Plutosport
Advertorial Sport

Zo heb je nóg langer plezier van je skates!

Door je skates regelmatig goed schoon te maken en te onderhouden, kun je de levensduur van je skates flink verlengen en kun je er natuurlijk veel meer kilometers op maken! Maar mag je je skates wel of niet met water schoonmaken? Hoe vaak hebben je skates een onderhoudsbeurt nodig? En welk gereedschap heb je nodig voor het onderhoud van je skates?

Hoe maak je skates schoon?

Als je na een paar uur skaten eindelijk weer thuis bent is het misschien verleidelijk om direct onder de douche te springen, maar wacht daar nog heel even mee... Jij bent namelijk niet de enige die wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, je skates zijn er ook dol op! Zo’n kleine schoonmaakbeurt hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen, een lichtvochtige doek over de schoen en een zacht borsteltje over je wielen kan namelijk al genoeg zijn. De kleine schoonmaakbeurt is er vooral op gericht om te voorkomen dat er vuil tussen de lagers komt. Daarnaast kun je dit moment natuurlijk ook aangrijpen om te controleren of de boutjes waarmee het frame vastzit aan de schoen nog sterk genoeg zijn.

Hoe houd je de lagers soepel?

Lagers worden ook wel het hart van het wiel genoemd, de lagers zitten namelijk in het midden van het wiel én zorgt ervoor dat het wiel soepel kan draaien. Het is dan ook niet zo vreemd dat je lagers af en toe wat meer aandacht nodig hebben... De beste tip die Plutosport je kan geven is: je lagers en water zijn geen vrienden van elkaar, het is dus echt not-done water te gebruiken bij het schoonmaken van de lagers. Om je lagers goed schoon te maken kun je het beste alle wielen helemaal losmaken van het frame, met behulp van een torxsleutel heb je de wielen binnen no-time los. Je kunt dan de lagers met een beetje lagercleaner en een borsteltje ontdoen van viezigheid, daarna moet je ze goed droogmaken en kun je ze voorzien van een druppeltje olie om de wielen weer megasoepel te laten rollen! Let op, niet alle oliën zijn geschikt voor het smeren van de lagers. Het beste kun je natuurlijk speciale lagerolie hiervoor gebruiken, maar ook rijwielolie, naaimachineolie en teflonspray zijn geschikt.

Waarom skatewielen verwisselen?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat niet alle wielen even snel slijten, het voorste wiel krijgt natuurlijk meer te verduren dan het achterste wiel en de binnenkant van de wielen zal sneller slijten dan de buitenkant... Dus als je de wielen los hebt van het frame om de lagers te smeren, is het heel verstandig om gelijk even de wielen van positie te laten wisselen! Draai alle wielen 180 graden, zodat de oorspronkelijke binnenkant nu aan de buitenkant komt te zitten, en schuif alle wielen één plekje door naar voren, het voorste wiel komt dan natuurlijk aan de achterkant te zitten.

Zijn je wielen aan vervanging toe? Of heb je nieuwe lagers nodig? Niet alleen voor je nieuwe skates, maar ook voor je nieuwe skate-onderdelen ben je bij Plutosport aan het juiste adres!


Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.