Nieuws

« Vorige - Volgende »

Dag van de Leerplicht 2012

15 maart 2012 - 16:15  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Dag van de Leerplicht 2012

Alphen aan den Rijn -

Succes op school begint met aanwezigheid tijdens de lessen, en dan ook nog eens op tijd! De wethouders hebben tijdens hun bezoek voor één keer de rol van de conciërge overgenomen. Zij verwelkomden de leerlingen die op tijd waren en overhandigden een gele kaart aan de laatkomers. In een gesprek probeerden ze te achterhalen waarom de leerlingen te laat waren.

Maak je verhaal af
In Alphen aan den Rijn kreeg de wethouder een kijkje in de keuken van het Scala College. Elke ochtend werken de teamleiders nauw samen met de receptionistes en concierges. Zij stimuleren de leerlingen om op tijd in de les te zijn, met resultaat. Du Chatinier: “Als het nodig is, bieden zij hulp en ondersteuning met een gerichte en persoonlijke aanpak; het is mooi om te zien hoe dat werkt.  Uiteindelijk hebben we allemaal één doel: leerlingen stimuleren hun verhaal af te maken!.”

Wethouder Michel du Chatinier van gemeente Alphen aan den Rijn heeft het Scala College (lokatie Kees Mustersstraat) bezocht. Wethouder Piet Melzer van gemeente Nieuwkoop heeft een bezoek gebracht aan het Ashram College en in gemeente Rijnwoude heeft wethouder Job Dresden het Groene Hart Rijnwoude bezocht.
 
Diploma op zak
De landelijke Dag van de Leerplicht vond dit jaar voor de negende keer plaats. Dit jaar was het thema: School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook? Tijdens de Dag van de Leerplicht deelde heel Nederland zijn verhaal met elkaar. Dat verhaal begint als je naar de basisschool gaat en is pas af bij het behalen van een startkwalificatie of diploma. Met een diploma op zak maak je nu eenmaal meer kans op een leuke en passende baan. Een kans dus om je dromen waar te maken en invulling te geven aan jouw eigen verhaal.

Om zoveel mogelijk leerlingen op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken en te stimuleren door te zetten, organiseerden gemeenten en scholen diverse activiteiten.

Leerplicht
De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.

Fotograaf: Josh Walet
Mediamarkt
Michel Du Chatinier.'
Michel Du Chatinier

Tweede locoburgemeester & wethouder Financiën, Grondexploitaties, Jeugd, Onderwijs, Sport en Vastgoed in Alphen aan den Rijn.