Gemeente Alphen aan den Rijn

Woonservicegebieden voor oudere inwoners

De gemeente Alphen aan den Rijn wil woonservicegebieden realiseren waar oudere inwoners zelfstandig kunnen wonen. De woonservice in deze gebieden maakt dat zorg, welzijn en ondersteuning dichtbij zijn. Ook wordt verwacht dat de ouderen gezelschap aan elkaar hebben.

Sinds het afschaffen van de traditionele bejaardenhuizen moeten ouderen zelfstandig blijven wonen totdat dat echt niet meer gaat. Het betekent dat bijvoorbeeld mensen met dementie of fysieke beperkingen in een eigen huis wonen en aangewezen zijn op een paar uur thuiszorg en mantelzorg. Omdat mantelzorg nooit van de grond is gekomen, zoals dat vooraf is bedacht, vereenzamen veel ouderen en voelen zij zich niet langer veilig in hun eigen omgeving.

In Alphen aan den Rijn moeten nu woonservicegebieden van de grond komen waar ouderen in een beschut complex zelfstandig wonen. Zorg en welzijn worden in zo’n gebied goed geregeld. Als groot voordeel kunnen de ouderen elkaar echter gemakkelijk ontmoeten en ook helpen.
Als pilot wordt een woonservicezone naast het Bospark, voormalige locatie Groene Hart Leerpark, gebouwd. Een addertje onder het gras is een aangenomen motie van de gemeenteraad waarin deze de verantwoordelijke wethouder opdraagt om op deze locatie een Knarrenhof te initiëren.

Het collegebesluit over de woonservicegebieden zit donderdag 16 juli bij de ingekomen stukken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:18

Vernieuwing van Europapark: kom naar de inloopavond en bekijk het nieuwe ontwerp

Op 17 april krijgt Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen een nieuw gezicht met de introductie van verbeterde sport- en speelvoorzieningen. Tijdens een inloopavond krijgt je de kans om het ontwerp voor onder andere de skatebaan, pumptrackbaan en andere speelvoorzieningen te bekijken.

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.