Josh Walet

Zaanse Rietveld wordt steeds mooier

Als het aan boswachter Jenny van Leeuwen ligt, wordt het natuurgebied het Zaanse Rietveld steeds mooier. Staatsbosbeheer is druk bezig met het opknappen van het gebied in Alphen aan den Rijn. Onder andere het regelbaar maken van het water wordt aangepakt.    

Waarom Staatsbosbeheer dit wilt? Op deze manier kan het Zaanse Rietveld per seizoen zo worden ingericht dat het de optimale omstadigheden heeft voor vogels en moerasvegetatie. Begin deze maand start de gemeente met het opknappen van het wandelpad langs het spoor. De opknapbeurt wordt mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

Vanaf volgende week gaan de eerste machines aan de slag, expres ná het broedseizoen. Eerst zal het gras worden gemaaid, dan wordt het betongranulaat opgehoogd met een laag schepzand en gedicht. Vervolgens gaat er graszaad over het wandelpad heen zodat het wel de groene uitstraling krijgt. De werkzaamheden nemen een aantal weken in beslag maar weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Het kan zijn dat het pad enige tijd wordt afgesloten.

Waterpeil
Door het lage waterpeil in de omgeving vallen grote delen van het gebied droog, waaronder de vogelplas. Deze bevat op zo'n moment te weinig voedsel terwijl ze dat wel nodig hebben, zeker op het moment als de vogels jongen hebben. 'Daarnaast heeft het gebied per seizoen verschillende hoogtes in waterpeilen nodig, zodat we in het voor- en najaar voedselrijke ‘slikrandjes’ kunnen maken voor de verschillende trekvogels', schrijft de boswachter. Om dit en de moerasvegetatie in stand te houden en te verbeteren moeten er maatregelen worden genomen.

Eén van deze maatregelen is een windwatermolen. Doordat deze met behulp van windkracht water vanuit de hoofdwatergang het gebied in pompt en een tweetal regelbare stuwen aanstuurd, kan het waterpeil in het Zaanse Rietveld worden gestuurd. Als het te nat is, kan het overtollige water juist worden weggepompt met behulp van een duiker naar de omringende polder.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.

Evenementen vandaag 18:14

Na regen komt zonneschijn… in 2021 weer naar Zomerspektakel

“Alsof het zo heeft moeten zijn dat de weergoden het dit weekend laten afweten”, zegt Stanley de Looze ondertussen kijkend naar een bewolkte en grauwe lucht. Het is voor nu goed dat het Zomerspektakel aan het Meer is doorgeschoven naar volgend jaar, doelend op de bak regen die vrijdagmorgen uit de lucht kwam vallen. Maar het blijft wel een gemis. 

Advertorial Horeca vandaag 14:42

Sportsbar Alphen opent de deuren

Ouderwets gezellig sport kijken met vrienden en een drankje. Een sporthonk vol gezelligheid en lawaai, het mag weer! De Sportsbar Alphen gaat open, daar hebben ze lang op moeten wachten.

Wonen en bouwen vandaag 13:53

110 leerlingen ontwerpen hun eigen duurzame wijk

Ruim 110 leerlingen van twee scholen uit de regio zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een duurzame wijk te ontwerpen. Na een online kick-off in maart van dit jaar gingen de leerlingen in teams aan de slag. Zij bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de polder Gnephoek. Op 11 juni wordt tijdens de online finale het winnende team bekendgemaakt.

Overige vandaag 13:10

Vrouwelijke DJ’s verbreken wereldrecord langste female DJ-marathon

Op donderdag 4 juni hebben 137 vrouwelijke DJ’s het wereldrecord van langste female DJ-marathon verbroken. Ze hebben 7 dagen lang, 24 uur per dag non-stop muziek hebben gedraaid in DJ School Alphen. Met deze wereldrecordpoging wilden de organisatoren onder andere benadrukken dat er genoeg ‘DJane’s’ zijn die het DJ-vak verstaan.