Google Street View

Woningen bouwen op bedrijventerreinen? “Een ridicuul plan”

GroenLinks is tegen woningbouw in de Gnephoek. Zij zien bedrijventerreinen juist als kansrijke plek om binnenstedelijke te bouwen. Maar dat is geen goed plan, zo stelt de VOA. “Leuk bedacht, maar in de praktijk onuitvoerbaar.”

Uit een enquête blijkt dat Alphenaren industrie- en bedrijventerreinen als mogelijke locaties zien voor het bouwen van nieuwe woningen. Het staat zelfs bovenaan de top 5. De Alphense fractie van GroenLinks presenteerde laatst een alternatief bouwplan. In plaats van bouwen in de Gnephoek moeten we juist slim omgaan met bedrijventerreinen. Dan kunnen we volgens de partij prima binnenstedelijk bouwen.

In de plannen van GroenLinks wordt onder meer Hoorn-West genoemd, waar al gebieden ‘al tientallen jaren braak liggen (bij Crown Plaza en het oude Hoogvliet-distributiecentrum)’. “Deze gebieden zijn niet direct geschikt om woningen te bouwen, omdat je dan een ‘eiland’ van woningen hebt omgeven door bedrijventerreinen. Wat wel mogelijk is, is om bedrijven uit het Rijnhavengebied en bedrijventerrein Molenwetering te verzoeken of stimuleren naar deze plekken te verhuizen.”

Praktisch onuitvoerbaar

In reactie hierop laat de Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) van zich horen. En die reactie is kort en bondig: “Dat mag niet gebeuren!” De VOA vindt het plan leuk bedacht, maar ziet geen mogelijkheden om dit plan in de praktijk ook echt uit te voeren. “We vertrouwen erop dat deze proefballon snel wordt doorgeprikt.”

Waarom ziet de VOA het niet zitten? Daar geeft de ondernemersvereniging vijf redenen voor.

  • Er is al een tekort aan bedrijventerreinen in Alphen aan den Rijn. De komende jaren wordt dat tekort alleen maar groter, tot wel 30 hectare in 2030 volgens de Bedrijventerreinenstrategie van STEC.
  • Uitplaatsen van bedrijven op Molenwetering is onbetaalbaar. Daar komt bij: deze bedrijven zullen naar een nieuwe locatie moeten. Vanuit de provincie is er de opgave dat het aantal vierkante meters aan bedrijventerreinen minimaal gelijk moet blijven. Dus mocht er een deel bedrijventerrein gebruikt worden voor andere doeleinden, dan zal dat ergens anders moeten worden gecompenseerd.
  • Bouwen van woningen op bedrijventerreinen Hoorn West is niet mogelijk vanwege een tweetal milieucontouren: die van een aantal bedrijven en die van de AWZI (afvalwaterzuiveringsinstallatie).
  • Ruimte en groei voor ondernemen is van groot belang. Groei van het MKB, maar zeker ook het stimuleren van werkgelegenheid in onze gemeente, het realiseren van de eerder afgesproken bedrijventerreinenstrategie en de uitvoering van de economische agenda.
  • Het is niet prettig wonen en leven op een bedrijventerrein.

Op de foto: bedrijventerrein Molenwetering


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overval werd gebruik gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.