Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Zeeman moderniseert het warehouse

Ruim 55 jaar lang werkte Zeeman in het warehouse met hetzelfde systeem. “In die jaren heeft er geregeld uitbreiding plaatsgehad, maar er is nog nooit een nieuw systeem geïmplementeerd”, vertelt Inge de Graaf, corporate recruiter bij het in Alphen gevestigde Zeeman. Om te zorgen dat vanuit Alphen 1.300 winkels in 8 verschillende landen worden bevoorraad, was het hoog tijd voor een nieuw logistiek systeem.

Op dit moment worden de winkels nog bevoorraad via het oude systeem, maar tegelijkertijd wordt het nieuwe systeem al opgebouwd. De contouren zijn al duidelijk te zien. Door het hele pand zie je nieuwe banen lopen en nieuwe inpakstations. Het dak van de 3e hal van het warehouse moest zelfs van 7 meter naar 12 meter verhoogd worden om plaats te bieden aan het nieuwe systeem.

Groeiambitie

“Ons huidige systeem biedt niet meer genoeg capaciteit om 1.300 winkels via het systeem te verwerken”, legt Mathijs Werkman, warehouse manager, uit. “Er was dus geen ruimte meer voor groei, terwijl we die ambitie wel hebben.”

Het nieuwe systeem gaat in week 10 van 2023 live. “We gaan rustig opstarten”, vervolgt Mathijs. “We gaan beginnen om één auto over het nieuwe systeem te laten lopen. Langzaam gaan we het nieuwe systeem steeds zwaarder belasten. Na 6 weken moeten we dan volledig overgaan naar het nieuwe systeem.”

Control room

Dit nieuwe systeem heeft ook impact op het personeelsbestand. In de oude situatie zijn er teamleiders die alles doen; van coaching en begeleiding tot planning en procesbewaking. “Veel mensen vinden die rol wel leuk, maar je kunt nooit excelleren”, geeft Mathijs aan. “We hebben nu gekozen voor een scheiding tussen hoofd en hart. De nieuwe control room wordt dan het hoofd. We zoeken slimme mensen die het leuk vinden om te puzzelen, data te analyseren en processen te bewaken. Op de werkvloer streven we naar mensgericht leiderschap. Naar teamleiders die de tijd hebben en het fijn vinden om met mensen te werken en mensen beter te maken. Zij zijn op de werkvloer volle bak bezig met coachen, begeleiden, helpen en zorgen dat mensen de werkinstructies snappen. Die splitsing is heel anders dan nu.”

Vacatures

Inge vervolgt: “De meeste vacatures hebben we intern kunnen opvullen. De bedoeling is dat we straks veel meer gaan inzetten op begeleiding en ontwikkeling, zodat mensen door kunnen stromen. Neemt niet weg dat we ook mensen van buiten nodig hebben. Nog niet alle vacatures zijn ingevuld.”

“We zijn de logistieke toekomst van Zeeman aan het neerzetten”, besluit Mathijs. “Dit is hét moment om bij Zeeman te willen werken!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.