Lege gangen, lege aula’s en lege klaslokalen. Vanaf vandaag zijn alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland dicht. Leerlingen krijgen weer online les. Het Alphense Scala College laat weten dat ze de komende weken vol vertrouwen tegemoet zien.

Tijdens de coronatoespraak van premier Rutte afgelopen maandagavond kondigde hij aan dat Nederland op slot gaat. Ook alle scholen kregen te horen dat zij vanaf woensdag de deuren moesten sluiten. Het wiel opnieuw uitvinden, zoals in het voorjaar voor veel scholen het geval was, is dit keer niet het geval. “Mede door onze ervaringen in de vorige periode van maart tot einde schooljaar, konden we snel schakelen”, zegt Ezra Meijer, vestigingsdirecteur van de Sacharovlaan.

Google Hangouts, Google Classroom en Zoom, het is een zomaar een greep uit alle digitale platformen die vrijwel onmisbaar zijn bij het online lesgeven. Voor leerlingen uit de onderbouw was in het voorjaar de stap naar online lesgeven minder groot dan voor bovenbouwleerlingen. Zij beschikten al over een eigen device en veel docenten werkten al met een digitale lesmethode. Maar gedurende de intelligente lockdown in het voorjaar hebben ook bovenbouwleerlingen en -docenten hun weg weten te vinden, iets wat nu goed van pas komt.

Op woensdagochtend werd op het Scala College dan ook gelijk gestart met het verzorgen van online lessen. “We zien het als onze verplichting richting leerlingen én ouders om zo goed mogelijk onderwijs te geven, of dat fysiek of online is. De tijd waarin we leven stelt ons allen op een ongekende wijze op de proef. Als school sluiten we een bijzonder jaar af in de wetenschap dat volgend jaar ook uitdagend begint. Als Scala College vinden wij het belangrijk om in deze onzekere tijden de leerlingen bij de les te houden.”

Het kabinet heeft voor sommige groepen leerlingen een uitzondering gemaakt. Zo mogen eindexamenleerlingen bijvoorbeeld nog wel naar school komen. Bij het Scala College wordt voor enkele examenleerlingen deze week in het kader van het afronden van hun profielwerkstuk en/of toetsen in overleg met docenten aparte afspraken gemaakt om beperkt nog wel op school te komen.