Josh Walet

Zo ziet Dodenherdenking 2021 er in Alphen uit

Ook dit jaar wordt er op een andere manier stilgestaan bij het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de burgers en militairen die ná 1945 om het leven zijn gekomen door oorlogsgeweld. Hoe dat in Alphen wordt gedaan? Dat lees je hier.

Grote bijeenkomsten bij oorlogs- en verzetsmonumenten om oorlogsslachtoffers te herdenken zit er dit jaar helaas nog niet in. Daarom is er een andere manier bedacht om hen op 4 mei te herdenken. Het zal opnieuw een sobere herdenking worden, waarbij voornamelijk vanuit huis herdacht wordt. Zowel de lokale als de landelijke plechtigheden zullen wel op televisie te zien zijn.

Op dinsdag 4 mei wordt er wel een krans neergelegd bij het Verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark. Ook zal Spies de namen noemen die vermeld staan op de drie Stolpersteine voor het stadhuis. Leerlingen van het Scala College noemen de namen van de Joodse oorlogsslachtoffers. Daarnaast zal Kees Visschedijk het gedicht ‘hoeft een naam iets?’ van Tsead Bruinja voordragen.

Alphenaren kunnen op eigen initiatief en individueel bij een van de monumenten in onze gemeente een bloemenhulde brengen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Nationale herdenking

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking en leggen de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Er is een kleine groep genodigden aanwezig op de Dam. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang) en om 20:00 uur twee minuten stilte in acht te nemen.

Dodenherdenking 2020_Josh.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.