Het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring, het kantorencomplex aan de Genielaan en het voormalige dorpshuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk zijn de locaties die in de gemeente Alphen aan den Rijn ingericht worden als verblijfplaats voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Sporthal De Hil in Benthuizen dient als crisisnoodopvanglocatie en Nieuwe Sloot wordt ingericht als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM), een soort verdeellocatie waar vluchtelingen maximaal 72 uur kunnen verblijven. Daarna moeten de vluchtelingen overgebracht worden naar locaties waar ze enkele maanden kunnen verblijven. Op dit moment gaat het om 300 Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Alphen aan den Rijn gehuisvest dienen worden. Daarvoor heeft de gemeente nu enkele locaties gevonden.

Op dit moment wordt het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring nog gebruikt door jongeren en spoedzoekers. Het pand is tijdelijk omgebouwd tot studio's zodat zij daar kunnen wonen. Op 1 juli lopen de tijdelijke contracten van de jongeren en spoedzoekers af. Vanaf dat moment biedt deze locatie ruimte aan 40 vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat hier om noodopvang, benadrukt burgemeester Liesbeth Spies. 

Dat geldt ook voor het kantorencomplex aan de Genielaan in Hoorn-West, een gebied wat door de Alphense gemeenteraad al werd voorgedragen als noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In de loop van volgende week is deze locatie klaar om gedurende een half jaar 70 vluchtelingen op te vangen.

Voormalig dorpshuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk is de derde locatie die aangewezen is als noodopvanglocatie. Daar is plek voor 40 Oekraïense vluchtelingen. Bij de Hooge Burch in Zwammerdam kunnen 50 Oekraïense vluchtelingen een half jaar lang verblijven. Daarnaast zijn er al zo'n 70 inwoners uit de gemeente die woonruimte ter beschikking hebben gesteld.

De gemeente blijft doorzoeken naar meer opvanglocaties.