Josh Walet

Zo staat het ervoor met de Oekraïense vluchtelingen in Alphen aan den Rijn

De inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari bracht een grote vluchtelingenstroom op gang. In Alphen aan den Rijn is Nieuwe Sloot ingericht als crisisnoodopvanglocatie en zijn diverse locaties aangewezen waar vluchtelingen langer kunnen verblijven. Hoe het ervoor staat lees je hier.

In onze gemeente hebben we op dit moment diverse vormen van opvanglocaties. Te beginnen bij de centrale crisisnoodopvang Nieuwe Sloot. Deze locatie is volledig in beheer en onder regie bij de Veiligheidsregio en beschikt over 100 bedden. Daarnaast hebben we nog een crisisnoodopvanglocatie: de Hil in Benthuizen. Deze locatie kan binnen 24 uur operationeel zijn, indien Nieuwe Sloot niet over afdoende plekken beschikt. De Hil beschikt over 50 bedden. Het uitgangspunt is vluchtelingen zo spoedig als mogelijk door te plaatsen van een crisisnoodopvanglocatie naar een noodopvanglocatie.

Naast de crisisnoodopvanglocaties, waar de vluchtelingen maximaal 3x24 uur verblijven, zijn er noodopvanglocaties van de gemeente, te weten de Genielaan en de Noorderkeerkring. Daar kunnen de vluchtelingen zes maanden verblijven. De derde vorm van opvang is de particuliere noodopvang, die in twee verschillende vormen voorkomt. Ten eerste via de gemeente: mensen hebben zich bij de gemeente aangemeld om vluchtelingen op te vangen. Ten tweede de opvang bij particulieren thuis, waarbij de gemeente geen rol heeft gehad. Daarnaast is in afstemming met Ipse de Bruggen een bijzondere locatie vorm gegeven. Op dit moment wordt daar een groep van 30 Oekraïners opgevangen, waaronder 9 kinderen met een beperking.

Uitbreiding noodopvanglocaties

Om aan de volledige taakstelling te kunnen blijven voldoen en eveneens rekening houdend met de nijpende kwestie van de ‘reguliere’ vluchtelingen, is een uitbreiding nodig van de noodopvanglocaties. “Daartoe is een inventarisatie uitgevoerd naar meerdere locaties binnen het gemeentelijke grondgebied. Op basis van deze inventarisatie is naast de Genielaan en de Noorderkeerkring gezocht naar locaties voor noodhuisvesting. Vanuit het vraagstuk om snel noodhuisvesting voor de vluchtelingen te realiseren wordt een meersporenbeleid uitgewerkt”, aldus de gemeente.

Het gaat om huisvesting van vluchtelingen in bestaande bouw (Genielaan en Noorderkeerkring) en het huisvesten van vluchtelingen in tijdelijke noodhuisvestingslocaties. “Voor de tijdelijke noodhuisvesting hebben wij inmiddels tijdelijke wooneenheden aangeschaft. Ook zijn meerdere locaties onderzocht en beoordeeld op onder andere snelle beschikbaarheid, inzetbaar voor langere termijn (1 tot 3 jaar) en het liefst in eigen beheer (gemeentegrond). De voorkeurslocatie voor het college is de Zaagmolenweg, maar deze is door Provincie Zuid Holland afgewezen vanwege de ligging buiten de contour en de aanwezigheid van het vogelweidegebied. Wij gaan nog in gesprek met de provincie over deze afwijzing.”

Andere locaties zijn wel andere locaties buiten de kern Alphen geselecteerd voor noodopvang. Het gaat om de locatie Puttelaan in Boskoop, waar in de tweede helft van juni 60 bedden kunnen worden gerealiseerd in de vorm van een tijdelijke wooneenheid. Verder wordt gekeken naar de Dijk en Geerweg in Benthuizen en Weidelanden en Katjespolder in Hazerswoude Dorp als tijdelijke wooneenheid. Als extra locatie wordt ook ingezet op de Dorpstraat te Koudekerk. In de tweede helft van mei is daar een bestaand pand aangepast naar een plek waar plek is voor maximaal 30 bedden.

Leefgeld, werken en onderwijs

Naast de realisatie van (crisis)noodopvangplekken, is ook gewerkt aan het toegankelijk maken dan wel beschikbaar stellen van inkomen, werk, onderwijs, medische zorg en dagbesteding/ begeleiding/ ondersteuning. Zo krijgen Oekraïense vluchtelingen leefgeld uitbetaald, wat op diverse locaties contant plaatsvindt met weekbetalingen. De uitbetaling van het leefgeld voor particuliere opvanglocaties is in voorbereiding en is inmiddels ook gestart.

In samenwerking met het werkgeversservicepunt kunnen Oekraïense vluchtelingen ook werken. Met een groep van 25 vluchtelingen wordt daar een start mee gemaakt om ervaring op te doen en vervolgens het proces waar nodig te optimaliseren. Zelfstandig werk zoeken is ook mogelijk. Wat betreft onderwijs voor kinderen is op het Groene Hart Leerpark een ISK (internationale schakelklas) opgericht voor Oekraïense vluchtelingen, wat onlangs van start is gegaan. De verwachting is dat in mei nog een ISK start. Het primair onderwijs wordt georganiseerd op drie centrale locaties, dichtbij de kinderen, zodat zij zoveel mogelijk op de fiets naar school kunnen: buurtcentrum Kerk & Zanen, buurtcentrum De Zwanenburcht en buurtcentrum De Juffrouw.

Meer geld nodig

Door de raad is een budget beschikbaar gesteld € 2.500.000 om Oekraïense vluchtelingen te helpen. “Dit bedrag is aangevraagd als eerste (werk)budget om de eerste uitgaven mee te kunnen doen, gebaseerd op de op dat moment beschikbare informatie. Nu meer duidelijk wordt welke impact deze crisis op de gemeente heeft, wordt ook duidelijk dat de € 2.500.000 niet toereikend is om de kosten te kunnen dekken.”

Dat betekent dus dat er meer geld nodig is. De verwachting is dat voor dit moment het eerder aangevraagde budget van € 2.500.000 verhoogd moet worden met € 4.500.000 zodat er een totaalbudget van € 7.000.000 inclusief btw beschikbaar zal zijn. Dit geld wordt ingezet voor investering in tijdelijke units, huur en verbouwingen van panden alsook de kosten voor inrichting en beheer. Het raadsvoorstel hierover wordt op donderdag 21 april behandeld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.