Josh Walet

Zaanse Rietveld wordt steeds mooier

Als het aan boswachter Jenny van Leeuwen ligt, wordt het natuurgebied het Zaanse Rietveld steeds mooier. Staatsbosbeheer is druk bezig met het opknappen van het gebied in Alphen aan den Rijn. Onder andere het regelbaar maken van het water wordt aangepakt.    

Waarom Staatsbosbeheer dit wilt? Op deze manier kan het Zaanse Rietveld per seizoen zo worden ingericht dat het de optimale omstadigheden heeft voor vogels en moerasvegetatie. Begin deze maand start de gemeente met het opknappen van het wandelpad langs het spoor. De opknapbeurt wordt mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

Vanaf volgende week gaan de eerste machines aan de slag, expres ná het broedseizoen. Eerst zal het gras worden gemaaid, dan wordt het betongranulaat opgehoogd met een laag schepzand en gedicht. Vervolgens gaat er graszaad over het wandelpad heen zodat het wel de groene uitstraling krijgt. De werkzaamheden nemen een aantal weken in beslag maar weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Het kan zijn dat het pad enige tijd wordt afgesloten.

Waterpeil
Door het lage waterpeil in de omgeving vallen grote delen van het gebied droog, waaronder de vogelplas. Deze bevat op zo'n moment te weinig voedsel terwijl ze dat wel nodig hebben, zeker op het moment als de vogels jongen hebben. 'Daarnaast heeft het gebied per seizoen verschillende hoogtes in waterpeilen nodig, zodat we in het voor- en najaar voedselrijke ‘slikrandjes’ kunnen maken voor de verschillende trekvogels', schrijft de boswachter. Om dit en de moerasvegetatie in stand te houden en te verbeteren moeten er maatregelen worden genomen.

Eén van deze maatregelen is een windwatermolen. Doordat deze met behulp van windkracht water vanuit de hoofdwatergang het gebied in pompt en een tweetal regelbare stuwen aanstuurd, kan het waterpeil in het Zaanse Rietveld worden gestuurd. Als het te nat is, kan het overtollige water juist worden weggepompt met behulp van een duiker naar de omringende polder.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 21:08

Geen nieuwe sociale huurwoningen in centrum van Alphen-Stad

In de plannen voor nieuwbouwwoningen in het centrumgebied aan de Lage Zijde is geen plaats voor nog meer sociale huurwoningen. Van de vijfhonderd geplande woningen zijn er namelijk al tweehonderd gebouwd in de sociale huursector.

Advertorial Overige gisteren 19:31

Geld inzamelen voor KiKa

Op zaterdag 21 september wordt er een benefietavond gehouden in Bar Amsterdam om geld in te zamelen voor KiKa. Iedereen is van harte welkom om de avond bij te wonen!  

Politiek gisteren 16:06

Bouwactiviteiten Aarkadekwartier stand van zaken

De nieuwbouw op en bij het Aarplein en De Vest in het stadshart van Alphen aan den Rijn verloopt voorspoedig. Naar verwachting worden de woningen in fase 1 en 2 begin volgend jaar opgeleverd.

Sport gisteren 15:52

Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap

Het Scala College organiseert in samenwerking met Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek op woensdagmiddag 9 oktober het Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap.  

Advertorial Overige gisteren 15:07

Jaarmarkt bij Soos aan den Rijn

Natuurlijk doet Soos aan den Rijn iets leuks voor al hun bezoekers tijdens de Jaarmarkt op woensdag 18 september!