Tom in de buurt
Advertorial Gezondheid en welzijn

Woon je in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem of Nieuwkoop? Tom blijft in de buurt

Sinds 2015 is Tom in de buurt actief in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Volwassenen kunnen bij Tom in de buurt terecht voor álle vragen over zorg en ondersteuning. Op 1 januari 2022 liep de opdracht af, maar bij een nieuwe aanbesteding kwam Tom opnieuw als beste naar voren. Tom blijft, maar met een nieuwe opdracht. De drie wethouders van de Rijnstreekgemeenten Han de Jager, Petra van der Wereld en Gerben van Duin blikken terug en kijken vooruit.

“Tom voert bij ons het beleid uit zoals we dat met elkaar hebben vastgesteld en doet dit naar volle tevredenheid. Het is zo’n plus dat er één plek is waar alle volwassen inwoners terecht kunnen, volwassenen die ondersteuning nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Het is belangrijk dat inwoners snel de juiste persoon aan de lijn krijgen voor hulp bij hun vragen. Dat is waar Tom voor is bestemd”, aldus Petra van der Wereld, wethouder Kaag en Braassem.

“Ik werk anderhalf jaar als wethouder in Nieuwkoop en heb natuurlijk ook kennis gemaakt met Tom in de Buurt”, vertelt Gerben van Duin. “Voor de inwoner is het fijn dat er één voordeur is waarachter de hulpverlening is georganiseerd. Er is een goede entree gemaakt met Tom in de buurt.” “De uitdaging zit ‘m erin ‘het kastje en de muur’-verhaal te vermijden. In de kern gaat het daarom”, Han de Jager, wethouder Alphen aan den Rijn, beaamt dit.

Van der Wereld: “Het hebben van één toegang waar alle volwassenen inwoners terecht kunnen is een plus”

De ondersteuning die Tom in de buurt biedt, is zo licht georganiseerd als nodig en zo zwaar als noodzakelijk. In de oude situatie bestond in Kaag en Braassem het kernteam van 0 – 100 jaar, de toegang, uit vier verschillende subsidies en het Wmo loket, met daarnaast de verschillende zorgpartners. Nu is het kernteam nog steeds de toegang, maar bestaat het niet meer uit verschillende subsidies. Eén toegang voor alle inwoners, wat onderdeel is van de opdracht Tom in de buurt in samenwerking met de verschillende samenwerkingspartners. “Alles is ondergebracht via die route”, vertelt Van der Wereld. “Voor ons is het ook simpeler: we werken niet meer met vier subsidies, maar met Tom.”

Tekst loopt door onder de foto

tom blijft in de buurt foto artikel 3.jpg

Financiering

“Tom in de buurt ontvangt één budget per gemeente waarvoor ze allesuitvoeren. Dat geeft een andere manier van samenwerken.” Han de Jager legt uit: “Tom in de buurt bepaalt zelf hoe de financiële middelen besteed worden, waarbij de gemeenten eisen stellen aan de resultaten die bereikt moeten worden. We sturen nu niet op financiën maar hebben inhoudelijke gesprekken met elkaar over de ondersteuning die zij bieden aan inwoners en de samenwerking met ons als gemeenten en andere samenwerkingspartners. Een mooie ontwikkeling.”

Nieuwe opdracht

De wethouders kijken uit naar de vervolgopdracht: Maatschappelijke zorg. Het gaat om Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang. “Dan gaat het om mensen die behoorlijk wat ondersteuning nodig hebben. Bij schulden, wonen, dakloosheid en voorkomen daarvan. Hoe gaan we dat vanaf 2023 met elkaar vormgeven?"

Dat wordt dit jaar duidelijk, want Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop gaan deze taken van gemeente Leiden overnemen. "De verbinding tussen Tom in de buurt en die vormen van ondersteuning ligt voor de hand. Vanaf 2023 is Tom in de buurt dan ook de toegang voor de maatschappelijke zorgtaken, dus alle vormen van Wmo-ondersteuning. De regie ligt bij Tom. Doen wat het beste is voor de inwoner, want die staat centraal”, zegt Van der Wereld.

