Zalig Kerstfeest

Hebt u het onlangs ook gelezen? Volgens een onderzoek, gehouden onder notarissen, heeft bijna de helft van de Nederlanders geen contact meer met één of meer familieleden. U bent er ook vast van overtuigd dat uw gezin tot de andere helft behoort. U verheugt zich dan ook al weer op de komende Kerstdagen waarbij u gezellig met het hele gezin bij elkaar komt.

Van mijn eigen jeugd herinner ik mij dat de Kerstdagen niet altijd zonder slag of stoot verliepen. Zo was mijn vader nogal een klusser en gezien het feit dat hij in de bouw werkzaam was, vond hij de feestdagen bij uitstek de gelegenheid om te klussen. 

Nu waren er in mijn jeugd alleen nog geen Gamma’s die altijd open zijn. Immers altijd makkelijk als er wat fout gaat of als je wat mist of tekort komt. Nee, het kwam in die tijd aan op de juiste planning en een zorgvuldige voorbereiding waarbij alles in huis moest zijn voor je aan de klus begon.

Nou was mijn vader wel handig maar plannen en voorbereiden waren nou niet zijn sterkste kanten. Als er dan ook iets fout ging of indien bleek dat hij een belangrijk onderdeel was vergeten te halen, bleek het huis al snel te klein en mochten wij deelgenoot zijn van zijn groeiende frustraties, die ook steeds luider werden geuit.

Met de Kerst kwamen wij al vroeg bij elkaar om ons de hele dag te goed te doen aan (te) veel eten en (te) veel drank. En u weet het, is de drank in de man dan zit de wijsheid in de kan. Ik kan u dan ook zeggen dat het diner niet altijd even “zalig” verliep. Maar desalniettemin was het met name voor mijn ouders uiteindelijk toch genieten om het hele spul bij elkaar te hebben met Kerst.

Als ik met cliënten aan tafel zit, is het in veel gevallen om  het maken van een testament of een levenstestament te bespreken. Volgens het gevoerde onderzoek blijkt juist de nalatenschap van de ouders in veel gevallen de oorzaak te zijn van ruzie tussen de kinderen. Familieruzies gaan vaak niet alleen om geld maar juist ook om zaken zoals, niet gewaardeerd worden of zelfs gehoord. Ik kan er boeken over vol schrijven. Steeds vaker blijkt ook financieel misbruik van de ouders door één van de kinderen een splijtzwam.

Onlangs werd ik geconfronteerd met een zaak waarbij een kind gebruikmakend van de pas en code van pa en ma even geld had “geleend” van de rekening van pa en ma. Toen het echter op terugbetalen aan kwam was dit kind de spreekwoordelijke kikker waar geen veren van te plukken zijn.

Zo had een stel onlangs het idee om hun oudste zoon tot executeur testamentair te benoemen in geval van overlijden en tot gevolmachtigde als zij zelf bij leven niet meer zouden kunnen handelen, bijvoorbeeld in geval van dementie. Zij vonden dat het zo hoorde.  Vlak daarvoor had ik echter een gesprek met een cliënt die inderdaad als executeur de nalatenschap van zijn vader moest afwikkelen. De man was ten einde raad. Niet viel het alleen, gezien de hoeveelheid werk, vies tegen maar inmiddels had hij de hele (schoon)familie over zich heen gekregen tezamen met een kar vol stront. Zo had hij volgens een zus niet alleen de spullen slecht verdeeld en de aandelen die pa had, op het verkeerde moment verkocht, maar ook van de verkoop van het huis een potje gemaakt. Of de verwijten wel of niet terecht waren, viel niet te beoordelen. Eén ding stond echter vast, de beer was los en de pleuris was uitgebroken (excusez le mot).

Toen ze mij vroegen of het een goed idee was de oudste als executeur aan te wijzen, beantwoordde ik deze vraag met een wedervraag: “Wilt u dat of wilt u liever dat de kinderen met de Kerst nog bij elkaar komen als u er niet meer bent?” Voorts kan het aanwijzen van een kind soms gezien worden als de net zo spreekwoordelijke kat die op het spek wordt gebonden. Na de verschillende mogelijkheden te hebben besproken, werd uiteindelijk ervoor gekozen een derde maar als executeur aan te wijzen…

Ik wens u en de uwen een zalig Kerstfeest.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.