Cameratoezicht in plaats van zakpaal in centrum

Technische problemen zakpaalDe automatische zakpaal aan de Van Boetzelaerstraat leverde de afgelopen jaren vaak problemen op. Technische storingen zorgden er voor dat de paal vaak omlaag staat. Verder levert de combinatie fietsers en motorvoertuigen in deze situatie problemen op met de detectie. In het wegdek liggen lussen die het verkeer detecteren. De paal moet niet omhoog komen zolang een voertuig wordt gedetecteerd. Maar dit ging regelmatig niet goed waardoor een aantal keren voertuigen en ook fietsers tegen de paal reden.

Gemeente Alphen aan den Rijn is gestart met het testen van camerahandhaving in de Van Boetzelaerstraat in het centrum van Alphen aan den Rijn. De camerahandhaving komt in plaats van de automatische zakpaal om toegang tot het centrum voor voertuigen te controleren.

De camera maakt gebruik van ANPR (Automatic NumberPlate Recognition)en scant kentekens van passerende voertuigen. Deze worden vergeleken met een lijst van kentekens die het gebied in mogen zoals bussen en voertuigen van politie, brandweer en ambulance. Als het kenteken niet op de lijst voorkomt, wordt dit als een “hit” geregistreerd. Een gemeentelijke BOA (Bijzonder Opsporings Ambtenaar) controleert deze hits en zet ze door naar het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Het CJIB stuurt vervolgens een bekeuring naar de kentekenhouder. Met uitzondering van de handeling van de BOA verloopt het gehele proces automatisch en digitaal.

OM geeft toestemming
Gemeente Alphen aan den Rijn kreeg in eerste instantie geen toestemming om met een dergelijk camerasysteem te gaan werken. Naar aanleiding van een brief van de minister van Veiligheid en Justitie werd gesteld dat het handhaven met digitale middelen is voorbehouden aan de politie. Samen met de gemeenten Alkmaar, Amersfoort en Zeist is een brief gestuurd naar het Openbaar Ministerie Pakket Generaal waarin werd opgeroepen toestemming te geven. Ook werd gesproken met enkele landelijke commissies. Uiteindelijk heeft het Openbaar Ministerie aangegeven dat gemeenten dergelijke systemen mogen gebruiken.

Test
Tijdens de testfase zal de camera juist worden ingesteld en de bebording worden aangepast. De lijst van voertuigen die toestemming hebben om daar te mogen rijden wordt ook opgesteld en getest. Afhankelijk van de resultaten en ervaringen met dit systeem, wordt overwogen of ook op andere locaties zakpalen kunnen worden vervangen door dit systeem.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.