Politiek Plein

Politiek plein 28 jun. 2021 16:43

Invoering woonplicht

In de raadsvergadering van 3 juni werd onder andere gesproken over het verzoek van de ChristenUnie-fractie aan burgemeester en wethouders om te onderzoeken of in Alphen een woonplicht kan worden ingevoerd voor kopers van (koop- en huur)woningen.

Politiek plein 28 jun. 2021 12:46

D66 Groene Hart kiest lijsttrekkers Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De leden van D66 Groene Hart, waaronder de gemeentes Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop en Kaag en Braassem vallen, kozen op zaterdag 26 juni de lijsttrekkers waarmee zij op weg gaan naar de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Politiek plein 28 jun. 2021 09:10

Nieuwe lijsttrekker GroenLinks Alphen aan den Rijn

De leden van de afdeling GroenLinks Alphen aan den Rijn hebben hun stem laten horen: de top acht kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 is vastgesteld. De nieuwe lijstaanvoerder is huidig raadslid José Huls uit Alphen aan den Rijn. De kandidatenlijst is verder een mix van oude en nieuwe gezichten.

Politiek plein 24 jun. 2021 16:05

Fracties brengen werkbezoek aan de Lindenhovestraat in Zwammerdam

In de Lindenhovestraat in Zwammerdam is het al een tijdje hommeles. Ooit gebouwd voor paard en wagen is het anno 2021 een straatje waar veel te veel, te zwaar en te breed verkeer ook nog eens veel te hard doorheen sjeest. Dat is vragen om ongelukken. Niet alleen gevaarlijk voor verkeersdeelnemers, maar ook voor de omwonenden die de scheuren in hun prachtige woonhuizen zien schieten en veel kosten moeten maken om dat telkens weer te herstellen.

Politiek plein 10 jun. 2021 11:22

D66 Alphen aan den Rijn kiest kandidaat-lijsttrekker

Iedere lokale afdeling van D66 Groene Hart heeft sinds 8 juni een kandidaat-lijstrekker. Tijdens de Algemene Afdeling Vergadering van D66 Groene Hart zijn voor de vier gemeentes die onder deze afdeling vallen, de kandidaat-lijsttrekkers bekendgemaakt. Voor Alphen aan den Rijn heeft de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker, Gert van der Ham, zich kandidaat gesteld.

Politiek plein 8 jun. 2021 11:33

3.000 stemmen over duurzame energie: manipulatie?

De enquête naar de meningen van inwoners van Alphen aan den Rijn over het lokaal opwekken van duurzame energie is ingevuld door maar liefst 3.000 respondenten. Dit leverde een genuanceerd beeld op met uiteenlopende meningen. Maar, jammer genoeg is het onderzoek ‘manipulatief’ volgens journalist Bas Vermond, die daarmee de mening van al die respondenten niet serieus neemt, aldus GroenLinks.

Politiek plein 1 jun. 2021 17:25

5 over 12: waarom we de RES moeten steunen

Het is geen 5 voor 12, maar 5 over 12. We hadden gisteren iets moeten doen om minder CO2 uit te stoten. Vandaag is een compromis, morgen is sowieso te laat. Daarom wil GroenLinks Alphen aan den Rijn vol inzetten op meer isolatie, meer zonnepanelen op daken én op meer zonneweides en windmolens.

Politiek plein 29 mei 2021 16:04

Natuur Rietveld opnieuw bedreigd

Het Rietveld: een prachtig poldergebied waar omwonenden en recreanten uit de hele regio dankbaar doorheen wandelen en fietsen. Dit geldt in het bijzonder voor het pas aangelegde educatieve natuurproject de IJsvogel en natuurlijk het Zaanse Rietveld: een bijzonder natuurgebied met een hoog waterpeil, waardoor zeldzame vogels als de roerdomp zich er hebben gevestigd. GroenLinks vindt dat we dit soort parels moeten koesteren. Helaas wordt dit gebied telkens weer bedreigd. 

Politiek plein 27 mei 2021 17:08

Meedoen aan Boskoop Schittert

Op zaterdag 29 mei geeft GroenLinks wethouder Erik van Zuylen de aftrap voor de eerste Boskoop Schittert, een door de Boskoopse Rotary geïnitieerde variant op de Alphense actie om maandelijks zwerfafval te prikken.

Politiek plein 20 mei 2021 13:39

ChristenUnie-fractie wil betere financiële onderbouwing voor herontwikkeling Aarhof

In de raadsvergadering van april kwamen enkele interessante onderwerpen aan bod, zoals de plannen voor herontwikkeling van winkelcentrum De Aarhof. De projectontwikkelaar wil dat de gemeente de parkeergarage aankoopt, maar de ChristenUnie vindt dat de projectontwikkelaar hiermee enkel profiteert van de lusten en de lasten afwentelt.

Politiek plein 30 apr. 2021 12:16

Nieuwe duikers in Greenport Boskoop

Bij het Rijneveld in Boskoop heeft Rijnland de laatste duiker aangelegd die ervoor moet zorgen dan de waterafvoer in de Gouwepolder verbeterd. Hiermee is de grootste opgave van het watergebiedsplan Greenport Boskoop afgerond.

Politiek plein 29 apr. 2021 15:00

CDA Alphen aan den Rijn zoekt kandidaat-raadsleden

Woensdag 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Bij die verkiezingen gaat het om de toekomst van Alphen aan den Rijn. CDA Alphen aan den Rijn is op zoek naar betrokken, enthousiaste, kandidaten die zich voor de inwoners van Alphen aan den Rijn in de raad en commissies willen inzetten.

Politiek plein 2 mrt. 2021 13:24

CU/SGP en CDA bezorgd over achterblijven economische groei in Zuid-Holland

De economische groei van Zuid-Holland blijft achter in vergelijking met Noord-Holland en Utrecht. Dat blijkt uit een artikel van Elsevier Weekblad van 4 februari 2021. Reden voor de Statenfracties van de CU/SGP en het CDA Zuid-Holland om schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Politiek plein 11 feb. 2021 12:36

Praat mee met CDA Kamerleden Anne Kuik en Julius Terpstra

Op dinsdag 23 februari om 20:00 uur organiseert CDA Alphen aan den Rijn in samenwerking met de CDA afdelingen van Zoeterwoude, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Nieuwkoop een online vraaggesprek met CDA Kamerleden Anne Kuik en Julius Terpstra en lokale lijstduwer Marjon Verkleij.

Politiek plein 9 feb. 2021 12:30

Hoe maken we het Stadshart aantrekkelijker en trekken we meer bezoekers aan?

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op 28 januari voor het aantrekkelijker maken van het Stadshart extra geld ter beschikking gesteld voor de thema's Groen, Blauw, Sociaal en Historisch. Het aantrekkelijk maken van het Stadshart en meer bezoekers trekken is breder dan pure economie alleen, zo stelt de fractie van de ChristenUnie.

Politiek plein 6 nov. 2020 12:54

Nabeschouwing Alphense begrotingsraad oktober 2020

In grote lijnen waren de partijen in de Alphense gemeenteraad het op 29 oktober wel met elkaar eens. De coronapandemie heeft grote gevolgen, maar het is nog onbekend welke dat precies zijn. En daarna begon het al snel uit elkaar te lopen.

Politiek plein 31 aug. 2020 10:51

Jongeren en politiek Alphen: hoe bereiken die elkaar?

De ChristenUnie vraagt aan alle jongeren in de gemeente Alphen aan den Rijn: hoe willen jullie in contact komen en blijven met de Alphense politiek over onderwerpen die jullie belangrijk vinden? Nu en in de toekomst?