Kewodak

Zonnepanelen: weilanden vol, bedrijfsdaken leeg

Het oud-Hollandse landschap van uitgestrekte groene weilanden staat onder druk. Steeds vaker wordt boerenland vol gelegd met zonnepanelen. Experts trekken aan de bel.

In 2020 werden er in Nederland zestig zonneparken aangelegd. Nog vierhonderd meer staan er al in de planning. In totaal betreft dit 28 vierkante kilometer, dezelfde oppervlakte als de stad Leiden. “Dat moeten we niet willen”, zei Rijksadviseur Wouter Veldhuis onlangs tegen Nieuwsuur.

Niet fraai

Hoewel zonnepanelen noodzakelijk zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, is een weiland vol zonnepanelen niet fraai en bovendien slecht voor de biodiversiteit van het gebied. Friso van der Zee, ecoloog van de Universiteit Wageningen, deed onderzoek naar de biodiversiteit in 25 zonneparken. Slechts drie voldeden aan de maatstaven. Daar komt nog eens bij dat vooral buitenlandse investeerders aan de zonneparken verdienen.

Onwenselijk, volgens hoogleraar energietransitie Jan Rotmans. En ook nog eens onnodig. Rotmans becijferde dat er in Nederland 2,5 miljard vierkante meter aan hard oppervlak beschikbaar is. Dit zijn voornamelijk daken. Met slechts de helft van die oppervlakte kan Nederland zijn klimaatdoelstellingen behalen, aldus de hoogleraar. Bijkomend voordeel: zonnepanelen op (platte) daken ontsieren het straatbeeld niet.

Nauwelijks panelen

Experts zijn het erover eens: als we de klimaatdoelstellingen willen halen, de biodiversiteit willen beschermen en weilanden niet willen volgooien met panelen, dan is er werk aan de winkel voor het bedrijfsleven. “Elk jaar bouwen we ongeveer drie miljoen vierkante meter nieuw industriedak”, zegt Rotmans. “En daar ligt dan weer nauwelijks een paneel op.”

Juist platte daken van bedrijfspanden, maar ook van appartementencomplexen, zijn bij uitstek geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Er is genoeg ruimte en de panelen vangen de hele dag zon. Ook profiteren ondernemers van de Milieu-Investeringsaftrek.

Meer weten? Neem contact op met Kewodak via 0172 438332 of kijk eens op de website


Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.