Nieuwe Muziekschool Alphen
Advertorial Cultuur

Zingen draait om zelfvertrouwen!

Als je in jezelf leert geloven, kun je ver komen. Zangdocente Djoeke Boomsma van de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) ontdekte al jong dat ze veel plezier in zingen had. Op 10-jarige leeftijd wist ze het eigenlijk al: ‘ik wil zangeres worden!’ Dat was haar doel, dus werkte ze daarnaartoe. Ze nam zanglessen en greep iedere gelegenheid aan om op het podium te zingen, ook al vond ze dat best spannend.

Bevrijdend
In 2017 studeerde Djoeke af in zang en songwriting aan het conservatorium van Rotterdam. Sinds iets meer dan een jaar geeft zij in beide vakken les op de NMSA. Vooral individueel, maar ook aan groepjes - bijvoorbeeld aan een zangtrio van 3 vriendinnen. Ze vertelt: "Zangles geven vind ik echt heel speciaal. Nu ik zelf les geef zie ik telkens bij anderen hoe bevrijdend zingen kan zijn. Zingen kan zoveel doen voor leerlingen: muren doorbreken, meer durven, loslaten, zelfvertrouwen krijgen!"

Zingen met gevoel
"Dat is de reden waarom ik leer zingen met gevoel. Bij het geven van zangles zoek ik de emoties op en leer ik hoe je die gebruikt bij het zingen. Leerlingen voelen vaak grenzen, bijvoorbeeld: "ik kan niet hoger zingen dan dit". Als tiener voelde ik dat plafond ook. Maar: dat is een begrenzing in je hoofd die je tegenhoudt. Als je dat leert overwinnen – en dat kan – is er zoveel meer mogelijk! Ik vind het prachtig om te zien hoe leerlingen steeds zelfverzekerder worden. Daardoor gaan ze beter zingen, waardoor ze weer zelfverzekerder worden, enzovoorts! Zo creëer je een zelfversterkend effect."

Eigen liedjes schrijven
Naast zanglessen begeleidt Djoeke op de NMSA ook in het schrijven van liedjes, een idee van haarzelf. "Dat is een van de mooie dingen van deze muziekschool: er is veel ruimte voor eigen initiatieven. Bij songwriting geef ik meestal kaders mee wat betreft structuur en opbouw en werken we vervolgens samen een opdracht uit. Thuis kan de leerling het nummer dan verder uit werken. Het is prachtig om iemand vol trots zijn eigen lied te zien zingen! Maar de opzet van de lessen is heel vrij: als iemand al verder is met songwriten en met iemand wil sparren om aan wat nummers te schaven kan dat ook."


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.