Google Street View

Ziendeweg negen maanden lang dicht voor doorgaande personenauto’s, bestelwagens en motoren

Van Alphen naar Aarlanderveen? Let dan op, want vanaf april/mei 2022 wordt de Ziendeweg in Aarlanderveen ten zuiden van de Achtermiddenweg voor een proefperiode van negen maanden afgesloten voor doorgaande motorvoertuigen (landbouwvoertuigen uitgezonderd).

“Door deze maatregel moet de verkeersveiligheid en de leefbaarheid op de Ziendeweg en achterliggende routes verbeteren en kan langzaam verkeer (fietsers, maar ook voetgangers) beter gebruik gaan maken van de weg”, aldus wethouder Kees van Velzen. Na afloop van de proefperiode wordt op basis van alle resultaten een besluit genomen of de weg afgesloten blijft. Als de weg niet afgesloten blijft, dan is de aanleg van een fietspad een mogelijke oplossing voor de langere termijn.

Aanleiding besluit

Het besluit is genomen na onderzoek bij belangenorganisaties en bewoners en bedrijven langs en nabij de Ziendeweg. “Over het algemeen wordt de Ziendeweg als verkeersonveilig beschouwd, vooral voor fietsers. De meerderheid staat positief tegenover een afsluiting. Dat geldt overigens ook voor de aanleg van een fietspad. Realisatie van een fietspad is echter een langdurige proces door de hoge kosten, aankoop van gronden en procedures, waardoor het pas op langere termijn een oplossing zou kunnen zijn voor de verkeersonveiligheid op de Ziendeweg.”

Alternatieve routes monitoren

De gevolgen van de afsluiting worden nauwlettend gemeten op wegen waar gevolgen van de afsluiting merkbaar kunnen zijn, doordat weggebruikers een alternatieve route gaan rijden. Gemeente Alphen aan den Rijn doet dit in overleg met de Gemeente Nieuwkoop en de Provincie Zuid-Holland.

Alleen bestemmingsverkeer en langzaam verkeer

Op de Ziendeweg geldt nu al een breedtebeperking tot 2,2 meter en een aslastbeperking tot 5 ton. Ook op de meeste wegen die aansluiten op de Ziendeweg gelden verkeersbeperkende maatregelen. Grotere voertuigen mogen dus al geen gebruik maken van de Ziendeweg, behalve als ze ontheffing hebben vanwege een bestemming aan de Ziendeweg. Met de afsluiting mogen ook personenauto’s, bestelwagens en motoren geen gebruik meer maken van de Ziendeweg. Voor landbouwvoertuigen is er geen geschikte alternatieve route. Een camera gaat overtreders van de afsluiting registreren. Een dergelijke camera staat al aan de Ziendeweg om de breedtebeperking die nu geldt te handhaven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid vandaag 15:11

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Binnenkort is weer de Week Zonder Afval. In dit kader worden op 4 juni Zero Waste Tours georganiseerd op 40 locaties in heel Nederland. Lokale gidsen laten dan zien bij welke winkels je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Ook in Alphen aan den Rijn zijn twee tours gepland.

Limesjaar 2022 vandaag 12:35

ROMEINEN Cananefaten

Toen het Alphense fort Albaniana in de eerste eeuw werd gebouwd, woonden er heel weinig mensen in wat nu Zuid-Holland is. Later werden bewoners bekend onder de naam Cananefaten. Deze bevolkingsgroep bewoonde vooral het huidige Westland en mondjesmaat waren er een paar losse nederzettingen langs de kust.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 11:27

Alles over de start van het nieuwe theaterseizoen

Het programma is klaar, de brochure wordt gedrukt en Castellum maakt zich op voor de verkoop van een nieuw en bruisend theaterseizoen. Er mag alvast verklapt worden dat Waylon, Peter Pannekoek en Van der Laan & Woe in 22/23 naar Castellum komen en er staat nog veel meer moois op stapel...

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 20

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.