaren hoeven hier niet op te wachten. Zij mogen investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp en/of een zonneboiler. Particulieren kunnen hiervoor ook een tegemoetkoming van de overheid krijgen. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) loopt ook tot eind december 2020.

De Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet voldoende spaargeld achter de hand hebben om hun woning te isoleren of op een andere manier te verduurzamen, kunnen een lening afsluiten. De Energiebespaarlening is speciaal ontwikkeld voor mensen die hun woning energiezuinig willen maken. Zij kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000 lenen. Dit bedrag moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag worden geïnvesteerd in zonnepanelen. De rest van het bedrag moet geïnvesteerd worden in een andere maatregel.

Geld lenen bij de bank

Tot slot zijn er ook verschillende mogelijkheden om geld te lenen bij de bank voor het verduurzamen van de woning. Zo is het mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om tot 106 procent van de woningwaarde te lenen. Dit extra bedrag wordt in een depot geplaatst. De bank zal regelmatig controleren of het geleende geld wel echt wordt gebruikt voor het verduurzamen van de woning. Woningeigenaren kunnen ook geld lenen bij de Rabobank: zij bieden een speciale Duurzaamheidslening aan. Ook de ING en ABN AMRO hebben speciale leningen beschikbaar waarmee mensen hun woning energiezuinig kunnen maken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.