Woonvisie wordt gesteund door de gemeenteraad

Ondanks het een en ander aan politiek gekissebis, krijgt de woonvisie steun van de gemeenteraad. Dat betekent dat Alphen aan den Rijn een plan gaat bespreken met inwoners en overheden om in de toekomst op de grens van Alphen-Stad en de polders te bouwen.

"We gaan in de woonvisie uit van onze eigen behoefte aan woningen en daarvoor gebruiken we de huidige cijfers. Tot aan 2025 weten we zeker welke woningen we nodig hebben. Tot aan 2030 kunnen we een goede prognose maken. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden", meldt wethouder Gerard van As. In de woonvisie wordt gekeken naar de toekomst. In de komende paar jaar wordt zoveel gebouwd, dat Alphen-Stad in 2025 vol zit. Als er nu geen visie komt op de toekomst, zit daarna de stad op slot. Dat wil Van As voorkomen. De woonvisie is donderdag 14 september met de politieke partijen besproken.

Het is niet zo dat er nu voldoende woningen kunnen worden gebouwd. "We hebben een behoefte van 4000 woningen in de komende tien jaar, maar we kunnen er maar 3000 bouwen op de inbreilocaties", meldt Bas Wienbelt (VVD). "Waar gaan we de andere 1000 dan bouwen?" Verschillende partijen vinden de woonvisie een mooi idee, maar missen concrete plannen. En dat, zo meldt de wethouder, is precies de bedoeling. "We willen dit idee bespreken met onze inwoners, met dorpsraden, met de provincie, met het waterschap. Kortom: we willen dat de woonvisie ons idee voor de toekomst wordt."

Sociale huur
Daarna pas worden er concrete plannen gemaakt en wordt een aantal bestaande plannen opnieuw bekeken. Bijvoorbeeld kleine plannen in verschillende dorpen en ook de plannen vanuit de Oude Rijn-zone, waarbij de strook tussen de N11 en de rivier tussen Alphen en Leiden wordt benut. Maar: "Er moeten geen oude plannen zomaar opnieuw worden opgepakt."
De herhaalde vraag van onder meer SP om meer sociale huurwoningen is niet helemaal realistisch. "In de gemeente zijn voldoende sociale huurwoningen. Plus: voor alle leegstaande kantoorpanden zijn plannen voor verbouw naar goedkope appartementen."

Doelgroepen
Er zijn wel te weinig woningen voor bepaalde doelgroepen. Starters, alleenwonenden en het middensegment zijn groepen die in de knel komen. In de dorpen zijn het vooral woningen voor jonge gezinnen die ontbreken. Naast het uitwerken van de woonvisie wordt de komende tijd ook gekeken naar concrete bouwplannen in de dorpen.

Met de woonvisie wordt door de gemeenteraad ingestemd tijdens de raadsvergadering van 21 september.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 16:12

Rolstoeltennis-topper Esther Vergeer bij TV Nieuwe Sloot

Op 9 juni geeft de Esther Vergeer Foundation een tennis clinic aan de rolstoeljeugd van Tennisvereniging Nieuwe Sloot, aan aspirant rolstoeltennissers en aan kids die het gewoon eens willen proberen vanuit een rolstoel. Voormalig Grand Slam winnares Esther Vergeer is ook bij het event aanwezig.

Dronefotografie gisteren 14:37

Alphen vanuit de lucht: de groene long van Kerk en Zanen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Europapark, de groene long van de wijk Kerk en Zanen.

Blog Opinie 14 mei 2021 20:01

MINERVA Miljoenentekort

De tekorten bij alle gemeenten lopen op. De zalvende woorden van de CDA-wethouder van Alphen aan den Rijn ten spijt: hier ook! Ik denk zomaar dat het om vele miljoenen aan tekorten gaat. Misschien wel een stuk of 10 en dat bovenop de toch al geplande ombuigingen, lees bezuinigingen.