Nieuwe Muziekschool Alphen
Advertorial Cultuur

Zingen draait om zelfvertrouwen!

Als je in jezelf leert geloven, kun je ver komen. Zangdocente Djoeke Boomsma van de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) ontdekte al jong dat ze veel plezier in zingen had. Op 10-jarige leeftijd wist ze het eigenlijk al: ‘ik wil zangeres worden!’ Dat was haar doel, dus werkte ze daarnaartoe. Ze nam zanglessen en greep iedere gelegenheid aan om op het podium te zingen, ook al vond ze dat best spannend.

Bevrijdend
In 2017 studeerde Djoeke af in zang en songwriting aan het conservatorium van Rotterdam. Sinds iets meer dan een jaar geeft zij in beide vakken les op de NMSA. Vooral individueel, maar ook aan groepjes - bijvoorbeeld aan een zangtrio van 3 vriendinnen. Ze vertelt: "Zangles geven vind ik echt heel speciaal. Nu ik zelf les geef zie ik telkens bij anderen hoe bevrijdend zingen kan zijn. Zingen kan zoveel doen voor leerlingen: muren doorbreken, meer durven, loslaten, zelfvertrouwen krijgen!"

Zingen met gevoel
"Dat is de reden waarom ik leer zingen met gevoel. Bij het geven van zangles zoek ik de emoties op en leer ik hoe je die gebruikt bij het zingen. Leerlingen voelen vaak grenzen, bijvoorbeeld: "ik kan niet hoger zingen dan dit". Als tiener voelde ik dat plafond ook. Maar: dat is een begrenzing in je hoofd die je tegenhoudt. Als je dat leert overwinnen – en dat kan – is er zoveel meer mogelijk! Ik vind het prachtig om te zien hoe leerlingen steeds zelfverzekerder worden. Daardoor gaan ze beter zingen, waardoor ze weer zelfverzekerder worden, enzovoorts! Zo creëer je een zelfversterkend effect."

Eigen liedjes schrijven
Naast zanglessen begeleidt Djoeke op de NMSA ook in het schrijven van liedjes, een idee van haarzelf. "Dat is een van de mooie dingen van deze muziekschool: er is veel ruimte voor eigen initiatieven. Bij songwriting geef ik meestal kaders mee wat betreft structuur en opbouw en werken we vervolgens samen een opdracht uit. Thuis kan de leerling het nummer dan verder uit werken. Het is prachtig om iemand vol trots zijn eigen lied te zien zingen! Maar de opzet van de lessen is heel vrij: als iemand al verder is met songwriten en met iemand wil sparren om aan wat nummers te schaven kan dat ook."


Meer nieuws

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:52

Inspiratie rondom afscheid en verlies op de uitvaartmarkt

Zaterdag 7 oktober organiseert Ammoniet Uitvaartbegeleiding een ‘uitvaartmarkt’. Hier kun je ontdekken dat er, naast de noodzakelijke dingen die geregeld moeten worden, veel interessante en prachtige mogelijkheden zijn die de periode van afscheid nemen, rouw en gemis, bijzonder en troostrijk maken.