'Heb jij al een eigen mok?' Met die vraag begon werd een paar weken een geleden de eerste stap gezet van de 'mokkenactie' van de Green Office van het Ashram College in Alphen aan den Rijn in het kader van duurzaamheid.

Ashrams Green Office heeft inmiddels geleerd dat duurzaamheid alleen belangstelling wekt als je het positief aanpakt. Maar hoe krijg je docenten zo ver om de wegwerpbekertjes in te ruilen voor een stenen mok? Het is al jarenlang de gewoonte om zo'n wegwerpbekertje te pakken en het is in ieder geval veel makkelijker dan telkens je mok afwassen. Hoe krijg je het voor elkaar dat de docenten de hele dag met één mok doen?

De Green Office ging aan de slag en van het Ashram College zorgde voor een mokkenbord aan de muur van de personeelskamer. Het bord is gemaakt van gerecycled hout en tweedehands lepels die dienen als mokkenhakenhaakjes. Elke docent werd gevraagd om een mok uit te kiezen om die vervolgens, in plaats van het wegwerpbekertje, te gebruiken. "Als alle medewerkers meedoen iedereen meedoet scheelt dat ongeveer 56.000 bekertjes per jaar", aldus Sijmen Bastmeijer, docent en begeleider van de Green Office.

Duurzaamheidsacties
Lidewij Wolthers, lid van de Green Office en leerling uit 5 vwo: "Natuurlijk zijn er docenten medewerkers die gehecht zijn aan zo'n vervuilend het wegwerpbekertje. Ook zijn Eer zijn docenten die nog moeten wennen aan het afwassen of volhouden dat afwassen nog slechter is. Dat laatste is overigens alleen het geval wanneer je na elk kopje koffie iedere keer je beker afwast. Goed, er is weliswaar nog geen onderzoek naar gedaan maar een meerderheid van de docenten medewerkers is om."

Bewustwording is de belangrijkste stap, zo blijkt ook uit de trainingen die de Green Office krijgt van een expert op het gebied van duurzaamheids-educatie. De volgende acties die op de agenda staan zijn een (anti-)printwedstrijd, het maken van een kunstwerk van ingezamelde plastic flesjes en energieadviezen in samenwerking met de gemeente.