Josh Walet

Zeven jaar sinds de opening van winkelcentrum De Baronie

Op de plek waar jaren geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat nu een winkelcentrum. Vandaag, maandag 5 april, is het precies zeven jaar geleden dat winkelcentrum De Baronie feestelijk werd geopend.

De oudere Alphenaren onder ons herinneren zich het nog goed, de Cacao- en Chocoladefabriek Baronie. De geur van chocolade hing dagelijks om het karakteristieke gebouw heen. Het is nu amper voor te stellen, maar toen de nieuwe fabriek in Alphen opende in 1954, bestond het omliggende gebied nog enkel uit weilanden. Alphen was in die tijd volop in ontwikkeling. De woningen, andere bedrijven en zelfs de haven moesten toen nog worden gerealiseerd. De komst van de fabriek naar Alphen paste dan ook goed binnen de ambitieuze plannen van de gemeente. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie bleef jarenlang het boegbeeld van deze plannen. 

In 2001 verliet de fabriek na 47 glorieuze jaren Alphen. Het gebouw kwam leeg te staan. In oktober 2005 woedde er een grote brand in het leegstaande fabriekspand, waarbij een deel van het gebouw uitbrandde. Een aantal jaar later werd de plek van de oude chocoladefabriek nieuw leven ingeblazen met de komst van een winkelcentrum. Op toepasselijke wijze werd bij de naamgeving hiervan verwezen naar de historie van de plek. De architect heeft bij het ontwerp ook de oude charme van de chocoladefabriek weten te behouden. Zo zijn de oude fabriekshallen volledig geïntegreerd in de winkel-, werk- en woonruimtes. 

Op 5 april 2014 werd winkelcentrum De Baronie feestelijk geopend. Toenmalig burgemeester Tjerk Bruinsma en de heer Jan Zeeman verrichtten, in aanwezigheid van hinderen Alphenaren, de officiële openingshandeling. De dag zou feestelijk worden afgetrapt met een optreden van Nick en Simon, maar doordat Simon met een keelontsteking op bed lag verscheen Monique Smit op het podium. De hele dag waren er nog diverse activiteiten te beleven om te vieren dat het winkelcentrum officieel was geopend. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.