wUrck architectuur

Zo ziet de planning voor de gloednieuwe fietsbrug over het Aarkanaal eruit

Met de start van de bouw van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal na de zomer is een nieuwe mijlpaal binnen het project bereikt. Wat er in die maanden daarna allemaal gaat gebeuren check je hier.

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de fiets- en voetgangersbrug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers (zie bovenstaand ontwerp van wUrck architectuur). De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en de fietsersbond. 

De officiële ingebruikname van de nieuwe brug staat gepland voor eind april 2024. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route. Door deze extra verbinding worden beide natuurlijke gebieden met elkaar verbonden en is het eenvoudiger om vanuit Alphen aan den Rijn te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa.

Werkzaamheden

De aannemer gaat eerst het voorlopig ontwerp van de brug afronden. Vanaf september 2022 worden aan de oost- en westzijde de grondlichamen gemaakt waarop de brug straks aansluit. Dit werk is eind 2022 klaar. Daarna volgt een rustperiode van ongeveer 250 dagen, waarbij de bergen grond in moeten klinken.

Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn dan zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open. 

De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures. Het door wUrck architecten gemaakte ontwerp zorgt, door de kleurstelling en eenvoudige en regelmatige vormen, voor een rustig beeld. Tegelijkertijd zijn de specifieke vormen van de pijlers en de brug herkenbaar en dragen zo bij aan de functie als ‘poort voor de stad’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.