Wesley Hogervorst

Zeldzame lichtende nachtwolken te zien in Alphen aan den Rijn

Wie vannacht vlak na zonsondergang of vanochtend voor zonsopkomst naar de hemel keek, kon het zien: het leek alsof de wolken licht gaven. Deze wolken, ook wel bekend als lichtende nachtwolken, zijn een zeldzaam natuurfenomeen.  

Lichtende nachtwolken bevinden zich op een grotere hoogte dan normale wolken, namelijk op zo'n 80 kilometer boven het aardoppervlak. Ze ontstaan door de aanwezigheid van kleine ijskristallen en stofdeeltjes in de atmosfeer. Deze stofdeeltjes kunnen onder andere resten van meteoren of vulkanisch as zijn. Wanneer de zon onder de horizon staat, weerkaatsen deze ijskristallen en stofdeeltjes het zonlicht, waardoor de wolken een blauwachtige gloed krijgen.

Zeldzaam

Zodra de zon verder zakt en niet meer op de wolken schijnt, verdwijnen de lichtende nachtwolken uit het zicht. Dit fenomeen is alleen zichtbaar rond het begin van de zomer, met name op heldere avonden en ochtenden rond 21 juni. Voor wie deze unieke wolken wil zien, is het belangrijk om naar het noorden te kijken tijdens deze korte perioden vlak na zonsondergang of voor zonsopkomst.

Heb jij de lichtende wolken gezien?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.