Josh Walet
Advertorial Gezondheid en welzijn

Zo ziet een bezoek aan de tandarts er nu uit bij Tandartsenpraktijk Appelenburg

Tandartspraktijken zijn een tijdje gesloten geweest in verband met de coronamaatregelen, maar inmiddels ontvangen ze weer volop patiënten. Maar een bezoek aan de tandarts gaat door alle maatregelen wel iets anders dan voorheen. Tandartsenpraktijk Appelenburg geeft een kijkje achter de schermen.

Eerst was het effect van de uitbraak van het coronavirus op de tandartsenpraktijk nog niet merkbaar, maar dit veranderde op zondag 15 maart. “Toen kreeg onze beroepsgroep het dringende advies om de praktijk voor reguliere behandelingen te sluiten en uitsluitend spoedbehandelingen uit te voeren”, vertelt Tamara Renkema van Tandartsenpraktijk Appelenburg. “Hierbij moesten wij wel rekening houden dat er geen mensen met griepachtige klachten bij ons binnenkwamen. Het was echt een onwerkelijke situatie voor ons allemaal.”

Een opgeknapte praktijk

De volgende dag zijn de medewerkers van Tandartsenpraktijk Appelenburg gaan bespreken hoe het verder moest. “Om de 1,5 meter regel in acht te kunnen houden, konden we onmogelijk met het volledige team aanwezig zijn in de praktijk. We zijn toen tijdelijk overgegaan op een ander werkrooster, waardoor we die regel wel in acht konden houden.”

Nadat alle patiënten waren afgebeld, werd er gekeken naar hoe de medewerkers hun tijd nuttig konden besteden. Dat betekende: schilderen en schoonmaken. “We hebben met elkaar heel wat schilder- en schoonmaakklussen opgepakt, iets waar we anders niet aan toe kwamen. De hele buitenboel en wachtkamer hebben we met elkaar opgeknapt. Bij de balie hebben we schermen opgehangen en de praktijk is beplakt met coronastickers. Op deze manier konden we, als er weer groen licht gegeven zou worden, de reguliere behandelingen weer hervatten”, vertelt Tamara. “Het opknappen van de praktijk gaf echt een enorm gevoel van saamhorigheid.”

Gezondheid en hygiëne staat voorop

Maar tegelijkertijd was het een onzekere tijd, want de medewerkers van de praktijk hadden geen idee hoe lang de situatie zou duren. Des te fijner was het nieuws dat ze weer mochten starten met behandelen. De situatie was alleen wel gedeeltelijk anders dan voorheen. “Beschermingsmiddelen zoals mondkapjes werden plotseling schaars en vele malen kostbaarder. Echter, met infectiepreventie waren we, net als andere tandartspraktijken, altijd al goed bezig. Er zijn richtlijnen waar we ons al tijden aan houden. Wel hebben we nu extra bescherming, zoals een schort en een face shield.”

Voorafgaand krijgen patiënten te maken met een triage, ofwel een gezondheidscheck. “Bij iedere patiënt wordt van tevoren naar de gezondheid gevraagd en daarnaast vragen we de handen te ontsmetten. Als patiënten of medewerkers verkoudheidsklachten hebben, worden ze verzocht niet te komen. Dit werkt over het algemeen prima. We willen onze patiënten graag het gevoel geven dat ze welkom zijn en dat we er alles aandoen om de veiligheid en de gezondheid van het gebit te blijven waarborgen.”

Het was een uitdaging om te zoeken naar een manier om met de medewerkers en patiënten in de praktijk te zijn en rekening te houden met de 1,5 meter regel. “We houden nu de reguliere openingstijden aan, maar we hanteren wel een zogenaamde ‘rusttijd’ aan tussen patiënten zodat de ruimte kan worden geventileerd”, vertelt Tamara. “Ook houden we rekening met het aantal patiënten die de praktijk en de behandelkamers in- en uitlopen. Als er per ongeluk toch nog te veel mensen zijn, vragen we hen buiten te wachten.”

Tandartsenpraktijk Appelenburg is gevestigd aan de Alida de Jongstraat in Alphen aan den Rijn. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op via 0172 435707 of balie@appelenburg.com.


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.