Nieuws

« Vorige - Volgende »

Slimme oplossingen voor bodemdaling

2 mei 2019 - 11:49  •  reacties

Slimme oplossingen voor bodemdaling

Alphen aan den Rijn - De bodemdaling vraagt een gezamenlijke en lange-termijn inzet van overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen. Door samen te werken kunnen de negatieve gevolgen voor onder meer funderingen, het cultuurhistorisch erfgoed, het onderhoud van wegen en rioleringen, het gebruik van landbouwgronden en het niveau van de CO2-uitstoot reduceren.

"Wij als gemeente Alphen aan den Rijn gaan ons de komende jaren bezighouden innovatieve initiatieven om het probleem aan te pakken", vertelt wethouder Gerard Schotanus. Hij is verantwoordelijk voor onder andere de openbare ruimte. "We willen graag lange termijn oplossingen, zodat we niet over 10 jaar weer aan de slag moeten met aanpassingen maar pas over 20 en het liefst 30 jaar."

In de regio komen diverse proeflocaties, deze worden nog uitgewerkt met de partners in de regiodeal. "In het project Waterrijk-oost te Boskoop zullen waarschijnlijk 4 verschillende locaties worden ingericht. Van schuimglas tot Argex op EPS", meldt de gemeente. De gemeente gaat niet expirimenteren om het expirimenteren, er worden heel gericht methoden toegepast die gemonitord zullen worden met behulp van deskundigen. "In het project Verlengde Roemer (Hazerswoude-dorp) gaan we de methode massastabilisatie/bodemstabilisatie volgen. Ook het reeds toegepaste schuimglas in de Montfoortlaan in Hazerswoude-dorp wordt betrokken in de monitoring van het Living Lab."

In de andere gemeenten Gouda en Woerden zullen ook proeflocaties worden ingericht en gevolgd. De gemeente Alphen stemt met hen af welke methoden er precies worden gevolgd.

Kenniscentrum
Voor het project zal er ook een regionaal kenniscentrum worden gerealiseerd. Waar deze komt te staan is nog onduidelijk, meldt burgemeester Liesbeth Spies. "Dit centrum informeert en licht inwoners in over het project. Uiteindelijk zou het mooi zijn als er een nationaal centrum kenniscentrum komt waar alle instanties hun informatie kunnen delen."

 

 

Fotograaf: Alphens EV
Mediamarkt