Meerwaarde van vernieuwen

Het is een uitwerking van de Kadernota, waarin eerder dit jaar een bezuiniging van € 10 miljoen is vastgesteld. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor (nagenoeg) alle overheidstaken op sociaal terrein, maar met structureel minder geld.

Het gemeentebestuur presenteert de programmabegroting 2015-2018. Hierin worden financiële keuzes gemaakt, die voortkomen uit het collegeprogramma ‘Daadkracht dichtbij’.

We moeten dus meer doen met minder middelen. Dat kan alleen als bestuur, ambtenaren, inwoners en maatschappelijke partners op een andere manier met elkaar samenwerken. De gemeente laat los wat de samenleving zelf kan, en kiest bewust wat zij wél oppakt. Die keuzes zien we terug in de begroting.

Eerst verdienen, dan uitgeven
De gemeente staat voor een forse bezuinigingsopgave, die onontbeerlijk is om een duurzaam, gezond huishoudboekje te hebben en te houden. Zelfs als de huidige voortekenen van een voorzichtig economisch herstel doorzetten, zullen we vanuit een andere basishouding met ons inkomsten en uitgaven omgaan. Wethouder Du Chatinier, verantwoordelijk voor financiën: “Het principe is simpel: we kunnen pas geld uitgeven, als we het daadwerkelijk op onze rekening hebben staan. Eerst bezuinigen, dan investeren. Dat betekent dat we incidentele meevallers niet meteen gaan besteden, maar dat we altijd een bewuste afweging maken. Alles wat wij doen of juist laten, zetten wij af tegen de beoogde effecten en de meerwaarde op de lange termijn. Alleen dan kunnen we straks ook weer investeren in de prioriteiten die voor inwoners belangrijk zijn.”

cirkeldiagram

Prioriteiten
Die prioriteiten zijn vertaald in 8 programma’s, waarin de gemeente bewust investeert wanneer de bestedingsruimte het toelaat. Dit zijn:

- Sociale agenda: via welzijn, cultuur, sport en bewegen vergroten we de zelfstandigheid van de inwoners en hun actieve deelname aan de samenleving.
- Mobiliteit: we werken aan een goed bereikbare gemeente, ook door een verbetering van het openbaar vervoer en het fietsnetwerk.
- Bedrijvigheid: we zetten in op goede werk- en winkelgebieden, een versteviging van onze economie en een sterke Greenport.
- Schoon, heel en veilig; we investeren in een openbare ruimte waarin het prettig wonen is.
- Ruimtelijke ontwikkeling: we werken aan gebiedsontwikkeling, kleinschalige woningbouw en vitale kernen in een groen en waterrijk gebied.
- Duurzame gemeente: we hebben de ambitie om samen met burgers, bedrijven en instellingen uit te groeien tot één van de koplopers op het gebied van duurzaamheid en klimaat
- Dienstverlening, wijken en kernen: we werken aan een goede, integrale dienstverlening, met behoud van de identiteit van de verschillende wijken en kernen.
- Bestuur en financiën: de gemeente legt de verbinding met initiatieven en vragen vanuit de samenleving en doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid. De gemeente heeft de taak om de financiën op orde te houden, zonder een verzwaring van de lokale lasten voor inwoners.

Bekijk de Programmabegroting 2015-2018 (PDF, 2 MB)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!