Zienswijze concept huisvestigingsverordening Holland Rijnland

Dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad van 31 januari jl. gaat over de verdeling van sociale huurwoningen. Omdat er daar te weinig van zijn, is er een huisvestingsverordening nodig. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft mandaat (toestemming) gegeven aan Holland Rijnland om de huidige regeling te actualiseren, zodat er per 1 juli 2019 een hernieuwde regeling in kan gaan.

Loting

Het door loting toewijzen van woningen riep discussie in de raadscommissievergadering. Dat is oneerlijk voor degene die al heel lang staat ingeschreven. Het antwoord van zowel het college als van woningbouwvereniging Woonforte luidde dat dit vooral opgaat voor huurwoningen die slecht in de markt liggen.

De ChristenUnie heeft van de wethouder de volgende toezeggingen gekregen:

  •          De loting voor huurhuizen wordt geëvalueerd
  •          De gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van een nieuwe huisvestingsverordening, zodat we vanaf het begin al mee kunnen praten om de zaken voor huurders in en rond Alphen goed te regelen.

De ChristenUnie heeft tijdens de vergadering aangegeven blij te zijn met de toezegging van de wethouder om de loting te evalueren.

 

Doelgroepenbeleid

Verder heeft de fractie een punt gemaakt met betrekking tot het doelgroepenbeleid. Dat is nodig omdat er te weinig passende woningen zijn. Het is niet mogelijk om iedereen altijd aan een passende woning te helpen, maar sommige groepen verdienen daarbij voorrang.

Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die volwassen worden en uit Jeugdzorginstellingen komen, om volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld, mensen in schulden die goedkoper moeten gaan wonen, mantelzorgers die dichterbij willen komen wonen en ten slotte ook om statushouders.

Doelgroepenbeleid heeft volgens de ChristenUnie te maken met sociale rechtvaardigheid. Dat vraagt dat we iedereen kansen bieden.

Als reactie op de motie van de VVD hoeft wat de ChrsitenUnie betreft het beleid voor statushouders niet aangepast te worden.

Het is echter wel heel belangrijk dat we statushouders kansen bieden om te integreren. En zij moeten die kansen dan ook wel grijpen, daar zit voor ons wederkerigheid in. Als statushouders niet integreren, dan mag er streng worden opgetreden. De ChristenUnie wil hen niet op voorhand met een nog grotere achterstand laten starten.

De manier waarop dit nu in deze huisvestingsverordening wordt geregeld vinden wij een goede benadering voor alle doelgroepen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 15:12

‘State of the art’ woonplezier in de Kloostertuinen

In Alphen aan den Rijn is het mooi, rustig en centraal wonen. Dat kan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Burggooi, waar binnenkort het project Kloostertuinen fase 3 verrijst. Alle woningen krijgen hier een warmtepomp en zijn volledig gasloos.  

Politiek vandaag 14:52

Nieuw Elan viert 10-jarig bestaan

Maandag 23 september bestaat Nieuw Elan 10 jaar. Met de politiek ervaren Gerard van As als kartrekker, werd in 2009 een lokale politiek partij opgericht. Een decennium later is de partij de grootste in Alphense gemeenteraad en heeft zij 2 wethouders in het college. 

Evenementen vandaag 13:01

Line up Das Winterfest & Winterlake bekend

Alphen krijgt een nieuw festival. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt Das Winterfest & Winterlake plaats op evenemententerrein De Bijlen. Vandaag is de line up bekend gemaakt!  

Horeca vandaag 12:03

Officiële opening Knøss

Sinds 5 juli is er op de Van Mandersloostraat een nieuw restaurant geopend: Knøss. Vandaag op 21 september om 10:00 uur verzorgde niemand minder dan burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening van het Scandinavische restaurant.