Josh Walet

Zo'n 150 Alphenaren komen af op Oekraïne-manifestatie in Burgemeester Visserpark

Mensen in heel Europa gingen zaterdag de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne en steun te betuigen aan Oekraïners. In Alphen aan den Rijn kwamen zaterdagmiddag zo'n 150 Alphenaren bijeen in het Burgemeester Visserpark.

Eerder deze week was de gemeente al begonnen met hekken en borden neerzetten om de manifestatie in goede banen te kunnen begeleiden. De bedoeling van de Oekraïne-manifestatie was om op te roepen tot een vreedzame oplossing voor het conflict en als gedeeld moment van solidariteit met Oekraïne, aldus de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Tekst loopt door onder de foto's

Oekraïne-manifestatie

Oekraïne-manifestatie

Zaterdagmiddag om 16:20 uur begon het Alphens Kozakkenkoor met zingen, terwijl ondertussen Alphenaren aankwamen in het Burgemeester Visserpark voor de manifestatie. Het repertoire van het Alphens Kozakkenkoor is opgebouwd uit authentieke orthodoxe muziek en nostalgische, romantische en opzwepende Kozakken liederen. Alle liederen worden normaal gesproken in het Russisch gezongen. Onlangs liet het koor al weten voorlopig geen 'strijdliederen' meer te zingen vanwege de oorlog in Oekraïne waar Rusland verantwoordelijk voor is. Tijdens de manifestatie zongen zij een Oekraïens lied.

Terwijl het Alphens Kozakkenkoor zong, hesen burgemeester Liesbeth Spies, Nataliya Kornyeyeva, haar Oekraïense moeder en de kinderburgemeester de Oekraïense vlag tegenover het Oude Raadhuis. Daarna was het tijd voor de opening door de burgemeester. Stadsdichter Lars Ferwerda had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht voor Oekraïne geschreven, welke hij voordroeg in het Burgemeester Visserpark. Wethouders Kees van Velzen en Gert-Jan Schotanus overhandigden namens de gemeente een cheque van € 15.000. Zelf haalde de Jostiband vorig weekend met de Jostimarathon ook al € 76.190 op voor Oekraïne. De manifestatie werd afgesloten op dezelfde manier als dat het begon: met een lied van het Alphens Kozakkenkoor.

Oekraïne-manifestatie

Oekraïne-manifestatie

Oekraïne-manifestatie

Oekraïne-manifestatie


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”