CDA Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Wopke Hoekstra op bezoek bij Hazerswoudse vrijwilligers en zorgondernemers

Maandag bracht Wopke Hoekstra een bezoek aan Hazerswoude-Rijndijk. Tijdens het bezoek ging hij samen met lijsttrekker Jeroen van Gool en vertrekkend fractievoorzitter Marjon Verkleij, de CDA wethouders en een aantal andere kandidaten op de CDA-lijst langs bij dorpshuis De Som en kleinschalige woonvoorziening De Herbergier langs. Daar ging het gezelschap in gesprek met diverse vrijwilligers en professionele krachten.

Ondersteuning van vrijwilligers

“De afgelopen periode hebben wij als fractie in de gemeenteraad hard gewerkt om in alle kernen een zogenaamde dorpshuiskamer te realiseren en ingezet om het vrijwilligers in het verenigingsleven zo aangenaam mogelijk te houden”, aldus Marjon Verkleij, die na twaalf jaar het politieke toneel in de gemeente zal verlaten. “In Alphen aan den Rijn draait ontzettend veel op de inzet van vrijwilligers, zonder hen zouden we nergens zijn”, zegt CDA-lijsttrekker Jeroen van Gool.

“Toch horen we steeds vaker om ons heen, dat het verenigingsleven onder druk komt te staan. Ik heb met Hoekstra besproken dat knellende regelgeving en bureaucratie de inzet steeds lastiger en onaangenamer maken. Wij vinden het belangrijk om het vrijwilligerswerk juist wél leuk te houden. In de gemeente hebben wij hierom extra aandacht en ondersteuning voor vrijwilligers georganiseerd en in beleid vast laten leggen”, aldus Van Gool.

Talenten benutten

Wopke Hoekstra is sinds 2021 partijleider van het CDA en werd onlangs beëdigd tot minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens zijn bezoek was hij zichtbaar onder de indruk van zowel de zorginstelling als het dorpshuis, dat vorig jaar de deuren opende. “Ik vind dat het verenigingsleven een plek moet zijn waar ieders talent kan worden benut, waar je veilig bent en niet wordt gehinderd door allemaal bureaucratie”, zo zei Wopke Hoekstra tijdens zijn bezoek aan De Som. In het dorpshuis zitten onder meer een bibliotheek, kinderopvang, een ruilwinkel, een muziekschool en het heeft een door vrijwilligers onderhouden tuin.

Tekst loopt door onder de foto

werkbezoek wopke hoekstra 1.jpeg

Kleinschalige initiatieven in de wijk

In de Herbergier, waar mensen met geheugenproblemen in een huiselijke setting terecht kunnen als zelfstandig wonen niet meer lukt, ging Hoekstra in gesprek met Jerry en Simone Hacketh. Het echtpaar Haketh woont met hun twee kinderen in het zorginstelling omgebouwde oude gemeentehuis. “Erg leuk om de heer Hoekstra hier te ontvangen en te kunnen laten zien hoe wij ons leven hier inrichten om anderen te helpen”, aldus Jerry Haketh.

Hoekstra reageerde door te benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen op een plek als deze kunnen leven. “Zorgen voor elkaar zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar in een steeds individualistischere samenleving is dat niet altijd zo. Daarom is het zo mooi als dit soort kleinschalige initiatieven - gewoon in de wijk - de ruimte krijgen”, sloot Hoekstra af.

Tijdens het bezoek kwamen ook wethouders Kees van Velzen en Han de Jager aan het woord over hun inzet tijdens de afgelopen periode om vorm en inhoud te geven aan de ambitie om in elke kern een dorpshuiskamer te realiseren en zorg laagdrempelig toegankelijk te houden.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.