Advertorial Politiek plein

Woningbouw voor iedereen volgens Nieuw Elan

Nieuw Elan wethouder Gerard van As spant zich sinds 2014 in om woningen te bouwen in de hele gemeente. Dat gaat niet vanzelf. Toch wordt er veel gebouwd, zowel in de stad als in de dorpen. Er staan nog veel plannen op stapel, maar dat is niet genoeg. Om voldoende woningen te bouwen, vooral voor de stadsbewoners, is het nodig om de Noordrand en de Gnephoek te ontwikkelen.

Het is niet gemakkelijk om voldoende woningen te bouwen. Er is een overspannen markt voor koopwoningen. Er is onvoldoende ruimte voor nieuwbouw. Er zijn hele lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen.

Plannen voor woningbouw worden vaak vertraagd om allerlei redenen, bijvoorbeeld tegenwerking van provincie Zuid-Holland of protesten van omwonenden. Daardoor veranderen plannen soms naar minder woningen, zoals de hoogbouw in Nieuwe Sloot of gaan zij niet door zoals in Koudekerk.

Speerpunten woningbouw

Desondanks is de vaart er goed in gekomen. Denk aan Stadshart Lage Zijde, Stationsomgeving, laatste deelgebied Kerk en Zanen, Rijnhaven-Oost, ombouwen van kantoorpanden en kleine projecten in de dorpen. Maar dit is niet genoeg. Nieuw Elan vindt daarom dat het absoluut noodzakelijk is om nieuwe gronden te bebouwen.

Wat Nieuw Elan betreft, wordt de komende jaren vooral gewerkt aan:

  • optimalisering woningbouw in de dorpen;
  • benutten van onorthodoxe locaties;
  • ontwikkelen van flexibele woningbouwlocaties;
  • ontwikkeling van Noordrand en Gnephoek.

Evenwichtige verdeling

Voor een evenwichtige verdeling van de woningen over alle inwoners is er voor bepaalde woningen een minimum percentage. Voor sociale woningen is dat 25 procent. Wordt dit aantal niet gehaald in een bepaald project, dan komen er meer in een ander project zodat per saldo altijd minstens aan deze norm wordt voldaan.

De echte nood zit echter bij mensen met een modaal inkomen, zij komen namelijk niet in aanmerking voor een sociale woning en er zijn domweg geen woningen beschikbaar met middenhuur of als betaalbare koop. Wethouder Van As is van mening dat bouwen voor deze grote groep de doorstroming bevordert, omdat er veel scheefwoners zijn in deze groep en zij dus een sociale huurwoning achterlaten en omdat hier veel samenwonenden starters zijn.

Vrije sector woningen mogen niet worden vergeten. Als deze niet in projecten worden opgenomen, worden woningen in de sociale en middenklasse onbetaalbaar. Bovendien stagneert dan de doorstroming.

Doelgroepen

Al jaren gaat speciale aandacht naar een aantal doelgroepen: starters, jongeren en ouderen. Verschillende projecten zijn dan ook specifiek op hen gericht. Voor jongeren worden tijdelijke locaties ingezet zoals St. Jozef en Noorderkeerkring in Alphen-Stad. Voor ouderen wordt gebouwd aan de Klompenmaker en naast het Bospark.

Het is onvermijdelijk dat een deel van de woningvoorraad voor nieuwkomers vanuit de regio wordt gebruikt. Hierover zijn regionale afspraken gemaakt binnen de regio Holland Rijnland. Deze werken twee kanten op, nieuwkomers mogen zich in de gemeente Alphen aan den Rijn vestigen en Alphenaren mogen in een andere regionale gemeente gaan wonen.

Concreet

Nieuw Elan wil:

  • dat realistische en kansrijke plannen worden uitgevoerd;
  • inwoners betrekken bij bouwplannen en woonvisies;
  • particuliere (coöperatie) initiatieven ondersteunen om in groepsverband te kunnen bouwen;
  • dat bij nieuwbouw rekening gehouden wordt met bereikbaarheid en ontsluiting.

Er is een goede inventarisatie gemaakt met alle ideeën en plannen voor meer woningbouw in de hele gemeente, zowel in en bij de stad als in de dorpen. Kijk hiervoor naar het hoofdstuk Wonen in het verkiezingsprogramma op de website www.nieuwelan.nl.


Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.