Afgelopen jaar hebben de gemeenten met de pilot Bemoeizorg kunnen ervaren wat samenwerken brengt voor inwoners die niet zelf een ondersteuningsvraag stellen, maar bij wie het niet goed gaat. Samen met politie, GGZ en een aantal andere partijen heeft Tom in de buurt bewezen dat de aanpak werkt. Bemoeizorg is onderdeel van de nieuwe opdracht voor Tom in de buurt geworden.

Tom werkt samen met de jeugdzorgpartij GO! voor jeugd. Daarnaast biedt Tom gezinsbegeleiding bij gezinnen waar op veel vlakken problemen spelen. “Dit mooie voorbeeld geeft aan dat de partijen elkaar snel kunnen vinden en ervaring met zowel jeugdzorg als ondersteuning aan volwassenen het verschil maakt”, aldus De Jager.

Van Duin: “Met Tom in de buurt goed de preventie organiseren”

Het belang van preventie

“Graag ben ik met Tom in de buurt bezig met het organiseren van de preventieve kant”, vertelt Gerben van Duin, wethouder Nieuwkoop. “Hoe kunnen we problemen voorkomen? Normaliseren naast het professionele aanbod, de zijwieltjes ook weer weglaten zodra dit kan.” Nieuwkoop heeft  dertien kernen; allemaal kleine gemeenschappen waar de kracht zit in de samenleving, die door inwoners zelf wordt georganiseerd. “Het zijn sociale netwerken, de voetbalverenigingen en culturele verenigingen. Hoe beter mensen zich thuis voelen in de verenigingen, hoe beter voor hun gezondheid. Het is goed dat Tom in de buurt daar in kan schakelen met vrijwilligers en mantelzorgers. Tom in de buurt is dichtbij, de spin in het web om die netwerken in stand te houden of erbij te halen.”

Tekst loopt door onder de foto

tom blijft in de buurt foto artikel 2.jpg

Budget

In 2015 werd ingezet op 25% minder budget. “Lokaal organiseren is goedkoper dan landelijk organiseren, was de gedachte’’, lacht Van der Wereld. “En je hebt overgangstijd nodig om daadwerkelijk de doelen te bereiken, je moet de processen herinrichten, dingen anders organiseren. Gelukkig is hier nu meer oog voor”, zeggen de wethouders. 

De Jager: “We jagen elkaar bestuurlijk een beetje op, dragen Tom in de buurt in ons hart mee”

Koersvast blijven

De samenwerking tussen de drie gemeenten gaat goed. ”We jagen elkaar bestuurlijk een beetje op, dragen Tom in de buurt in ons hart mee”, glimlacht De Jager. “Zij moeten ons hart goed laten kloppen. Soms ook wat harder als het spannend of mooier wordt. Ik heb weleens in de gemeenteraad van Alphen gezegd: Ik ben van Tom en voor Tom, omdat er altijd wel iets gebeurt. Incidenten zijn er genoeg in het sociale domein en een verhaal heeft altijd twee kanten. We moeten nu koersvast blijven de komende jaren. De lat ligt hoog voor Tom, dat is zo. De kwaliteit van dienstverlening is een belangrijke indicator voor hoe tevreden wij zijn.” Elke gemeente heeft zijn eigen problematiek. Eenzaamheid, armoede of werkeloosheid. In Nieuwkoop is bijvoorbeeld meer vergrijzing. “Het is geen eenheidsworst. We geven de ruimte aan Tom in de buurt om daar flexibel op in te spelen.”

Contact opnemen met Tom in de buurt?
www.tomindebuurt.nl

Inwoners Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop
T  088 900 4567
info@tomindebuurt.nl

Inwoners Kaag en Braassem
T  088 254 23 55 (kernteam)
info@kernteamkb.nl


Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.