Zienswijze concept huisvestigingsverordening Holland Rijnland

Dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad van 31 januari jl. gaat over de verdeling van sociale huurwoningen. Omdat er daar te weinig van zijn, is er een huisvestingsverordening nodig. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft mandaat (toestemming) gegeven aan Holland Rijnland om de huidige regeling te actualiseren, zodat er per 1 juli 2019 een hernieuwde regeling in kan gaan.

Loting

Het door loting toewijzen van woningen riep discussie in de raadscommissievergadering. Dat is oneerlijk voor degene die al heel lang staat ingeschreven. Het antwoord van zowel het college als van woningbouwvereniging Woonforte luidde dat dit vooral opgaat voor huurwoningen die slecht in de markt liggen.

De ChristenUnie heeft van de wethouder de volgende toezeggingen gekregen:

  •          De loting voor huurhuizen wordt geëvalueerd
  •          De gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van een nieuwe huisvestingsverordening, zodat we vanaf het begin al mee kunnen praten om de zaken voor huurders in en rond Alphen goed te regelen.

De ChristenUnie heeft tijdens de vergadering aangegeven blij te zijn met de toezegging van de wethouder om de loting te evalueren.

 

Doelgroepenbeleid

Verder heeft de fractie een punt gemaakt met betrekking tot het doelgroepenbeleid. Dat is nodig omdat er te weinig passende woningen zijn. Het is niet mogelijk om iedereen altijd aan een passende woning te helpen, maar sommige groepen verdienen daarbij voorrang.

Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die volwassen worden en uit Jeugdzorginstellingen komen, om volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld, mensen in schulden die goedkoper moeten gaan wonen, mantelzorgers die dichterbij willen komen wonen en ten slotte ook om statushouders.

Doelgroepenbeleid heeft volgens de ChristenUnie te maken met sociale rechtvaardigheid. Dat vraagt dat we iedereen kansen bieden.

Als reactie op de motie van de VVD hoeft wat de ChrsitenUnie betreft het beleid voor statushouders niet aangepast te worden.

Het is echter wel heel belangrijk dat we statushouders kansen bieden om te integreren. En zij moeten die kansen dan ook wel grijpen, daar zit voor ons wederkerigheid in. Als statushouders niet integreren, dan mag er streng worden opgetreden. De ChristenUnie wil hen niet op voorhand met een nog grotere achterstand laten starten.

De manier waarop dit nu in deze huisvestingsverordening wordt geregeld vinden wij een goede benadering voor alle doelgroepen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 17:58

Scooterrijder gewond na aanrijding

Rond 17:10 uur is er een ongeluk gebeurd met een auto en een scooter op de Steekterweg in Alphen. De scooterrijder raakte hierbij gewond.

Calamiteiten gisteren 17:11

Meerdere auto’s betrokken bij ongeval

Rond 16:50 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Oostkanaalweg bij Alphen aan den Rijn. Meerdere auto’s zijn bij het ongeval betrokken.

Advertorial Cultuur gisteren 17:09

De Nieuwe Muziekschool: cultuur in de volle breedte

De muziekschool? Daar volg je muziekles, denken mensen. En natuurlijk ís er ook veel les op de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA), ruim 8500 uur per seizoen. Maar, daarnaast organiseert de toegewijde coöperatie zo veel meer: van concerten tot uitjes tot peuterprogramma’s. Met al die activiteiten bereikt de school een breed scala aan doelgroepen, van jong tot oud.

Algemeen gisteren 16:39

Groene Hart Toerisme Dag

Op maandag 18 november vindt de allereerste Groene Hart Toerisme Dag plaats in Woerden. De opening wordt verzorgd door voorzitter Kees van Velzen, tevens wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Overige gisteren 15:45

Alphense zendmast verlicht voor intocht Sinterklaas

Zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in het centrum van Alphen. Ter gelegenheid hiervan kleurt de Alphense zendmast geel-rood in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 november.

Advertorial Evenementen gisteren 14:11

Pokémon liefhebbers opgelet!

Donderdag 14 november houdt de Esports Game Arena een Pokémon Fan Dag! Dit ter gelegenheid van de komst van de gloednieuwe Nintendo Switch games: Pokémon Sword & Shield. Hierbij ga je als Pokémon trainer op avontuur in de Galar-regio en ontrafel je het mysterie achter de legendarische Pokémon Zacian en Zamazenta.