Josh Walet

Woonforte reageert op vandalisme Rode Dorp: "We betreuren de situatie"

Afgelopen maand was het meerdere keren raak in het Rode Dorp. In de Alphense wijk, waar meerdere woningen leeg staan in afwachting om gesloopt te worden, hebben al meerdere gevallen van vandalisme plaatsgevonden. Wooncorporatie Woonforte reageert op de situatie.

Onrustig in het Rode Dorp

In het Rode Dorp zijn onlangs tot twee keer toe meubels in brand gestoken. Volgens bewoners hebben zij de afgelopen maanden meerdere keren aangegeven dat huisraad op straat wordt gezet, maar dat hier niks mee wordt gedaan. Zij noemen het een ‘kwestie van tijd’ dat huisraad in brand is gestoken. Ook worden ruiten van leegstaande woningen ingegooid.

“We betreuren de situatie. Het is al weken onrustig, ondanks alle maatregelen die we hebben genomen. Omdat er nog mensen wonen in de diverse straten kunnen we het gebied niet met hekken afzetten. Vanaf het moment dat de eerste woning leeg stond, doen surveillanten rondes in het Rode Dorp”, aldus Woonforte. Ook laten zij weten dat de politie op de hoogte is en zij al enkele aanhoudingen hebben gedaan. “Er zijn 10 jongeren opgepakt die een taakstraf onder begeleiding van Halt moeten doen.”

Maatregelen

Woonforte zegt extra maatregelen te hebben genomen sinds de start van de bouw: “We hebben de woningen, in tegenstelling tot de sloop bij fase 1, dichtgetimmerd. En we hebben vanaf de eerste leegstand beveiliging ingezet. Zij lopen rondes door de wijk. De beveiliging heeft een preventieve en signalerende taak. Vanaf 17:00 uur tot ’s morgens vroeg loopt er beveiliging. De beveiliging spreekt vandalen aan en schakelt, indien nodig, via een directe lijn de politie aan.”

Ondanks de strenge beveiliging van de wijk is het nog vaak raak. “Het is een grote wijk. De beveiliger loopt door de wijk maar omdat de wijk groot is, is het onmogelijk om bij elke woning of elke hoek van de straat iemand neer te zetten.”

De wooncorporatie is van plan nog meer maatregelen te nemen naar aanleiding van de branden afgelopen week. “De laatste bewoners zijn nu aan het verhuizen. Zij leveren vrijdag de sleutels in. Die woningen moeten helemaal leeg. Iedere ochtend worden containers voor dit groot afval neergezet en aan het eind van de middag weer opgehaald,” zegt Woonforte.

Ook laten ze weten dat er al eerder beveiliging is ingezet dan tijdens de eerste fase. “Zodra we merkten dat bij de eerste lege woningen er weer vandalisme werd gepleegd hebben we opgeschaald door al eerder alles dicht te timmeren en beveiliging in te zetten. Naast de beveiliging hebben we ook overdag een aannemer ingehuurd die signaleert, de politie waarschuwt, woningen aftimmert, en de vernielingen opruimt. Ook is er net als bij de eerste fase frequent contact met de wijkagent.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.