Uit archief

Zoveel is de WOZ-waarde gestegen in de gemeente Alphen aan den Rijn

Per 1 januari 2020 is de gemiddelde WOZ-waarde van woningen voor het vijfde achtereenvolgende jaar gestegen. Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn is dit het geval. Benieuwd hoeveel de WOZ-waarde precies is gestegen? Lees dan verder.

Op 1 januari 2020 bedroeg de WOZ-waarde van de gemiddelde woning in de gemeente Alphen aan den Rijn €264.000, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen waren de woningen €245.000 waard.

De hoogste stijging van de WOZ-waarde was in Weesp. De stijging bedroeg daar bijna 22 procent. De gemiddelde waarde ging daar van €288.000 in 2019 naar €351.000 in 2020. De laagste stijging was dit jaar op Vlieland. De WOZ-waarde ging daar van €268.000 in 2019 naar €271.000 in 2020. Een magere stijging van 1,1 procent.

De stijging is niet onlogisch, zo verklaart het CBS dat de WOZ-waarde de ontwikkeling van de huizenprijzen weerspiegelt die sinds 2014 stijgen. Het WOZ-jaarcijfer loopt altijd een jaar achter; de peildatum is de eerste dag van het voorgaande jaar, in dit geval 1 januari 2019.

De Waarde Onroerende Zaken (WOZ) is de taxatie van de woning door de gemeente. Hierbij wordt gekeken naar de verkoopprijs, het woningtype, de grootte en de ligging. Dit cijfer wordt gebruikt voor belastingaangifte, hypotheek- en gemeentebelasting, waaronder Onroerendezaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer belasting je betaalt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:38

Opkoopbescherming is juridische uitdaging voor gemeente

De Alphense gemeenteraad heeft eerder besloten een tijdelijke regeling  opkoopbescherming voor woningen in te voeren. Naar nu blijkt zitten hier haken en ogen aan. Er is namelijk twijfel over het nut van een opkoopbescherming.

Politiek vandaag 12:31

Alpherium stapelt containers definitief vier hoog

Het Alpherium, de Alphense overslagterminal, zal definitief containers vier hoog plaatsen. Er loopt al geruime tijd een proef waarvan de resultaten voldoen. De gemeenteraad gaat akkoord, maar heeft wel een verzoek neergelegd voor een ruimere groenvoorziening rond het complex.

Gezondheid en welzijn vandaag 10:19

Hecht GGD Hollands Midden ‘on tour’: HPV-prikbus bij treinstation Alphen aan den Rijn

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Van 5 tot en met 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus afwisselend bij treinstations Alphen aan den Rijn en Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.