Sluitende begroting nieuwe gemeente Alphen

De stuurgroep herindeling heeft de eerste concept begroting voor de nieuwe gemeente op 27 november 2013 aangeboden aan de onlangs gekozen raadsleden. De nieuwe raad zal zich daarover op 2 januari 2014 uitspreken. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop

Voor het meerjarenperspectief wacht de gemeente Alphen aan den Rijn nog een opgave. Zo domineert de sociale agenda steeds meer de begroting. De gemeente ontvangt weliswaar een extra bijdrage van de Rijksoverheid van € 90 miljoen voor de drie decentralisaties, maar het is nog onduidelijk of dit bedrag voldoende is om een goede invulling te geven aan de nieuwe taken, rollen en verantwoordelijkheden die de gemeente krijgt toebedeeld. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. 

De financiële beleidskaders zijn in deze begroting eveneens geharmoniseerd en er is rekening gehouden met het financieel perspectief voor de komende jaren. Voor wat betreft het formuleren van nieuw beleid, is de gemeente terughoudend geweest.  De uitdagingen voor de komende jaren op het gebied van nieuwe samenwerkingen, taken en verantwoordelijkheden zijn groot en divers. Op een aantal terreinen zal het beleid vóór 2016 geharmoniseerd moeten worden.  In het startjaar 2014 zal de gemeente alle zeilen moeten bijzetten om beleidskeuzes te maken die ook op de lange termijn houdbaar en haalbaar zijn.

Woonlasten nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn
De huidige raden van de fuserende gemeenten stellen de komende weken voor de laatste keer tarieven en verordeningen vast. De woonlasten voor inwoners van Alphen aan den Rijn blijven nagenoeg hetzelfde, die van Rijnwoude stijgen enigszins als gevolg van de harmonisatie van afvalstofheffing. In Boskoop dalen de woonlasten, omdat deze relatief hoog waren. Landelijk gezien en vergelijkend met andere grote gemeenten is de belastingdruk in de nieuwe gemeente laag te noemen.

De tarieven en de heffingssystematiek rioolheffing zijn nog niet geharmoniseerd en hiervoor gelden de oude verordeningen nog 1 jaar. De heffingssystematiek is verschillend en er  is meer tijd nodig voor harmonisatie. In de loop van 2014 zal een nieuw voorstel worden gedaan om te komen tot een nieuwe verordening. 

De tarieven voor 2014 zijn in december 2013 bekend, na vaststelling door de drie huidige gemeenteraden. In februari 2014 is dan voor de inwoners concrete informatie beschikbaar over de gevolgen per huishouden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.