Josh Walet

Zo’n 300 Oekraïense vluchtelingen worden gehuisvest in Alphen aan den Rijn

De komende weken worden zo’n 300 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Alphen aan den Rijn. De gemeente zoekt Oekraïens en/of Russisch sprekende mensen die kunnen helpen als tolk.

In de hele regio Hollands Midden moeten de komende twee weken 1.000 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Daarna zullen nog eens 1.000 Oekraïners opvangen moeten worden binnen de regio. Alphen aan den Rijn gaat zo’n 300 vluchtelingen opvangen. Dat laat Gemeente Alphen aan den Rijn nu weten. Het aantal kan worden opgehoogd indien nodig. 

Noodopvanglocaties

Eerder gaf de Alphense gemeenteraad in een statement al aan dat alle fracties het college van burgemeester en wethouders de steun en het mandaat geven om proactief te handelen wat betreft huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gebied Hoorn-West werd als noodopvanglocatie aangedragen. Daarop gaf de gemeente aan niet alleen te kijken naar locaties voor tijdelijke woningbouw, maar ook naar leegstaande panden. De gemeente geeft nu aan vooral te kijken naar reguliere opvanglocaties, maar welke locaties dat precies zijn is nog niet bekend.

Demonstratie op 12 maart

Mensen in heel Europa gaan op zaterdag 12 maart de straat op om te demonsteren tegen Poetin´s gewelddadige oorlog in Oekraïne. Dit idee is geopperd door de voorzitter van Eurocities, de koepelvereniging van steden. "Natuurlijk doet gemeente Alphen aan den Rijn ook mee", zegt Burgemeester Spies. "De samenkomst is bedoeld als een gedeeld moment van solidariteit met Oekraïne.”

12 maart is dan ook uitgeroepen tot Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. Op die hijst de gemeente om 16:30 uur gezamenlijk de Oekraïense vlag in het Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn om op te roepen tot een vreedzame oplossing voor het conflict. De Oekraïense en Russische vertaling hiervan vind je hier.

Tolk gezocht

Ken of ben jij iemand die Oekraïens of Russisch spreekt en kan helpen als tolk? Laat het de gemeente weten via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.