Kewodak

Zonnepanelen: weilanden vol, bedrijfsdaken leeg

Het oud-Hollandse landschap van uitgestrekte groene weilanden staat onder druk. Steeds vaker wordt boerenland vol gelegd met zonnepanelen. Experts trekken aan de bel.

In 2020 werden er in Nederland zestig zonneparken aangelegd. Nog vierhonderd meer staan er al in de planning. In totaal betreft dit 28 vierkante kilometer, dezelfde oppervlakte als de stad Leiden. “Dat moeten we niet willen”, zei Rijksadviseur Wouter Veldhuis onlangs tegen Nieuwsuur.

Niet fraai

Hoewel zonnepanelen noodzakelijk zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, is een weiland vol zonnepanelen niet fraai en bovendien slecht voor de biodiversiteit van het gebied. Friso van der Zee, ecoloog van de Universiteit Wageningen, deed onderzoek naar de biodiversiteit in 25 zonneparken. Slechts drie voldeden aan de maatstaven. Daar komt nog eens bij dat vooral buitenlandse investeerders aan de zonneparken verdienen.

Onwenselijk, volgens hoogleraar energietransitie Jan Rotmans. En ook nog eens onnodig. Rotmans becijferde dat er in Nederland 2,5 miljard vierkante meter aan hard oppervlak beschikbaar is. Dit zijn voornamelijk daken. Met slechts de helft van die oppervlakte kan Nederland zijn klimaatdoelstellingen behalen, aldus de hoogleraar. Bijkomend voordeel: zonnepanelen op (platte) daken ontsieren het straatbeeld niet.

Nauwelijks panelen

Experts zijn het erover eens: als we de klimaatdoelstellingen willen halen, de biodiversiteit willen beschermen en weilanden niet willen volgooien met panelen, dan is er werk aan de winkel voor het bedrijfsleven. “Elk jaar bouwen we ongeveer drie miljoen vierkante meter nieuw industriedak”, zegt Rotmans. “En daar ligt dan weer nauwelijks een paneel op.”

Juist platte daken van bedrijfspanden, maar ook van appartementencomplexen, zijn bij uitstek geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Er is genoeg ruimte en de panelen vangen de hele dag zon. Ook profiteren ondernemers van de Milieu-Investeringsaftrek.

Meer weten? Neem contact op met Kewodak via 0172 438332 of kijk eens op de website


Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.