Zienswijze concept huisvestigingsverordening Holland Rijnland

Dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad van 31 januari jl. gaat over de verdeling van sociale huurwoningen. Omdat er daar te weinig van zijn, is er een huisvestingsverordening nodig. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft mandaat (toestemming) gegeven aan Holland Rijnland om de huidige regeling te actualiseren, zodat er per 1 juli 2019 een hernieuwde regeling in kan gaan.

Loting

Het door loting toewijzen van woningen riep discussie in de raadscommissievergadering. Dat is oneerlijk voor degene die al heel lang staat ingeschreven. Het antwoord van zowel het college als van woningbouwvereniging Woonforte luidde dat dit vooral opgaat voor huurwoningen die slecht in de markt liggen.

De ChristenUnie heeft van de wethouder de volgende toezeggingen gekregen:

  •          De loting voor huurhuizen wordt geëvalueerd
  •          De gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van een nieuwe huisvestingsverordening, zodat we vanaf het begin al mee kunnen praten om de zaken voor huurders in en rond Alphen goed te regelen.

De ChristenUnie heeft tijdens de vergadering aangegeven blij te zijn met de toezegging van de wethouder om de loting te evalueren.

 

Doelgroepenbeleid

Verder heeft de fractie een punt gemaakt met betrekking tot het doelgroepenbeleid. Dat is nodig omdat er te weinig passende woningen zijn. Het is niet mogelijk om iedereen altijd aan een passende woning te helpen, maar sommige groepen verdienen daarbij voorrang.

Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die volwassen worden en uit Jeugdzorginstellingen komen, om volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld, mensen in schulden die goedkoper moeten gaan wonen, mantelzorgers die dichterbij willen komen wonen en ten slotte ook om statushouders.

Doelgroepenbeleid heeft volgens de ChristenUnie te maken met sociale rechtvaardigheid. Dat vraagt dat we iedereen kansen bieden.

Als reactie op de motie van de VVD hoeft wat de ChrsitenUnie betreft het beleid voor statushouders niet aangepast te worden.

Het is echter wel heel belangrijk dat we statushouders kansen bieden om te integreren. En zij moeten die kansen dan ook wel grijpen, daar zit voor ons wederkerigheid in. Als statushouders niet integreren, dan mag er streng worden opgetreden. De ChristenUnie wil hen niet op voorhand met een nog grotere achterstand laten starten.

De manier waarop dit nu in deze huisvestingsverordening wordt geregeld vinden wij een goede benadering voor alle doelgroepen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.

Evenementen vandaag 18:14

Na regen komt zonneschijn… in 2021 weer naar Zomerspektakel

“Alsof het zo heeft moeten zijn dat de weergoden het dit weekend laten afweten”, zegt Stanley de Looze ondertussen kijkend naar een bewolkte en grauwe lucht. Het is voor nu goed dat het Zomerspektakel aan het Meer is doorgeschoven naar volgend jaar, doelend op de bak regen die vrijdagmorgen uit de lucht kwam vallen. Maar het blijft wel een gemis. 

Advertorial Horeca vandaag 14:42

Sportsbar Alphen opent de deuren

Ouderwets gezellig sport kijken met vrienden en een drankje. Een sporthonk vol gezelligheid en lawaai, het mag weer! De Sportsbar Alphen gaat open, daar hebben ze lang op moeten wachten.

Wonen en bouwen vandaag 13:53

110 leerlingen ontwerpen hun eigen duurzame wijk

Ruim 110 leerlingen van twee scholen uit de regio zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een duurzame wijk te ontwerpen. Na een online kick-off in maart van dit jaar gingen de leerlingen in teams aan de slag. Zij bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de polder Gnephoek. Op 11 juni wordt tijdens de online finale het winnende team bekendgemaakt.

Overige vandaag 13:10

Vrouwelijke DJ’s verbreken wereldrecord langste female DJ-marathon

Op donderdag 4 juni hebben 137 vrouwelijke DJ’s het wereldrecord van langste female DJ-marathon verbroken. Ze hebben 7 dagen lang, 24 uur per dag non-stop muziek hebben gedraaid in DJ School Alphen. Met deze wereldrecordpoging wilden de organisatoren onder andere benadrukken dat er genoeg ‘DJane’s’ zijn die het DJ-vak verstaan.