Scala College

Middelbare scholen starten met onderwijs op afstand

Deel 1: Scala College - Vanaf maandag 16 maart zijn scholen in heel Nederland gesloten. Middelbare scholen in Alphen hebben alles gegeven om vanaf deze week onderwijs op afstand aan te bieden. En met succes, want ze worden overspoeld met complimenten van ouders.

Het was even omschakelen, maar dan staat er ook wat. Middelbare scholen in Alphen kunnen hun leerlingen nu onderwijs op afstand aanbieden. “Toen het bekend werd dat de scholen gingen sluiten, zijn we direct gaan nadenken. Wat hebben we nodig om leerlingen onderwijs aan te kunnen bieden op afstand? Daar zijn we op woensdag 18 maart mee gestart”, vertelt Maaike de Groot van het Scala College. 

Digitaal lesgeven

“Leerlingen en docenten hebben contact via Google Hangouts en Google Hangouts Chat. Op deze manier kunnen zij op afstand en vanuit hun eigen werkplek met elkaar communiceren.” Bij het leren op afstand wordt zoveel mogelijk het normale lesrooster aangehouden. “Dit doen we om het overzichtelijk te houden voor zowel leerlingen als docenten”, vertelt De Groot. “In het leerlingvolgsysteem SOM zetten leraren opdrachten klaar voor de leerlingen. Wij controleren door middel van Google Classroom of de leerlingen de opdrachten hebben gemaakt en ingeleverd.”

Na de eerste dag zijn de meeste reacties van leerlingen positief. "Ze moeten wel wennen, maar proberen het ook wel echt serieus aan te pakken." Eén van de leerlingen zei vandaag: "De docent start de les op met Google Hangouts, wenst iedereen goedemorgen en legt nogmaals uit wat de bedoeling is en waar ze het kunnen vinden." Maaike vervolgt: "Na één minuut vroeg een leerling of hij nu mag beginnen, een andere leerling reageerde toen met 'ik denk het'."

Voor het Scala College was de stap naar online lesgeven niet heel groot, vooral voor de onderbouw. “In de onderbouw hebben leerlingen allemaal hun eigen device en docenten werken al met een digitale lesmethode. Voor de bovenbouw was het wel even schakelen, maar zij hebben inmiddels allemaal ook een device opgehaald op school om thuis met opdrachten aan de slag te kunnen.”

“Mag ik naar het toilet?”

Wel vergt het een andere discipline. “Als leerkracht heb je geen inzicht in wat leerlingen thuis precies doen, dat is een groot verschil met wanneer je allemaal in één klaslokaal zit. Je ziet nu bijvoorbeeld dat leerlingen met elkaar praten via Google Hangouts, dan grijpen wij als leerkrachten in.” Maar er zijn ook grappige momenten. “Sommige leerlingen vragen bijvoorbeeld of ze even naar het toilet mogen, of dat ze hun oplader van beneden mogen halen”, lacht De Groot. "En docenten missen de schoolbel: ineens kreeg een docent meldingen van een andere chat, bleek dat het lesuur al voorbij was."

Volgende week zullen de docenten met elkaar evalueren hoe de eerste week van onderwijs op afstand aanbieden is verlopen. Hierbij zullen docenten ook tips met elkaar uitwisselen. “Maar dit doen we nu ook al. Per vestiging is er elke dag contact tussen docenten. In WhatsAppgroepen wisselen we bijvoorbeeld tips uit over hoe je het beste een filmpje op kunt nemen of hoe je thuis je werkplek het beste in kunt richten als je kinderen hebt.”

Complimenten van ouders

De motivatie van de docenten was groot om het onderwijs op afstand in goede banen te begeleiden. “Je zag op maandag gelijk de saamhorigheid. Alle docenten waren fysiek of online aanwezig om het op poten te zetten, ook de docenten die normaal niet werkzaam zijn op maandag. Iedereen heeft heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Het is geweldig om die betrokkenheid te zien.”

Ouders hebben dan ook niets anders dan lof voor de manier waarop het onderwijs doorgaat. De docenten van het Scala College zijn de afgelopen dagen overspoeld met positieve reacties. “Het zijn complimenten over onze manier van communicatie, over de inspanningen die we hebben geleverd om dit zo snel met elkaar op te zetten en hoe alles klaarstaat voor de leerlingen. Dat is echt hartverwarmend om te horen, dat doet ons heel goed”, glundert De Groot. 

En hoe doen ze dat dan met Lichamelijke Opvoeding? Nou, zo! Zelf meedoen? Volg het Instagramaccount actief_met_scala


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.