Woonforte brengt een mini documentaire uit over het Rode Dorp

Woonforte heeft een mini docu gemaakt over de historie van het Rode Dorp, het slopen van de oude wijk en de opbouw van de nieuwe wijk. Een uniek project waarbij veel huurders weer zijn teruggekeerd in hun vertrouwde Rode Dorp. De sloop nieuwbouw gebeurt in 3 fasen. Deze mini docu gaat over de eerste fase.

Een uniek project met unieke mensen

Het Rode dorp in Alphen aan den Rijn heeft een sterk dorps karakter. Het oorspronkelijke ‘Rooie dorp’, met zijn aanvankelijk witte huizen met rode pannen, is van oudsher een arbeidersbuurt waar de medewerkers van Steen- en Pannenbakkerij Oosthoek & Zoon woonden. Het Rode Dorp kent een hechte gemeenschap waar vaak meerdere generaties uit één familie wonen. De bewoners zijn sterk met elkaar verbonden en houden van hun Rooie Dorp. Ze kijken naar elkaar om en komen voor elkaar op. Je kunt daarmee wel stellen dat deze wijk het dorpse karakter gekregen heeft door haar bewoners.

Ruime, energiezuinige woningen

De wijk het Rode Dorp krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. De oude woningen maken plaats voor 172 nieuwe energiezuinige eengezinswoningen. Deze nieuwe woningen zijn nul-op-de-meter-woningen: zeer goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en iedere woning krijgt een eigen bodemwarmtepomp. De woningen worden gesloopt en gebouwd in drie fases. Fase 1 is afgerond en de voorbereidingen voor fase 2 zijn in volle gang. Deze woningen zijn naar verwachting eind 2023 klaar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:32

Oranje Nassausingel wordt helemaal 50 km/u straat

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg. De weg wordt opnieuw ingericht "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

Wonen en bouwen vandaag 14:52

Gemeente laat video maken over toekomst Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? Deze vraag klinkt al jaren in de gemeente. Inmiddels is ook de provincie én de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening betrokken. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een video laten maken die laat zien hoe zij aankijken tegen de woningbouw.

Wonen en bouwen vandaag 13:45

Beschermde waterspitsmuis zorgt voor uitstel bouw Van der Valk hotel

In oktober vorig jaar heeft de raad ingestemd met de bouw van het Van der Valk hotel. Dit hotel zal langs de N11 gebouwd worden en zal dienen als ‘landmark’ in de entreeport van Alphen aan den Rijn. Waarom de bouw nog niet begonnen is? De boosdoener is een beschermde diersoort.