Zo kwam Scouting Uithoek van het gas én torenhoge energienota af: "Trots dat we dat als klein clubje voor elkaar hebben gekregen"

Scouting mag dan een groen imago hebben, het gebouw van Scouting Uithoek in Alphen was dat niet. De scouts verstookten heel wat kubieke meters gas. Maar daar heeft de vereniging verandering ingebracht. Een hoopvol verhaal voor andere clubs die wakker liggen van de gestegen energiekosten.

Het gevoel iets te moeten doen aan het energieverbruik leefde bij Scouting Uithoek al langer, vertelt voorzitter Edwin Verdonk: "Het draait bij scouting om kinderen, om goed zijn voor de natuur. Dan voelt het niet goed als je tegelijkertijd heel veel fossiele brandstoffen verbruikt. Zo’n club moet het goede voorbeeld geven in de energietransitie.”

Dat de energieprijzen in korte tijd pijlsnel stegen, gaf het laatste zetje. Betaalde Scouting Uithoek zo’n € 7000 per jaar voor gas en elektriciteit, in september kreeg de club de prognose dat de jaarrekening voor energie € 16.500 zou gaan bedragen. Niet op te brengen voor een club met honderd jeugd- en twintig stafleden. "Toen dachten we: hier moeten we wat mee.”

TL-buizen vervangen

Enkele bevlogen vrijwilligers met kennis van zaken hebben daarom alle opties voor de Scouting Uithoek op een rijtje gezet. "Als eerste hebben we alle TL-buizen vervangen door led. Dat is best leuk als er geen energiecrisis zou zijn geweest en je denkt: laten we verduurzamen. Maar het levert bijna niks op”, zegt de scoutingvoorzitter.

Ook is gekeken naar isolatie, maar daar hebben de scouts uiteindelijk niet voor gekozen. "De Uithoek is zo’n 55 jaar geleden gebouwd”, vertelt Verdonk. "Als je dat wil isoleren, kost dat duizenden euro’s.” Daar stond een geringe besparing tegenover, omdat het gebouw op de hoek van de Bijlen en de Sportlaan maar een beperkt aantal uren wordt gestookt.

Ander type

In plaats daarvan is er een warmtepomp gekomen. Hoe dat nou mogelijk is in zo’n slecht geïsoleerd gebouw? Het is een ander type dan de lucht-water-warmtepomp die je in veel huizen ziet, legt de voorzitter van de scoutingvereniging uit. "Anders zou je het gebouw steeds een dag voor gebruik moeten opwarmen om het lekker te hebben.”

De tweedehands lucht-lucht-warmtepomp die in de Uithoek is geïnstalleerd, werkt op koude dagen als een omgekeerde airco. De installatie haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee lucht die in het gebouw wordt geblazen, legt Verdonk uit. "Je ziet ‘m veel in winkels en kantoren. Omdat die warme lucht circuleert, heb je al snel het gevoel dat het warm is.” En zo’n pomp werkt ook als het buiten vriest? "Ja, hoe dat kan, gaat ook mijn bevattingsvermogen te boven”, zegt hij lachend.

Met steun van Fonds Alphen en omstreken

Maar het werkt, al gebruikt de scoutingvereniging nu wel meer elektriciteit dan voorheen. Daar heeft Scouting Uithoek dan weer zonnepanelen voor aangeschaft, mét steun van Fonds Alphen en omstreken. Het fonds schonk € 10.000 voor de verduurzaming van het verenigingsgebouw.

Hoe Verdonk terugkijkt op de hele operatie? "Met een trots gevoel dat we dit als klein clubje voor elkaar hebben gekregen. Dat is wel dankzij de enorme inzet van ons klusteam”, zegt hij eerlijk. "Die hebben in drie maanden tijd honderden uren in dit project gestoken. Zij hebben alles uitgedacht en aangelegd.” Het klusteam bestaat uit vrijwilligers die niet meer actief zijn als staflid, maar wel graag hun steentje bijdragen aan de Uithoek. Verdonk grapt: "Ze dragen scouting een warm hart én een warm gebouw toe.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.