Ipse de Bruggen

Zelfstandig wonen bij De Ampère, Lois heeft er zin in

Lois is een spontane jongedame van bijna 20 jaar. Nu woont ze nog met haar ouders, drie zusjes en twee broers in Alphen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ze gaat namelijk het huis uit om te gaan wonen bij De Ampère. 

Lois werkt bij Focus, een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen. Bij het Atelier bij Focus doet zij naai- en rijgwerk en allerlei klussen die nodig zijn. Op de Industriegroep van Focus prikt en bundelt zij enthousiast plantenkaartjes. Maar ook pakt zij sponzen in en allerlei andere werkzaamheden doet zij altijd met plezier. 

Begeleid zelfstandig wonen

Vlak bij het station en het centrum van Alphen aan den Rijn wordt De Ampère gebouwd; een locatie waar Ipse de Bruggen 34 appartementen beheert en aan mensen verhuurt die begeleid zelfstandig wonen. De bewoners ontvangen de benodigde zorg van Ipse de Bruggen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Eind dit jaar zal Lois één van degenen zijn die begeleid zelfstandig gaat wonen bij De Ampère.

“Vlakbij De Ampère zijn dagbestedingslocaties van Ipse de Bruggen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden in de buurt om aan de slag te gaan, zoals bij het leer-/werkbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. De Ampère is daarmee dé ideale plek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die begeleid zelfstandig willen wonen”, zegt Frank van Leeuwen, zorgmanager van Ipse de Bruggen. “De meeste appartementen zijn inmiddels verhuurd, maar we hebben nog plek als iemand iets zoekt om zelfstandig te wonen met zorg.”

Op eigen benen, inrichten en verhuizen

“Ik vind het best spannend, maar ook fijn om een eigen plek te krijgen. Ik ben eraan toe om op eigen benen te staan”, vertelt Lois. “Mijn familie gaat helpen met inrichten en verhuizen. Misschien vragen we wel hulp van een styliste. En met mijn ouders ga ik leuke spullen kopen voor in mijn huis.” Lois denkt dat als ze zelfstandig woont, wel vaak op bezoek gaat bij haar ouders, broers en zusjes, en ze weet zeker dat zij ook bij haar op bezoek gaan komen.

Lois houdt van sporten bij G Spirit, maar ook van tv kijken en wandelen met de hond. “Ik wandel nu drie keer per week met de hond en wil dat graag blijven doen. Misschien op andere dagen. Want ja, ik weet nog niet precies wat er allemaal gaat veranderen als ik niet meer bij mijn ouders woon.”

Nieuwe stap is avontuur

Lois heeft heel veel zin in het nieuwe avontuur en blijft wel werken bij Focus als ze eenmaal op zichzelf woont. “Ik ga nu zoveel mogelijk zelfstandig wonen bij De Ampère, nieuwe mensen leren kennen en een nieuwe stap in mijn leven zetten”, vertelt Lois met trots. “Ik weet nog niet wie er allemaal gaan wonen, maar vind het altijd leuk om contact te maken.”

lois wonen ampere 2.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.