Josh Walet

Zeven jaar sinds de opening van winkelcentrum De Baronie

Op de plek waar jaren geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat nu een winkelcentrum. Vandaag, maandag 5 april, is het precies zeven jaar geleden dat winkelcentrum De Baronie feestelijk werd geopend.

De oudere Alphenaren onder ons herinneren zich het nog goed, de Cacao- en Chocoladefabriek Baronie. De geur van chocolade hing dagelijks om het karakteristieke gebouw heen. Het is nu amper voor te stellen, maar toen de nieuwe fabriek in Alphen opende in 1954, bestond het omliggende gebied nog enkel uit weilanden. Alphen was in die tijd volop in ontwikkeling. De woningen, andere bedrijven en zelfs de haven moesten toen nog worden gerealiseerd. De komst van de fabriek naar Alphen paste dan ook goed binnen de ambitieuze plannen van de gemeente. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie bleef jarenlang het boegbeeld van deze plannen. 

In 2001 verliet de fabriek na 47 glorieuze jaren Alphen. Het gebouw kwam leeg te staan. In oktober 2005 woedde er een grote brand in het leegstaande fabriekspand, waarbij een deel van het gebouw uitbrandde. Een aantal jaar later werd de plek van de oude chocoladefabriek nieuw leven ingeblazen met de komst van een winkelcentrum. Op toepasselijke wijze werd bij de naamgeving hiervan verwezen naar de historie van de plek. De architect heeft bij het ontwerp ook de oude charme van de chocoladefabriek weten te behouden. Zo zijn de oude fabriekshallen volledig geïntegreerd in de winkel-, werk- en woonruimtes. 

Op 5 april 2014 werd winkelcentrum De Baronie feestelijk geopend. Toenmalig burgemeester Tjerk Bruinsma en de heer Jan Zeeman verrichtten, in aanwezigheid van hinderen Alphenaren, de officiële openingshandeling. De dag zou feestelijk worden afgetrapt met een optreden van Nick en Simon, maar doordat Simon met een keelontsteking op bed lag verscheen Monique Smit op het podium. De hele dag waren er nog diverse activiteiten te beleven om te vieren dat het winkelcentrum officieel was geopend. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.