Gemeente geeft reactie op rapport over brugongeluk

Het college van Alphen aan den Rijn geeft een reactie op het op 29 juni verschenen rapport over het ongeluk met de Julianabrug. In het rapport wordt de gemeente niet uit de wind gehouden.

"Hoewel er gelukkig geen menselijke slachtoffers zijn gevallen, heeft de gebeurtenis van 3 augustus grote impact gehad op veel van onze inwoners en ondernemers. Het college hoopt dat dit rapport ook voor hen zorgt voor meer inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat het hen helpt om de gebeurtenis een plek te geven", laat de gemeente weten. "Het rapport geeft duidelijkheid over de oorzaak en achtergronden van het kraanongeval. Het is een scherp rapport met adviezen waar alle betrokkenen lering uit kunnen trekken. Het college neemt de aanbevelingen die de Onderzoeksraad doet ter harte en gaat het rapport de komende dagen uitgebreid bestuderen en bespreken."

Het rapport laat de gemeente duidelijk zien dat de oorzaak van het ongeval ligt in de gebrekkige voorbereiding van de hijswerkzaamheden. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt volgens de Onderzoeksraad bij het kraanbedrijf en het pontonbedrijf. De Onderzoeksraad richt een groot deel van haar onderzoek en aanbevelingen op de bouwsector en de aannemers die gezamenlijk de opdracht hebben uitgevoerd.

"In het rapport wordt ook specifiek stil gestaan bij de rol van de gemeente als opdrachtgever en vergunningverlener. Zo gaat het rapport in op de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de gemeente en de aannemerscombinatie met betrekking tot de veiligheid van de omgeving. Alle betrokken partijen hadden meer zorg moeten besteden aan de omgevingsveiligheid," aldus de gemeente Alphen. "De gemeente gaat als opdrachtgever intensiever sturen op het betrekken van alle disciplines in het proces vanuit het belang van de omgevingsveiligheid. Ook vragen wij als vergunningverlener vaker om een bouwveiligheidsplan. Alle activiteiten richten zich op het vergroten van de bewustwording van alle betrokkenen met betrekking tot de risico’s."

Op 6 juli bespreekt de raad het rapport 'Hijsongeval Alphen aan den Rijn' tijdens een extra raadsvergadering. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.