Zo kwam Scouting Uithoek van het gas én torenhoge energienota af: "Trots dat we dat als klein clubje voor elkaar hebben gekregen"

Scouting mag dan een groen imago hebben, het gebouw van Scouting Uithoek in Alphen was dat niet. De scouts verstookten heel wat kubieke meters gas. Maar daar heeft de vereniging verandering ingebracht. Een hoopvol verhaal voor andere clubs die wakker liggen van de gestegen energiekosten.

Het gevoel iets te moeten doen aan het energieverbruik leefde bij Scouting Uithoek al langer, vertelt voorzitter Edwin Verdonk: "Het draait bij scouting om kinderen, om goed zijn voor de natuur. Dan voelt het niet goed als je tegelijkertijd heel veel fossiele brandstoffen verbruikt. Zo’n club moet het goede voorbeeld geven in de energietransitie.”

Dat de energieprijzen in korte tijd pijlsnel stegen, gaf het laatste zetje. Betaalde Scouting Uithoek zo’n € 7000 per jaar voor gas en elektriciteit, in september kreeg de club de prognose dat de jaarrekening voor energie € 16.500 zou gaan bedragen. Niet op te brengen voor een club met honderd jeugd- en twintig stafleden. "Toen dachten we: hier moeten we wat mee.”

TL-buizen vervangen

Enkele bevlogen vrijwilligers met kennis van zaken hebben daarom alle opties voor de Scouting Uithoek op een rijtje gezet. "Als eerste hebben we alle TL-buizen vervangen door led. Dat is best leuk als er geen energiecrisis zou zijn geweest en je denkt: laten we verduurzamen. Maar het levert bijna niks op”, zegt de scoutingvoorzitter.

Ook is gekeken naar isolatie, maar daar hebben de scouts uiteindelijk niet voor gekozen. "De Uithoek is zo’n 55 jaar geleden gebouwd”, vertelt Verdonk. "Als je dat wil isoleren, kost dat duizenden euro’s.” Daar stond een geringe besparing tegenover, omdat het gebouw op de hoek van de Bijlen en de Sportlaan maar een beperkt aantal uren wordt gestookt.

Ander type

In plaats daarvan is er een warmtepomp gekomen. Hoe dat nou mogelijk is in zo’n slecht geïsoleerd gebouw? Het is een ander type dan de lucht-water-warmtepomp die je in veel huizen ziet, legt de voorzitter van de scoutingvereniging uit. "Anders zou je het gebouw steeds een dag voor gebruik moeten opwarmen om het lekker te hebben.”

De tweedehands lucht-lucht-warmtepomp die in de Uithoek is geïnstalleerd, werkt op koude dagen als een omgekeerde airco. De installatie haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee lucht die in het gebouw wordt geblazen, legt Verdonk uit. "Je ziet ‘m veel in winkels en kantoren. Omdat die warme lucht circuleert, heb je al snel het gevoel dat het warm is.” En zo’n pomp werkt ook als het buiten vriest? "Ja, hoe dat kan, gaat ook mijn bevattingsvermogen te boven”, zegt hij lachend.

Met steun van Fonds Alphen en omstreken

Maar het werkt, al gebruikt de scoutingvereniging nu wel meer elektriciteit dan voorheen. Daar heeft Scouting Uithoek dan weer zonnepanelen voor aangeschaft, mét steun van Fonds Alphen en omstreken. Het fonds schonk € 10.000 voor de verduurzaming van het verenigingsgebouw.

Hoe Verdonk terugkijkt op de hele operatie? "Met een trots gevoel dat we dit als klein clubje voor elkaar hebben gekregen. Dat is wel dankzij de enorme inzet van ons klusteam”, zegt hij eerlijk. "Die hebben in drie maanden tijd honderden uren in dit project gestoken. Zij hebben alles uitgedacht en aangelegd.” Het klusteam bestaat uit vrijwilligers die niet meer actief zijn als staflid, maar wel graag hun steentje bijdragen aan de Uithoek. Verdonk grapt: "Ze dragen scouting een warm hart én een warm gebouw toe.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.