OM eist 10 jaar cel voor doodsteken Pierre Weymans

Het Openbaar Ministerie wil dat Yassine B. (23) uit Alphen aan den Rijn, de man die de 27-jarige Pierre Weymans vorig jaar december neerstak, voor 10 jaar in de gevangenis verdwijnt. Die straf eiste de officier van justitie maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. "Pierre is een zinloze dood gestorven, door toedoen van de verdachte. Alleen een langdurige gevangenisstraf is passend", sprak de officier van justitie.

Het begon volgens de officier van justitie nadat discotheek Bar Amsterdam in de Julianastraat was gesloten. De verdachte vroeg meerdere mensen om een vloeitje. Weymans en zijn vrienden hekelden de wijze waarop B. daar om vroeg, volgens de officier, waarna een ruzie ontstond. "Ik ga er niet van uit dat B. de volle opzet had om Pierre te doden. Hij heeft vier keer gestoken en het mes had ook ergens anders kunnen komen. Er moet met kracht zijn gestoken. In dit geval is er sprake van een aanmerkelijke kans dat Pierre Weymans zou overlijden. Door meerdere malen te steken, heeft Yassine B. de kans op levensbedreigend letsel aanvaard", aldus de officier.

Justitie verwerpt het beroep op noodweer door Yassine B. "De verdachte heeft zichzelf in deze situatie gebracht. B. zocht zelf de confrontatie op en deelde de eerste klap uit. Dus in mijn ogen gaat noodweer hier niet op", vervolgt ze. "Was verdediging noodzakelijk en geboden? De verdachte heeft juist de aanval ingezet en had ook anders kunnen handelen. Ondanks dat hij in gevecht was en in de houdgreep lag, kon B. zijn mes pakken, uitklappen en steken. De verdachte riep niet om hulp. Dat had hij wel moeten doen. Er waren ook voldoende mensen op straat en er zijn jongeren naar het gevecht toe gekomen die wilden sussen."

B. wordt verdacht van doodslag. De verdachte beroept zich op noodweer. Hij zegt dat hij niet anders kon dan steken. De officier is het daar niet meer eens. Of de rechtbank die mening deelt, wordt over twee weken duidelijk. Op maandag 21 september doet de rechtbank uitspraak.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 16:32

Berget Lewis treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Met haar krachtige en betoverende stem, bekend als de "Queen of Soul", zal Berget Lewis optreden op het Sama Sama Maluku Festival op 7 juli 2024. Dit grootste Molukse festival in Nederland vindt plaats op het festivalterrein aan de Zegerplas in Alphen.

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.