Woonvisie wordt gesteund door de gemeenteraad

Ondanks het een en ander aan politiek gekissebis, krijgt de woonvisie steun van de gemeenteraad. Dat betekent dat Alphen aan den Rijn een plan gaat bespreken met inwoners en overheden om in de toekomst op de grens van Alphen-Stad en de polders te bouwen.

"We gaan in de woonvisie uit van onze eigen behoefte aan woningen en daarvoor gebruiken we de huidige cijfers. Tot aan 2025 weten we zeker welke woningen we nodig hebben. Tot aan 2030 kunnen we een goede prognose maken. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden", meldt wethouder Gerard van As. In de woonvisie wordt gekeken naar de toekomst. In de komende paar jaar wordt zoveel gebouwd, dat Alphen-Stad in 2025 vol zit. Als er nu geen visie komt op de toekomst, zit daarna de stad op slot. Dat wil Van As voorkomen. De woonvisie is donderdag 14 september met de politieke partijen besproken.

Het is niet zo dat er nu voldoende woningen kunnen worden gebouwd. "We hebben een behoefte van 4000 woningen in de komende tien jaar, maar we kunnen er maar 3000 bouwen op de inbreilocaties", meldt Bas Wienbelt (VVD). "Waar gaan we de andere 1000 dan bouwen?" Verschillende partijen vinden de woonvisie een mooi idee, maar missen concrete plannen. En dat, zo meldt de wethouder, is precies de bedoeling. "We willen dit idee bespreken met onze inwoners, met dorpsraden, met de provincie, met het waterschap. Kortom: we willen dat de woonvisie ons idee voor de toekomst wordt."

Sociale huur
Daarna pas worden er concrete plannen gemaakt en wordt een aantal bestaande plannen opnieuw bekeken. Bijvoorbeeld kleine plannen in verschillende dorpen en ook de plannen vanuit de Oude Rijn-zone, waarbij de strook tussen de N11 en de rivier tussen Alphen en Leiden wordt benut. Maar: "Er moeten geen oude plannen zomaar opnieuw worden opgepakt."
De herhaalde vraag van onder meer SP om meer sociale huurwoningen is niet helemaal realistisch. "In de gemeente zijn voldoende sociale huurwoningen. Plus: voor alle leegstaande kantoorpanden zijn plannen voor verbouw naar goedkope appartementen."

Doelgroepen
Er zijn wel te weinig woningen voor bepaalde doelgroepen. Starters, alleenwonenden en het middensegment zijn groepen die in de knel komen. In de dorpen zijn het vooral woningen voor jonge gezinnen die ontbreken. Naast het uitwerken van de woonvisie wordt de komende tijd ook gekeken naar concrete bouwplannen in de dorpen.

Met de woonvisie wordt door de gemeenteraad ingestemd tijdens de raadsvergadering van 21 september.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.

Politiek gisteren 18:13

Zorg over Lint Lagewaard en Landlustweg bij woningbouw in Gnephoek

De omwonenden van de groene Gnephoekpolder zijn zeer geïnteresseerd in de plannen voor woningbouw. Het Gnephoekberaad, Dorpsoverleg Koudekerk en Stichting Landschappelijk Lint Lagewaard en Landlustweg spraken in tijdens de commissievergadering van 28 september. Zij benadrukken allemaal de cultuurhistorische waarde van het Lint.

Politiek gisteren 17:03

Sociaal plan voor woonwagenbewoners Marokkostraat

De gemeenteraad zal in haar vergadering van 12 oktober instemmen met een sociaal plan voor de woonwagenbewoners in de Marokkostraat. Al in 2018 is besloten dat de wagens moeten verhuizen, omdat er te grote verzakkingen zijn. Nu is een sociaal plan gemaakt om de bewoners te ondersteunen bij hun verhuizing.